DOLAR 32,5912 0.34%
EURO 34,8251 0.19%
ALTIN 2.506,520,90
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20902421,53%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

2020 yılında Batı Trakya, Yunanistan ve dünyada neler yaşandı?

2020 yılında Batı Trakya, Yunanistan ve dünyada neler yaşandı?

ABONE OL
31 Aralık 2020 14:57
2020 yılında Batı Trakya, Yunanistan ve dünyada neler yaşandı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.cinarfm.gr’de yer alan habere göre; Korona virüs salgını dünyanın gündeminde tartışmasız 1 numaralı gündem maddesi olurken, gerek ülke genelinde gerekse Yunanistan-Türkiye ilişkileri açısından da önemli gelişmeler yaşandı. Yunanistan ile Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz gerginliği hiç şüphesiz 2020 yılında iki ülke ilişkileri bağlamında en çok gündeme gelen başlıklardan biri oldu.

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, Amerika’da siyahi bir vatandaşın polis tarafından öldürülmesi, Beyrut limanındaki patlama, Azerbaycan’ın işgal altındaki Dağlık Karabağ topraklarını yıllar sonra Ermenilerden kurtarması gibi başlıklar da 2020 yılında meydana gelen önemli hadiseler arasında yer aldı.

Batı Trakya Türkleri özelinde de 2020 yılı daha önce görülmemiş olaylara sahne oldu. Bunların başlıcalarından biri hiç şüphesiz dışarı çıkma kısıtlamalarının uygulandığı bahar döneminde Kovid bahanesiyle ezan sesini kısmaya yönelik baskı ve uygulamalar oldu. Bunun yanı sıra  özellikle medreselere yönelik operasyonlar ise gündemdeki canlılığını korumaya devam ediyor. İskeçe’nin Gökçepınar köyünde mezarlığın yanı başında, oyun oynayan çocukların gözü önünde Yunan askerlerinin ellerinde silahlarla tam teçhizatlı olarak tatbikat yapması ise Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik yaşanan bir dönemde Batı Trakya Türklerine yönelik bir “tehdit ve gözdağı” olarak kayıtlara geçti.

2020 yılı birçok insan için hüzünlü bir yıl olarak kayıtlara geçerken, bizler de Millet gazetesi olarak gazetemizin kurucusu değerli büyüğümüz, dava insanı Feyzullah Hasankâhya’yı kaybetmenin hüznünü yaşadık.

Yıl boyunca yaşananları siz değerli Millet okurları için Millet farkıyla ortaya koymaya ve hafızamızı canlı tutmaya gayret gösterdik.

2020 PANORAMA

OCAK

02 Ocak – Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nın ardından İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminden ilgili bakanlar, Atina’da, Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi’ne (EastMed) imza koydu.

05 Ocak – Patrikhanenin metropolitinden tutarsız ifadeler. Fener Rum Patrikhanesi’nin Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine atadığı metropolit Amfilohios, Yunanistan’da Osmanlı eserlerinin yok olmaya terk edildiğini görmezden gelerek, Yunanistan ve Türkiye arasındaki turizm ve ekonomik açıdan gelişme sağlamak amacıyla Şarköy’deki eski manastır ve kiliselerin tekrar tamir edilmesinin iki ülke arasında çok güzel bir köprü olacağını iddia etti.

06 Ocak – Irak Meclisi ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi. Irak Meclisi, oy çokluğuyla, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması kararı aldı. Mecliste yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi.

07 Ocak – Rodop bölgesinde 5 Ocak pazar gününden itibaren etkili olan şiddetli rüzgar zararlara neden oldu. Gümülcine şehir merkezinde bir çok yerde yolun kenarında bulunan çöp kutuları yerlere savrulurken, şehrin bazı noktalarında ağaçlar yıkıldı, belediye parkında bulunan ağaçlardan bazılarının dalları kırıldı. Bazı köylerde elektrik kesintisi yaşanırken elektrik direklerinin de devrildiği bildirildi.

07 Ocak – Avustralya’daki korkunç yangında 480 milyon hayvanın öldüğü bildirildi. Haftalar süren yangında 24 kişi de hayatını kaybetti.

07 Ocak – Başbakan Miçotakis Yunanistan’ın en büyük sorununun Türkiye olduğunu söyledi. ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek için Amerika’da bulunan Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunanistan’ın şu andaki en büyük sorununun Türkiye olduğunu söyledi.

07 Ocak –  Dr. Sebahattin Abdurrahman’ın “Lozan’dan Günümüze Batı Trakya Azınlık Okulları” adlı kitabı Gümülcine’de tanıtıldı.

09 Ocak –  Celal Bayar Lisesi öğrencileri Sudan’da su kuyusu açtırdı. Batı Trakya’da eğitim veren iki azınlık lisesinden biri olan Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi’nin öğrencileri örnek bir davranışa imza atarak Sudanlı kardeşleri için su kuyusu açtırdılar.

15 Ocak –  Başbakan Miçotakis, cumhurbaşkanı adayını açıkladı. İktidarın adayı Danıştay Başkanı Aikaterini Sakellaropulu oldu.

18 Ocak –  Başbakan Mitçotakis darbeci general Hafter’i kabul etti. Yunanistan’ı ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşen  Libya’nın darbeci generali Halife Hafter’i Başbakan Kiryakos Mitçotakis parlamento binasındaki ofisinde kabul etti.

22 Ocak –  Yunanistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropulu oldu. Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığındaki Yeni Demokrasi Partisi (ND) hükümetinin adayı Danıştay Başkanı Ekaterini Sakellaropulu, Yunanistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

24 Ocak –  Milletvekillerimiz şehit askerlerimiz için anıt mezar talebinde bulundular. Milletvekillerimiz Burhan Baran, Hüseyin Zeybek ve İlhan Ahmet,ikinci dünya savaşında Arnavutluk cephesinde şehit düşen Batı Trakyalı Türk azınlık mensubu askerler için anıt mezar talebinde bulundular. Milletvekillerimiz söz konusu talebi iletmek üzere Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos’a mektup gönderdiler.

29 Ocak –  Batı Trakya Türkleri 29 Ocakları unutmadı. Yunanistan’da, başta Türk kimliğin inkârı olmak üzere, uluslararası anlaşmalarla kazanılmış Azınlık Haklarının verilmemesine tepki göstermek ve haksızlıklara karşı topluca sesini duyurmak için ilk olarak 29 Ocak 1988, daha sonra da 29 Ocak 1990 yıllarında sokaklara dökülen Batı Trakya Müslüman Türkleri, milli direnişin simgesi 29 Ocakları düzenlenen etkinlikle andı.

