DOLAR 32,5906 0.35%
EURO 34,8298 0.26%
ALTIN 2.495,680,47
BIST 9.450,08-0,78%
BITCOIN 21047925,30%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

1. İnönü Zaferinin 100. Yıl dönümü

1. İnönü Zaferinin 100. Yıl dönümü

ABONE OL
11 Ocak 2021 11:03
1. İnönü Zaferinin 100. Yıl dönümü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, TBMM tarafından kurulmuş olunan düzenli ordunun Batı Cephesi’ndeki ilk başarısı 1. İnönü Zaferinin 100. Yıl dönümü kutlu olsun” dedi.

ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, 1. İnönü Zaferinin 100. Yıl dönümü nedeniyle ADD Yönetim Kurulu adına açıklamada bulundu.

1.İnönü Muharebesi’nin, Kurtuluş Savaşı sırasında 6 Ocak 1921’de iki koldan saldırıya geçen Yunan güçleriyle İnönü mevziinde savunma halinde olan Ankara hükümeti kuvvetleri arasında gerçekleşmiş muharebe olduğunu söyledi.

Yunanlıların, Türk ordusunun gücü hakkında keşifte bulunarak Eskişehir’i ele geçirip, TBMM’yi dağıtmak için üs olarak kullanmak istediğin hatırlatan Özcar, “Bu arada Türklere karşı göstereceği başarı İtilaf devletlerinden yardım almasını kolaylaştıracaktı. Bu yolla Türk gücünü kırarak Sevr’i uygulatabileceklerdi. Üstelik; TBMM’nin Çerkez Ethem İsyanıyla uğraşıyor olması böyle bir olayı gerçekleştirmek için uygun bir ortamdı.15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunan kuvvetleri, ileri harekâta devam ederek Milne Hattı olarak da ifade edilen Ayvalık, Soma, Akhisar, Aydın sınırlarına kadar ulaştılar. 22 Haziran 1920’de iki koldan tekrar ileri harekâta geçen Yunan kuvvetleri, Kuzey Grubunun da desteğiyle Balıkesir ve Bursa’yı da işgal etti. Afyon yönünde ilerlemeye devam eden Yunan ordusunun Güney Grubu ise, 29 Ağustos 1920’da Uşak’ı işgal etti. İngilizlerin işgali altındaki İstanbul’da bulunan Yunan Askeri Heyeti, Batı Anadolu’da gözle görülür bir askeri hareketlilik olduğunu, Yunan Genelkurmayı’na rapor etmekteydi. Bu yüzden, Yunan kuvvetlerinin bir an önce Türk kuvvetleri üzerine harekete geçmesi gerekli görülmeye başlandı. Böylece I. İnönü Savaşı başlamış oldu” dedi.

Özcan, “Bu muharebede düzenli Türk ordusu yeni kurulma halinde olmasına ve Çerkez Ethem isyanını bastırmak için çabalamasına karşın güçlü bir karşı saldırı yapmış ve sayı olarak kendinden çok daha güçlü durumdaki düşman ordusunu savaşı bırakmak zorunda bırakmıştır. Albay İsmet (İnönü) Bey komutasındaki Türk ordusu tarafından İnönü mevzilerinde yenilgiye uğratılan Yunanlılar, Bursa yönünde geri çekildiler” dedi.

1.İnönü Zaferi’nin, Düzenli ordunun Batı Cephesi’nde kazandığı ilk zafer olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi;

“TBMM tarafından kurulmuş olunan düzenli ordunun Batı Cephesi’ndeki ilk başarısı I. İnönü Savaşı olmuştur. TBMM Hükümetinin Anadolu’daki otoritesi artmıştır. Hükümet, I. İnönü Savaşı’yla güven kazanmıştır. Bunun sonucunda vergi ve askere alma işlemleri belirli bir düzen içinde uygulanabilmiştir. Birinci İnönü Zaferi, yeni Türk devletinin uluslararası kamuoyundaki itibarını da arttırmıştır. Birinci İnönü Savaşı’nın ardından yeni Türk devletinin ilk anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye kabul edilmiştir. TBMM başkanı Mustafa Kemal Atatürk, savaşın ardından söylediği şu sözlerle I. İnönü Savaşı’nın önemini ifade etmiştir: ”Yeni Türkiye Devleti’nin küçük, fakat milli ülkülü genç ordusu, en dar bir hesapla üç kat üstün düşmanı İnönü Meydan Muharebesi’nde mağlup etti. Strateji sanatının en nazik icraatını isabetle uyguladı. İç hatların kullanılmasında harp tarihine parlak bir misal yazdı.” Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, TBMM tarafından kurulmuş olunan düzenli ordunun Batı Cephesi’ndeki ilk başarısı 1. İnönü Zaferinin 100. Yıl dönümünün Ulusumuza kutlu olmasını diliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.