DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2069710-1,73%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

1 Mayıs iki yıl sonra meydanlarda

1 Mayıs iki yıl sonra meydanlarda

ABONE OL
30 Nisan 2022 11:47
1 Mayıs iki yıl sonra meydanlarda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır kutlanamayan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yarın tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 1 Mayıs öncesi Emek ve Meslek Örgütleri tarafından Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenlendi. Türk İş, DİSK, Birleşik Kamu İş, KES TMMOB, TTB, TDB Edirne Bileşenleri adına ortak bildiriyi okuyan DİSK Trakya Şube Başkanı Salim Şen “Ülkemizin farklı yerlerinde alanlarda yapacağımız 1 Mayıs kutlamaları, Taksim’e gidecek olan yolculuğun sadece kısa bir molasıdır. Taleplerimizi haykırmak, yoksulluğa ve hayat pahalılığına ‘hayır’ demek için tüm halkımızı 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyoruz” dedi.

“TAKSİME GİDEN YOLCULUĞUN KISA MOLASI”

Koronavirüs salgını nedeniyle 1 Mayıs kutlamalarının 2 yıl ardan sonra Edirne’de olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında işçilerle, emekçilerle alanlarda kutlayacaklarını belirten DİSK Trakya Şube Başkanı Salim Şen “Taksim’de kutlama talebimiz mevcut siyasi hükümet tarafından bir kez daha engellenmiştir. Buna bağlı olarak başta İstanbul olmak üzere ülkemizin muhtelif yerlerinde alanlarında yapacağımız 1 Mayıs kutlamaları, Taksim’e gidecek olan yolculuğun sadece kısa bir molasıdır. Bu mola en kısa zamanda bitecek Taksim’deki kutlama için bu yürüyüş devam edecektir” dedi.

“EDİRNE EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TALEPLERİ”

1 Mayıs’ta herkesi alanlara davet ederek 1 Mayıs’ta taleplerini sıralayan Şen “Asgari ücret yeniden belirlenerek insanca yaşanabilir ücret haline getirilsin. Ücretler gerçek enflasyon oranında, refah payı da eklenerek arttırılsın, toplu sözleşmeler güncellensin. Elektrik, doğalgaz ve petrol ürünleri başta olmak üzere ekmek, un, yağ ve şeker gibi temel ihtiyaç maddelerine gelen fahiş zamlar geri alınsın. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değiştirilmesiyle, esnek, performansa dayalı ve güvencesiz çalışma dayatması kaldırılsın. Emeklilik bir haktir, yaş sınırı koyarak emeklilik hakkımız gasp edilmesin. EYT’lilerin mağduriyetleri giderilsin. KHK’lar ile hukuksuz bir şekilde işinden, ekmeğinden edilen kamu çalışanları işlerine iade edilsin. Sendikalaşmanın, grev yapmanın, hak aramanın ve toplu iş sözleşmesi yapmanın önündeki tüm yasal engeller ile grev erteleme ve yasakları kaldırılsın. Kıdem tazminatı işçi sınıfının kazanılmış hakkıdır, işçinin kıdem tazminatına el konulması ile ilgili planlamalardan vazgeçilsin. Kamuda işe alımlarda “torpil ve kayırmacılık” anlamına gelen “mülakat” uygulaması kaldırılsın. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamusal hizmetler parasız olsun. Kadınların iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, artan kadına yönelik şiddete karşı 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansın. 21. Yüzyılda sendika kapatmak ve sendika kurulmasını yasaklamak demokrasi ayıbıdır. Emekli sendikaları kapatılmasın. Ekoloji ve çevre katliamlarına son verilsin. Doğaya zarar veren “çılgın projeler” yerine bilimsel veriler ışığında toplum yararına rantsız kamu yatırımları yapılsın. Taleplerimizi haykırmak, yoksulluğa ve hayat pahalılığına ‘hayır’ demek için tüm halkımızı 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyoruz. Yaşasın 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı. Toplanma yerimiz saat 11.00’de  Şükrüpaşa İlkokulu önü, Basın açıklamasını da Saraçlar Caddesi’te 13.00’te yacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

Basın açıklamasının ardından 1 Mayıs taleplerinin yer aldığı bildiri broşürleri Saraçlar Caddesi’nde vatandaşlara dağıtıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.