30 Ocak –   Irkçı vekil Lagos’tan AP Genel Kurulunda Türk bayrağını yırttı. Neonazi Altın Şafak partisinin ırkçı milletvekili Ioannis Lagos, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda skandal bir harekete imza attı. Göçmenlerin durumuna ilişkin oturumda konuşan ırkçı vekil, “Türkiye her istediğini yapabiliyor. Buna son vermeliyiz” diyerek Türk bayrağını yırttı.

ŞUBAT

04 Şubat – İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ye yönelik mahkemeler devam ediyor. Türk bayrağı provokasyonu ile gündeme gelen eski Altın Şafak Partisi milletvekili İoannis Lagos’un başkanlığını yaptığı EL.A.SYN. Partisi, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete hakkında suç duyurusunda bulundu. Bununla birlikte Müftü Mete’ye daha önce açılmış davaların duruşmalarının da şubat ayı içerisinde devam edeceği bildirildi.

05 Şubat – “Azınlıkları Koruma Paketi” girişiminin yasa önerileri Avrupa Komisyonu’na tanıtıldı. Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıkların en büyük çatı kuruluşu Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) organize ettiği “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi, 5 Şubat 2020 tarihinde Brüksel’de yapılan resmi toplantıda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na tanıtıldı.

09 Şubat – Proto Thema gazetesi Atatürk’ün hayatını anlatan kitap dağıttı. Yunanistan’ın yaygın haftalık gazetelerinden Proto Thema “20. Asrın Büyük Şahsiyetleri” adlı kitap promosyonu çerçevesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan bir kitapçığı okurlarına dağıttı.

10 Şubat – Cumhurbaşkanı Pavlopulos Batı Trakya Türklerinin milli kimliğini inkar siyasietini sürdürdü. Batı Trakya’da bulunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos Batı Trakya Türklerinin bütün dayatmalara rağmen reddettiği söylemlerini tekrarlayarak: “Yunanistan’da Batı Trakya’da yaşayan Batı Trakya (Türk) Azınlığı Yunan Müslümanlardır ve bu hiçbir zaman değişmeyecektir.” dedi. Açıklamaların ardından Batı Trakya Türklerinin kurumları Cumhurbaşkanı Pavlopulos’a büyük tepki gösterdi.

14 Şubat – Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos İstanbul Gayrimüslim (Rum) Azınlığının dini ve eğitim kuruluşlarını ziyaret etti. Bakan, İstanbul’daki Azınlığın Başpiskopos’u Bartholomeos’u ziyaretinde, “Helenizm burada kilise ve okullarımız sayesinde ayakta duruyor” dedi.

18 Şubat – “Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türktü, Türk kalacak”. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un, Batı Trakya’yı ziyaretinde Müslüman Türk Azınlığın kimliğine ilişkin kullandığı “Müslüman Yunan Azınlık” açıklamalarına tepki gösterdi.

18 Şubat – Avrupa Parlamentosunun (AP) ırkçı Yunan milletvekili İoannis Lagos, “vatana ihanetle” itham ettiği Batı Trakya’daki Kozlukepir (Arriana) Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve Yassıköy (İasmos) Belediye Başkanı Önder Mümin aleyhinde suç duyurusunda bulundu. Lagos, Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) savcılığına sunduğu dava dilekçesinde, iki Türk Azınlık mensubu belediye başkanının, Türkiye’de katıldıkları, Batı Trakyalılar Derneğinin Bursa şubesince düzenlenen etkinliklerde Yunanistan aleyhinde söylemlerde bulunarak “ülkenin bütünlüğüne zarar vermek” ve “görevi kötüye kullanmak” ile ilgili Yunan ceza hukuku maddelerini ihlal ettiğini ileri sürdü.

19 Şubat –  Yunanistan’da din özgürlüğüne bir darbe daha. Dini özgürlükler ülkesi olduğunu dile getiren ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Müslüman Türklerinin din özgürlüğüne yönelik baskılara bir yenisi daha eklendi. İskeçe’nin Agnila köyü imamı Mustafa Darmon’a “tayinli imam olmadığı halde imamlık yaptığı (makam gaspı)” gerekçesiyle ceza davası açıldı.

19 Şubat –  Yazar Rahmi Ali’nin “Bu Toprağın İnsanları” isimli kitabı tanıtıldı. Batı Trakyalı Yazar Rahmi Ali tarafından kaleme alınan “Bu Toprağın İnsanları” isimli roman 19 Şubat 2020 Çarşamba akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde tanıtıldı.

25 Şubat –  Başbakan Miçotakis Gümülcine’de sorunları dinledi. Dedeağaç ilinde Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov ile yapacağı görüşme için Batı Trakya’ya gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitçotakis, Gümülcine’de yerel siyasetçilerden ve sivil toplum kuruluş başkanlarından bölgenin sorunlarını dinledi.

26 Şubat – Korona virüsü maalesef Yunanistan’a da sıçradı. Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde ortaya çıkan daha sonra bir çok ülkede görülen ölümcül Korona virüsü ne yazık ki Yunanistan’a da sıçradı. İtalya’ya yolculuk yapan 38 yaşında olduğu belirtilen bir bayanda korona virüsüne rastlandı.

26 Şubat – İskeçe Müftüsü Ahmet Mete “makam gaspı” suçlamasıyla Selanik’te yargılandığı davada 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kendisine yöneltilen suçlamaların birinden beraat eden Müftü Mete’nin birinci derece mahkemeden aldığı 7 ay hapis cezası istinaf mahkemesinde 4 ay olarak karara bağlandı. Müftü Mete’nin aldığı cezanın infazının 3 yıl süreyle tehirine karar verildi. Aynı davada yargılanan Gökçepınar köyü imamı Erkan Azizoğlu ise her iki suçlamadan da beraat etti.

26 Şubat –  Millet Gazetesi Başyazarı Feyzullah Hasankahya’ya yeni bir dava açıldı. Hasankahya’nın 2017 yılının mart ayında kaleme aldığı “25 Mart Batı Trakya Müslüman Türkleri için bayram mıdır?” başlıklı yazısı ile “Halkı şiddete veya nefrete tahrik etmesi” suçlamasıyla İskeçe Savcılığı tarafından ceza davası açıldı.

28 Şubat –  Türkiye’den flaş karar: Mültecilere Avrupa kapıları açıldı! Türkiye, İdlib’den gelmesi muhtemel yeni göç dalgasının kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olmayacağını açıkladı. Açıklamanın ardından binlerce mülteci Edirne’de bulunan İpsala ve Pazarkule sınır kapılarına akın etti.

MART

04 Mart –  Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan’ın ülkeye girmeye çalışan sığınmacılara karşı insanlık dışı tedbirler aldığını bildirdi. Yunan polisinin sınırlardaki sığınmacılara karşı aşırı güç kullandığı ve ayrım yapmaksızın göz yaşartıcı gaz attığı da vurgulandı.

06 Mart –  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Avrupa’ya gitmeye çalışan sığınmacılara ilişkin açıklamasına, “Onlara ateş etmek ve öldürmek kabul edilebilir mi? Yunanistan, hakkımızda yalan haber yaymak yerine göçmenlere insan gibi davranmalıdır” diyerek yanıt verdi.

10 Mart –  İskeçe Müftülüğü koronavirüs tedbirleri kapsamında Kur’an Kurslarını kapattı. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete sosyal medyadan yaptığı açıklamada ülkemizde koronavirüs tedbirleri kapsamında okulların kapatılması sebebiyle Kur’an Kurslarının da kapatıldığını duyurdu.

17 Mart –  Batı Trakya’daki camilerde toplu ibadetler durduruldu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz Yunanistan’ı etkisi altına almaya devam eden koronavirüs  nedeniyle dün akşam Başbakan Miçotakis’in tüm dinlere ait ibadethanelerde toplu ibadetlerin durdurulması yönündeki kararının ardından, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ve Ahmet Mete de yaptıkları açıklamalarla camilerde cemaatle kılınan vakit ve cuma namazlarının 30 Mart tarihine kadar durdurulduğunu açıkladılar.

18 Mart – Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a açılan sınır kapıları, koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yolcu giriş ve çıkışlarına kapatıldı.

20 Mart – İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) Yargıtay Mahkemesi’nde (Arios Pagos) 20 Mart 2020 Cuma günü görüşülmesi gereken davası, Koronavirüs Salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Yunanistan genelindeki mahkemelerin çalışmalarına ara vermesi nedeniyle ertelendi. Ülkenin en üst yargı makamı olan Yargıtay Mahkemesi’ndeki yeni duruşma tarihi, İskeçe Türk Birliği’nin yapacağı yeni başvuru sonrasında belli olacak.

21 Mart – Dava insanı Feyzullah Hasankahya vefat etti. Batı Trakya’da, Millet Gazetesi’nin kurucusu ve başyazarı, hayatını Müslüman Türk Azınlığın haklı mücadelesine adamış önemli dava insanlarından Feyzullah Hasankahya, 55 yaşında yaşamını yitirdi. Batı Trakya Müslüman Türk toplumuna İskeçe Seçilmiş Müftülüğü bünyesinde vaiz olarak uzun yıllar ilmi ve bilgisiyle hizmet eden, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na yapılan haksızlıkları Millet Gazetesi’nde köşesinde kaleme aldığı yazılarla cesurca haykıran, mücadelesinde her zaman dik duran dava insanı gazeteci – yazar Feyzullah Hasankahya, yaklaşık 30 yıldır mücadele ettiği hastalığa karşı vücudu yenik düştü, bugün ikindi vaktinde hakkın rahmetine kavuştu. Değerli dava insanı Hasankahya, son 20 gündür İskeçe Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımdaydı. Feyzullah Hasankahya 22 Mart Cumartesi günü öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından doğduğu Demircik köyünde sevenlerinin gözyaşları ve duaları eşliğinde ebediyete uğurlandı.

22 Mart – Yunanistan’da koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Başbakan Kiryakos Miçotakis, bugün saat 18.00’de ulasa sesleniş konuşması yaptı. Başbakan, yarın 23 Mart 2020 Pazartesi sabah 06.00’dan itibaren sokağa çıkmamın yasaklandığını açıkladı.

23 Mart – İskeçe’de mikrofonla ezan yasaklandı. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilendirme notunda İskeçe emniyet yetkililerince şehir merkezi ve karma köylerde ezanların mikrofonsuz okunmasının istendiğini bildirdi.

25 Mart – Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias günlük bilgilendirme toplantısında, Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Şahin köyünün 14 günlüğüne karantinaya alındığını açıkladı. Son günlerde köyde dört vakanın tespit edildiğini dikkate aldıklarını kaydeden Hardalias, bir kişinin de hayatını kaybettiğini ifade etti.

26 Mart – ‘Irkçılık virüsü’ vakası Velopulos’tan, karantinadaki Şahin köyüne “Ankara’nın ajanları” nitelemesi. Türk ve İslam karşıtı ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelmeyi adet haline getiren Yunanistan’ın faşist parti başkanı Velopulos koronavirüs dinlemedi, yine iğrenç yüzünü gösterdi. Kornavirüs ve karantina üzerinden yine Türk Azınlığa ve Türkiye’yi hedef aldı. Yunanistan’daki “ırkçılık virüsü” vakalarından olan aşırı sağcı Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) Partisi Başkanı Kiriakos Velopulos, İskeçe dağlık bölgesindeki Türk Azınlık Belediyesi Mustafçova’ya bağlı Türk Azınlık köyü Şahin’in koronavirüs nedeniyle karantinaya alınmasından sonra Şahinli soydaşlarımızı hedef gösteren alçakça bir tweet paylaştı. Türk Azınlığın asimilasyon politikalarına karşı verdiği yiğitçe Türklük mücadelesi yüzünden kuduran Velopulos, karantinayı fırsat bilerek Twitter hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Şahin Karantina’da!!! Orada, Türkiye’ye girip çıkan Ankara’nın casusları yaşıyor! Bir de Erdoğan’ın Türkiye’sinde olanları düşünün!”

31 Mart – Türkiye’den gelen öğrencilerimizde koronavirüs çıkmadı. Son günlerde gruplar halinde öğrenim gördükleri Türkiye’den memleketlerine dönen ve bölgemizdeki otellerde karantinaya alınarak korona testi yapılan öğrencilerden sonuçları gelenlerin tamamı negatif çıktı. Sonucu gelen öğrencilerimizden (1 kişi hariç) hiçbirinde koronavirüs çıkmadı. Pazartesi günü test numuneleri alınan öğrencilerimizin sonuçları bugün (31 Mart Salı) itibariyle belli oldu. Eyalet yetkilileri sonuçları öğrencilere bildirdiler. Otellerdeki öğrenciler ailelerine haber verdiler. Test sonuçları negatif çıkan (yani koronavirüs çıkmayan) öğrencilerimiz evlerine döndüler. Neticeleri netleşen 1 kişi hariç hiçbir öğrencimizin sonucu pozitif çıkmadı. Yerel ve ulusal basında Türkiye’den dönen öğrencilerimiz için yapılan çirkin yorumların da ne kadar asılsız ve çirkin olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

NİSAN

04 Nisan – Almanya ve Hollanda’da Müslümanlara hoparlörden ezan jesti.  Almanya ve Hollanda’da, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle tedirgin olan Müslümanlara moral vermek amacıyla hoparlörden ezan okunması uygulaması yaygınlaşarak devam ediyor. Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve İslam Toplumu Milli Görüş’e (IGMG) ait 100’e yakın camide ezanlar hoparlörden okundu.

04 Nisan – Koronayı fırsat bilen Batı Trakya Türk Azınlık karşıtlarının sinsi oyunu ortaya çıktı. Müslüman Türkleri bölmek, parçalamak için Yunan devleti tarafından Gümülcine Müftü Naibi olarak atanan emir kulu Cihat Halil’in, koronavirüsü fırsat bilip sinsi oyunlarını gerçekleştirmek istediği ortaya çıktı. Tüm dünya gibi ülkemiz Yunanistan ve Batı Trakya’daki insanlarımız koronavirüs ile ciddi şekilde mücadele kapsamında evlerine kapanmışken tayinli Müftü Naibi, Batı Trakya Müslüman Türklerini bölmek, parçalamak ve huzurunu kaçırmak için fırsat kollayan yönetimin emir kulu olarak bazı camilerde halkın seçtiği imamları görevden almak için sinsice hareket ettiği anlaşıldı.

Batı Trakya’da Türk Azınlık varlığına son vermek için sinsi oyunlarından vazgeçmeyen devlet güçlerinin tayin ettiği Naibin bazı camilere yazılar astırdığı, bazı camilerde ise imam olmasına rağmen kendisi gibi toplumda karşılığı olmayan, İslam ve Uluslararası Hukuk açısından meşru olmayan kişileri bu göreve getirmesi büyük tepkilere neden oldu. İnsanlık açısından hassas bir dönemi fırsat görerek meydanı boş sanan Tayinli Naibin, azınlık insanının rızası alınmadan imam atadığı yerlerden birinin Gümülcine Harmanlık Mahallesi Camii, diğerinin de Şapçı Hamidiye Camii olduğu ortaya çıktı.

06 Nisan – Şahinli Hafız Mürteza Efendi Hakka yürüdü. Batı Trakya’nın kalbi olarak bilinen İskeçe Şahin köyünün sevilen simalarından olan Hafız Mürteza Çavuşoğlu aylardır mücadele ettiği amansız hastalığa yenik düşerek 6 Nisan Pazartesi günü hayata veda etti.

08 Nisan – Al Jazeera English kanalında Batı Trakya Türkleri belgeseli yayınlandı. Al Jazeera English televizyon kanalında “Western Thrace, Contested Space: The Turks of northeast Greece” (“Batı Trakya, İhtilaflı Alan: Kuzeydoğu Yunanistan’daki Türkler”) adıyla yayınlanan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan’da insan hakları konusunda yaşadığı sıkıntıları içeren belgesel büyük ilgi uyandırdı.

09 Nisan – Yunanistan’a polis şiddeti uyarısı. Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Yunanistan’ın cezaevi sistemini ivedilikle reforme etmesi ve polis şiddetine son vermesi gerektiğini açıkladı.

13 Nisan – Domruköy’de hoparlörden ezanı yasaklama girişimi gerçekleşti. Domruköy’de sabah ezanını okuyan, camide tek başına namaz kıldıktan sonra evine gitmekte olan köy imamı polisler tarafından durduruldu. Sabah ezanından sonra kısa sürede Domruköy’e giden polislerin, imamı durdurarak kendisinden kimlik ve belge istedikleri öğrenildi. Belgeyi gösteren imama polislerin, “Ezanı hoparlörden okumanın yasak olduğunu bilmiyor musun?” diyerek bundan sonra ezanı hoparlörden okumamasını söyledikleri belirtildi. Bu ve benzeri baskılar Batı Trakya çapında bir süre ezanların hoparlörden kısık sesle okunmasına yönelik telkinlerin meydana gelmesine sebep oldu. Bir çok camide bir müddet ezanların kısık sesle okunduğu görüldü.

25 Nisan – Hebilköy İmamı Ali Mahmut Paşa karakola ifadeye çağrıldı. Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Hebilköy’de yıllardan beri imamlık yapan din görevlisi Ali Mahmut Paşa, dün 25 Nisan 2020 Cumartesi sabahı Sirkeli Karakolu’na ifadeye çağrıldı. Sirkeli Polis Karakolu Müdürü, din görevlisi Ali Mahmut Paşa’yı yurtdışında çalışan Hebilköylü bir soydaşın Ramazan ayının ilk gününde akşam saatlerinde sosyal medyada Hebilköy isimli facebook sayfasında Hebilköy Camii’nde cemaatin göründüğü bir videoyu paylaşması nedeniyle ifadeye çağırdı. Ancak daha sonra videonun eski yıllara ait olduğu anlaşıldı.

MAYIS

01 Mayıs – BTTADK: “Değerlerimizi hedef alan girişimleri reddediyoruz”. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı Danışma Kurulu, yeni tip koronavirüs bahane edilerek önce ezanların kısılmak istenmesi daha sonra Ramazan ayının başlamasıyla imamlara, müezzinlere ve davulculara yönelik girişimler ve psikolojik baskılar konusunda açıklama yaparak manevi değerlerimizi hedef alan bu girişimlerin reddedildiğini duyurdu.

06 Mayıs – Anaokullarda Türk dilinin de öğretilmesini talep ettiler. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli dört kurumu birlikte hareket ederek, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın Taslak Kanun kapsamında seçilmiş pilot okullarda uygulanacak programla İngiliz dilinin dışında Batı Trakya’da azınlığın yaşadığı bölgelerde faaliyet gösteren anaokullarda Türk dilinin de yaratıcılık faaliyetleriyle öğretilmesini talep ettiler.

13 Mayıs – Coronavirüs yardımları ilgili kurumların hesaplarına yatırıldı. İskeçe Müftülüğü ve İskeçe Din Görevlileri tarafından sürdürülen coronavirüs yardım kampanyası çerçevesinde toplanan yardımların Yunanistan ve Türkiye’de ilgili kurumların hesaplarına aktarıldığı bildirildi.

13 Mayıs – İskeçe’nin sevilen öğretmenlerinden Rasim hoca vefat etti. Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) eski başkanlarından, İskeçe Türk Birliği eski yöneticilerinden emekli öğretmen Rasim Hint, 13 Mayıs Çarşamba günü vefat etti. Uzun yıllar İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu’nda öğretmenlik yapan, İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu ile ismi özdeşleşen öğretmenlerden biri olan, bir çok talebe yetiştiren, azınlık kuruluşlarında başkanlık ve yöneticilik yapan ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın meseleleriyle yakından ilgilenen emekli öğretmen Rasim Hint hocamız bir süredir mücadele ettiği amansız hastalığa yenik düşerek Hakkın rahmetine kavuştu. Rasim öğretmenin 13 Mayıs öğleden sonra İskeçe Aşağımahalle’deki evinde vefat ettiği öğrenildi. Öğretmen Rasim Hint 80 yaşındaydı.

17 Mayıs – İskeçe Türk Birliği “İSKEÇE TÜRKÜLERİ” albümü hazırladı. İskeçe yöresine ait türküler, ilk kez İskeçe Türk Birliği tarafından bir albümde toplandı.

20 Mayıs – Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Atina’da düzenlenen gösterilerde Türk bayrağının yakılmasına ilişkin, “Irkçı kafalar hala gereken dersi almamış. Şanlı bayrağımıza hiç kimse el uzatamaz!” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Atina’da düzenlenen gösterilerde Türk bayrağının yakılmasını kınadı.

22 Mayıs – Batı Trakya’da Müslüman Türkler 9 hafta sonra Cuma namazına kavuştu. 17 Mayıs Pazar günü Yunanistan’da tüm ibadethaneler kapılarını açtı. Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türkler de 22 Mayıs Cuma günü 9 hafta aradan sonra Cuma namazına kavuşmanın sevincini yaşadı.

27 Mayıs – ABD’de polisin bir siyahiyi boğarak öldürmesi infiale neden oldu. ABD’de, polisin gözaltı işlemi sırasında bir siyahi vatandaşın boynuna dizini dayayıp dakikalarca nefes almasını engelleyerek ölümüne sebep olduğu görüntüler ülkede infiale yol açtı.

29 Mayıs – Gümülcine Medrese-i Hayriye Vakıf Azınlık Lisesi Encümen Heyeti ve Aile Birliği, Lozan ve Anayasal Özel hakları çiğneyerek ve okulun Encümen Heyetini hiçe sayarak okulun müdür yardımcısıyla işbirliği yapan Yunan devletinin tayinli Gümülcine Vakıflar İdaresi Başkanına tepki gösterdi.

29 Mayıs – Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Türkiye’ye yönelik “barbar” açıklamalarına “Yunan devleti önce kendi ‘barbarlığından’ kurtulmalıdır.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

29 Mayıs – İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları, Fatih Sultan Mehmet’in şehri aldıktan sonra ilk cuma namazını kıldığı Ayasofya Camii’nde düzenlenen “Fetih Şöleni”nde, Fetih Suresi okundu.

30 Mayıs – Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nün elektronik postası aracılığıyla basına gönderilen Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği’nin açıklamasında, Gümülcine şehrindeki din görevlileri bugüne kadar tayinliler (müftü ve cemaat idaresi) tarafından kendilerine ödenen maddi desteği bundan sonra kabul etmeyeceklerini kamuoyuna bildirdiler.

Yapılan açıklamada Gümülcine Şehiriçi Din Görevlileri, siyasi iradenin atamalı temsilcisi olarak ifade ettikleri tayinli müftü naibine Cemaat İdaresi’nin de yardım ederek bugüne kadar hizmet karşılığı kendilerine ödenen miktardan büyük oranda kesintiye gittiklerini ve bu şekilde görevlilerin mâli açıdan tayinlilere mahkûm olmalarını sağlama gayreti içinde olduklarını belirterek, gayretleri nispetinde mücadelelerine devam edeceklerini ve şimdiye kadar kendilerine tayinliler tarafından ödenen ve zaman içinde azaltılan maddi desteği kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.

31 Mayıs – Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim okunmasına ilişkin açıklamalarına Batı Trakya’da koronavirüs bahanesiyle ezanın susturulmasına da dikkat çekerek tepki gösterdi. Sözcü Aksoy, açıklamasında koronavirüs (Kovid-19) salgınını bahane ederek Batı Trakya’da yüzyıllardır okunan ezanı susturmaya yeltenen çevrelerin çabalarının hala hafızalarda taze olduğunu da vurguladı.

HAZİRAN

01 Haziran – Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, sosyal medyada Türkçe paylaşınlarında köy isimlerini “Türkçe” yazmasından rahatsız olduğu için savcılığı göreve çağıran ana muhalefet lideri Yeniden Doğuş Vizyonu Listesi Başkanı Kiryakos Amucas’sa cevap vererek Cunta döneminin geçtiğini hatırlattı.

01 Haziran –  Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yetkililerine, Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetlerinin uluslararası hukuk sınırları içinde bulunduğunu, Türkiye’nin diyalog çağrılarının Yunanistan tarafında cevap bulmadığını bildirdi.

02 Haziran –  DEB Partisi: Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi organı Dostluk Eşitlik Barış Partisi, Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin minaresine Yunan bayrağı asılarak yapılan provokatif eylemle ilgili olarak “Çelebi Sultan Mehmet Camii’ne yönelik provokatif eylem kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

03 Haziran –  Atina camisiz başkent, tarihi Fethiye Camisi ise sergi salonu. Atina’da 100 binlerce Müslüman ibadetini apartmanların bodrum katları ve dernek merkezi gibi yerlerde yaparken, Osmanlı’dan günümüze ulaşan Fethiye Camisi’nin sergi salonu, Cizderiye Camisi’nin de seramik müzesi olarak kullanılması dikkati çekiyor.

06 Haziran –  Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama-sondaj faaliyetlerini genişletme hamlesi Yunanistan’ı rahatsız etti. Yunanistan Savunma Bakanı, yaptığı açıklamada, “Egemenlik haklarımızı korumak için askeri operasyon dahil elimizden geleni yaparız” dedi.

07 Haziran –  İskeçe Şahin köyünün emektar imamlarından olan Hafız Sabri Köse 6 Haziran Cumartesi günü uzun süre tedavi gördüğü İskeçe Devlet Hastanesi’nde vefat etti. Şahin köyünün Yukarı Mahalle Camii İmamı olan Hafız Sabri Köse uzun yıllar bu görevi yürüttü. Şahin köyüne büyük hizmetleri oldu. Toplumsal meselelerde her zaman ön planda oldu. Hafız Sabri Köse yaklaşık iki aydan beri rahatsızlığı sebebiyle İskeçe Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görüyordu.

Hafız Sabri Köse’nin cenazesi Şahin köyünde 7 Haziran Pazar günü öğle namazı sonrası Şahin köyü kabristanına defnedildi.

08 Haziran –  Yunanistan’ın Türk kimliğini ret politikası devam ediyor. Trakya İstinaf Mahkemesi, Batı Trakya Türk toplumuna ait Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin tanınma başvurularını reddetti. Trakya İstinaf Mahkemesi, 25 Mayıs 2020 tarihinde açıkladığı kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında verdiği kararlardan sonra iki Batı Trakya Türk derneğinin ulusal mahkemeler nezdinde başvuru yaptıklarını ve başvurularının reddedildiğini, bu nedenle aynı dayanak ve talep ile yeni bir başvurunun yapılamayacağını iddia ederek, derneklerin dilekçelerini kabul etmedi.

12 Haziran –  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,”Batı Trakya’da Türk azınlığın seçtiği müftüler namaz kıldırdığı için ceza aldı. Oradaki Türk azınlık, Türk adını da kullanamıyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’de yayın yapan NTV canlı yayınına katılarak sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Esasen dini azınlıkların hakları konusunda sadece bize değil,  dünyaya ders verecek en son ülkelerden biri Yunanistan. Avrupa’da camisi olmayan tek başkent Atina. Selanik’te sürekli  açık bir cami yoktur. Batı Trakya’da Türk azınlıkların seçtiği müftüler namaz kıldırdığı için ceza aldı. Oradaki Türk azınlık, Türk adını da kullanamıyor. Yunanistan bu konuda üç kere mahkum edildi.”

17 Haziran – DEB Partisi Hüseyin Yazıcı için başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “DEB Partisi Kurucu Üyesi ve 2014 AP Milletvekili seçimlerinde partimizden aday olan Hüseyin Yazıcı’nın vefat haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayız. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına değerli hizmetleri bulunan ve partimizin kuruluşundan bu yana her zaman bizlere destek olan kıymetli dava adamı Hüseyin Yazıcı’ya Allah’tan rahmet, ailesine, Şahin halkına ve toplumumuza başsağlığı dileklerimizi sunarız.” ifadelerine yer verildi.

18 Haziran – Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) eski genel başkanlarından Selahattin Yıldız vefat etti.

19 Haziran – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Batı Trakya Müslüman Türk toplumu mensubu bir kadının miras davasında şeriat hukukunun uygulanmasına itirazı üzerine açtığı davada daha önce haksız bulunan Yunanistan’ın 56 bin 931,69 euro tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

23 Haziran –  ‘Yunanistan’da Müslümanlar, kanun önünde eşitlikten çok uzak’. Demokrasinin beşiği olduğu iddia edilen Yunanistan’da, Batı Trakya’dan sonra şimdi de Atina’daki Müslümanları üzecek adımlar atılıyor. Atina yakınlarındaki Pire’de Müslümanların mescit olarak kullandığı bir ibadet yerinin gerekli izin belgelerinin bulunmaması gerekçesiyle kapatılacağı bildirildi. Yunanistan Müslümanlar Derneğinden yapılan açıklamada, 1989 yılından bu yana Pire Limanı yakınlarında bulunan “Andalusia” (Endülüs) isimli mescidin, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından alınan kararla kapatılacağı belirtildi.

30 Haziran –  Yunanistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kapalı tuttuğu Türkiye ve diğer komşu ülkelerle olan tüm sınır kapılarını açma kararı aldı.

TEMMUZ

4 Temmuz – İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxford Açlıkla Mücadele Komitesi (Oxfam) ve Yunan Mülteciler Konseyi (GCR), yeni iltica sisteminin Yunanistan’ın Ege adalarındaki kamplarda bulunan savunmasız sığınmacıları daha büyük bir risk altına soktuğunu belirterek Yunanistan’a uyarıda bulundu.

4 Temmuz –  Batı Trakya Davası’nın önemli isimlerinden, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı Cafer Alioğlu’nun 3. Kitabı olan ‘Hayatım ve Anılarım’ Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi tarafından yayınlandı.

8 Temmuz – Yeni Demokrasi Partisi hükümeti azınlık basınını yok saydı. Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Yunanistan’da Yeni Demokrasi Partisi hükümeti tarafından alınan tedbirlerin halk tarafından desteklenmesi, vatandaşların bu tedbirlere uyması konusunda Yunan basını kadar Batı Trakya’da yayın yapan (Türkçe gazete-radyo-web siteleri) Türkçe basını da ülkenin mücadeleden başarıyla çıkması konusunda üzerine düşeni yaptı. Yeni Demokrasi Partisi hükümeti, Kovid-19 salgınına karşı mücadele kapsamında basına dağıtılmak üzere ekonomik yardım paketi açıklamıştı. Yaklaşık 20 milyon euroluk yardım paketi listesinde ne yazık ki azınlık basın yayın organları yer almadı. Yeni Demokrasi hükümeti, Batı Trakya’da faaliyet gösteren Türkçe gazeteleri, radyoları ve web sitelerilerini görmezden geldi.

9 Temmuz – İskeçe’nin Şahin köyünden olan Ahmet Manafoğlu 95 yaşında koronavirüsü yenmeyi başardı. Ahmet dede Dedeağaç hastanesinden taburcu olarak ambülansla evine getirildi.

12 Temmuz – Ayasofya’nın yeniden cami hüviyetine kavuşturularak ibadete açılması kararına tepki göstermek için İskeçe Helenizm Derneği üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu binasının bulunduğu sokağın başında gösteri yaptılar.

15 Temmuz – Yunanistan’da, Tırhala (Trikala) şehrindeki tarihi Kurşunlu Camisi’ne taşlı saldırı düzenledi. Türkiye’nin Ayasofya kararı sonrası gerçekleşen hadise akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

15 Temmuz – Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Türklerini hedef alan Pire Metropoliti Serafim’e tepki gösterdi. Asafoğlu, yayınladığı video mesajında metropolit Serafim’in Aya Sofya’nın camiye dönüştürme kararına karşı Yunanistan’ın alacağı önlemler çerçevesinde Batı Trakya’da kendilerini Türk olarak tanımlayanların sınır dışı edilmesi önerisine tepki gösterdi.

15 Temmuz – 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle kutlandı.  Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünün dördüncü yıldönümünde T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nda yapılan anma törenine Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri katıldı. Anma etkinliğinde konuşmalar yapıldı ve şehitler için dualar edildi.

23 Temmuz – Türkiye’nin, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yapacağı sondaj faaliyetleri kapsamında Meis adasının güneyi ve doğusunda NAVTEX ilan etmesi Yunanistan’ı panikletti. Haberin ardından Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Floros, acil olarak ülkesine geri döndü.

24 Temmuz – Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Türkiye  Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin yanı sıra çok sayıda kişi namazda saf tuttu. İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca dua programı düzenlendi.

24 Temmuz – Erdoğan: Batı Trakya Türk Azınlığı sahipsiz değildir. Batı Trakya Türk Azınlık mücadelesinin unutulmaz dava insanı Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 25. yılında  Gümülcine’de anıldı. Törende Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın okunan mesajında, “Batı Trakya Türk Azınlığı asla yalnız değildir. Sahipsiz değildir.” sözleriyle Türk Azınlığa sahip çıktı.

29 Temmuz – İstanbul’daki Hristiyan Ortodoks Azınlığın dini okulu Heybeliada Ruhban Okulunun tamamen Patrikhanenin kortrolüne devrini talep eden Patrikhane ve Yunanistan, Lozan’a göre Rumca konuşan Ortodoksların karşılığı olan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın benzer hak ve taleplerini yok sayıyorlar. Miçotakis başbakanlığındaki hükümet, bu anlayışın doğrultusunda kolları sıvayarak Müslüman Türk kimliğini ortadan kaldırmak için çıkarılan yasa ve uygulamalarla Batı Trakya’da Azınlığa darbe üstüne darbe indirmeye başladı. Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın azınlığı yok sayarak keyfi olarak hazırladığı yeni yasaya göre Gümülcine Tayinli Müftü Naibi ile İskeçe Tayinli Müftü Naibi Gümülcine ve İskeçe’deki Medresenin encümen başkanı olacak.

AĞUSTOS

04 Ağustos – İskeçe Türk Azınlık milletvekili Hüseyin Zeybek, azınlık eğitimi ve medreseler konusunda yaşanan gelişmeler üzerine yayımladığı açıklamada, Yeni Demokrasi Partisinin azınlık eğitimine ve medreselere sessizce darbe indirdiğini belirtti.

09 Ağustos – Eğriboz Yarımadası’nda (Evvia) etkili olan şiddetli yağış nedeniyle 7 kişi hayatını kaybetti.

10 Ağustos – Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, 10 Ağustos Pazartesi günü yaptığı toplantıda, son günlerde gündem olan konuları değerlendirdi. Medreselerin işleyişine önemli değişiklikler getiren yeni yasayı, öğrenci azlığı gerekçesiyle sekiz azınlık okulun kapatılmasını ve kısa süre önce kurulan, çalışmalarına başlayan “Trakya Kalkınma Komisyonu”nu değerlendiren Danışma Kurulu, bu konularda bir mektubun yazılıp başta Yunanistan Başbakanı Kirykos Miçotakis’e ve diğer ilgili mercilere gönderilmesini kararlaştırdı.

11 Ağustos – Türkiye karşıtı eski istihbaratçı Savas Kalenderidis katıldığı bir televizyon programında “Maalesef Türkiye’yi birçok açıdan iyi takip edemedik, yaptığı atılım ve planlarını okuyamadık, miyop kaldık. Türkiye savunma sanayisini geliştirdi, biz mahvettik.” dedi.

12 Ağustos – Batı Trakya’da askeri hareketlilik: Komandolardan Türk Azınlık köyüne baskın. İskeçe’nin tamamen Türk Azınlık nüfüsa sahip Mustafçova Belediyesi’ndeki Gökçepınar köyünde komando birliği  tatbikat gerçekleştirdi. Köy sakinleri sabah saatlerinde karşılarında silahlı komandolarla karşılaşınca neye uğradıklarına şaşırdı. Edinilen bilgilere göre, bölge sakinlerine 12 Ağustos Çarşamba günü belediye sınırları içinde tatbikatın icra edileceği konusunda haber verilmemesi, köy içinde ve mezarlığın musalla taşı, alanı ve çevresinde tatbikat yapan silahlı askerlerin ani görüntüsü köy halkı arasında endişeye neden oldu. Aynı endişeler Şahin köyünde de yaşandı. Köy girişinde gözlenen askeri hareketlilik “Bölgede neler oluyor?”, “Hassas bir dönemde azınlık köyüne askeri çıkarma da neyin nesi?”, “Bununla bir mesaj mı verilmek istendi?” sorularını gündeme getirdi.

15 Ağustos – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Trakya’da son günlerde Türk Azınlığına yönelik uygulanan askeri yöntemlerle sindirme ve korkutma faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Bunlar hiç olumlu sinyaller değildir. Biz soydaşlarımızın dirisini de ölüsünü de yalnız bırakmayız.” dedi.

16 Ağustos – Yunanistan’ın Batı Trakya’daki haksız yaklaşımlarına dair açıklamalarda bulunan YTB Başkanı Abdullah Eren, ‘‘Batı Trakya Türkü sistematik baskılara boyun eğmeyecektir. Türkiye, soydaşının hak ve hukukunu her daim savunacaktır.’’ dedi.

21 Ağustos – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kamuoyunun merakla beklediği “müjde”yi açıkladı. Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi.” dedi. Erdoğan, “Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.” ifadelerine yer verdi.

25 Ağustos – Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, Gökçepınar’da yaşanan tatbikat olayından sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batı Trakya Türkleri aleyhine yürütülen kara propagandaya dikkat çekerek, azınlığımızı sürekli psikolojik baskı altında tutmaya çalışan bir sistem olduğunu söyleyerek “Bize aba altından sopa gösteriyorlar” ifadelerine yer verdi.

25 Ağustos – Milletvekili Zeybek Azınlık Okullarındaki encümen heyetlerinin yetkilerine yapılan müdahaleleri meclisin gündemine taşıdı. İskeçe Siriza Milletvekili Hüseyin Zeybek İçişleri ve Eğitim Bakanlığına hitaben sunduğu soru önergesinde Azınlık okullarımızda encümene heyetlerimizin yetkilerine yönelik yapılan müdahaleleri ve kapatılan azınlık okullarının durumlarını sordu. Zeybek bu tür girişimlerin azınlık eğitiminin seviyesini düşürmeye yönelik girişimler olduğunu belirtti.

31 Ağustos – Türkiye’nin önde gelen haber kanallarından A Haber’e konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye ile yaşanan her gerginlikte Batı Trakya Türklerine baskıyı artırdığını söyledi. A Haber televizyon kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Mevlüt Çavuşoğlu, mazlum Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının sesi oldu. Yunanistan’ın Türkiye ile yaşanan her gerginlikte Batı Trakya Türklerine baskıyı artırdığına dikkat çeken Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda Yunanistan’a karşı 3 kararı bulunduğunu hatırlattı.

EYLÜL

2 Eylül – Batı Trakya Türklerine hizmet etmiş önder insanlardan biri olan Eski Bağımsız Milletvekili İsmail Rodoplu hayatını kaybetti. Batı Trakya Türkleri’nin, inkâr edilen Türk kimliği için, asimile politikalarına dur demek için, verilmeyen hakları için yollara dökülerek yürüyüş yaptığı 29 Ocaklar’da, azınlık toplumuna liderlik edenlerden biri olan eski milletvekili Rodoplu vefat etti. Rodoplu 3 Eylül Perşembe günü Semetli köyünde düzenlenen cenaze merasimiyle ebediyete uğurlandı.

8 Eylül – İskeçe Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nde bina yetersizliği sorunu tüm girişimlere rağmen devam ediyor. İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti yaptığı açıklamada, okulun bina yetersizliği sorununun devam ettiğini, prefabrik sınıf talebine cevap verilmediğini ve geçen yıl gerçekleştirilen boykotun sonlandırılması için verilen vaatlerin yerine getirilmediğini belirtti.

10 Eylül – Yunanistan’da görev yapan Türk gazeteciler son dönemde Türk Yunan ilişkilerinin gerilmesiyle birlikte faşistlerin hedefi olmaya devam ediyor. Önce Anadolu Ajansı (AA), ardından TRT’nin Yunanistan’da çalışan muhabirleri ırkçı tourkikanea.gr haber sitesi tarafından açık hedef haline getirildi. Yıllardır Batı Trakya’da zor şartlar altında gazetecilik yapmaya çalışan Türk Azınlık basını mensuplarını da sistematik olarak hedef haline getirerek taciz eden faşist tourkikanea.gr sitesi, şimdi de Yunanistan’da görevli AA ve TRT muhabirlerinin hem Türkiye hem de Yunanistan vatandaşı Türk gazetecileri hedef göstermeye başladı. Irkçı tourkikanea.gr sitesi en son AA’nın ve TRT Haber’in Yunanistan’da çalışan Batı Trakya Türk Azınlık mensubu gazetecilerinin listesini yayımlayarak hedef gösterdi. Önce AA Atina Temsilcisi Tevfik Durul ve fotomuhabiri Ayhan Mehmet’i hedef gösteren site, bununla da yetinmeyerek Türkiye’de resmi kurumlarda çalışan Batı Trakya Türklerinin isimlerini vererek hedef gösterdi. Irkçı site, TRT’nin Yabancı Diller Müdürü Nevzat Mehmet’i, YTB çalışanı Recep Paçaman’ı, Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Hüseyinoğlu’nu ve TRT’nin Gümülcine Muhabiri Necat Ahmet’i hedef gösterdi.

12 Eylül – Uzun yıllar harabe durumda olan İskeçe Hemitli Camii’nin avlusu milletvekili Burhan Baran’ın girişimleri sonucu alınan izin neticesinde bir grup gönüllü tarafından temizlendi.

17 Eylül – Batı Trakya Türkleri’ne yönelik her alanda hak ihlallerini sürdüren Yunanistan, bu haksızlıkları cesurca duyuran ve eleştiren Türk Azınlık basınını susturmak için yargı yoluyla baskı uyguluyor.  Batı Trakya Türklerinin uluslararası anlaşmalarla garanti edilmiş dini özgürlüğünün ihlalini ve müftülüklerine yönelik uygulanan haksız politikaları eleştiren Millet Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Ömer’den 110 bin euro tazminat talep edilen dava 17 Eylül 2020 Perşembe görüşüldü.

18 Eylül – Hükümete yakın Dimokratia gazetesi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ağır hakarette bulundu. Gazeteye Türk dünyasından tepki yağdı.

20 Eylül – İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’nin bina sorununu meclise taşıdı. Zeybek, sunduğu soru önergesinde okulun bina sorununun çözüme kavuşmasını istedi.

26 Eylül – Avrupa Diller Günü münasebetiyle bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habip Oğlu: “Yunan makamlarınca Türkçe ve Yunanca dillerinde iki dilli ana okullarının açılmasına izin verilmeyerek, çocuklarımız ana dilleri Türkçeyi öğrenme temel hakkından mahrum bırakılıyor” dedi.

26 Eylül –  Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı Dora Bakoyanni, Batı Trakya’ya yönelik ziyaret programı kapsamında 26 Eylül 2020 Cumartesi günü Rodop ilinde temaslarda bulundu. Bakoyanni, bölgenin kalkınmasına yönelik seçilmiş yerel yöneticilerin fikrilerini ve isteklerini dinledi, kendi önerilerini sundu. Bakoyanni Batı Trakya temaslarını 27 Eylül Pazar günü İskeçe ilinde gerçekleştirdiği görüşmelerle tamamladı.

EKİM

2 Ekim – Batı Trakya’daki medreseler boyunduruk altına alınıyor. Batı Trakya’daki medreseleri boyunduruk altına alan yasal düzenleme 2 Ekim tarihinde 4284 sayılı resmi gazetenin B cildinde yayınlandı. Gümülcine ve İskeçe medreselerindeki okul encümen heyetlerinin yetkilerini belirleyen yasal düzenleme ile encümen heyetlerinin boyunduruk altına alındığı görülüyor. Yapılan yeni yasal düzenleme ile encümen heyetlerinin başkanlığına doğrudan tayinli müftüler getiriliyor.

06 Ekim – İskeçe’nin Horozlu köyü mezarlığı yıllar sonra temizlendi. İskeçe’de Müslüman Türk nüfusun yok denecek kadar azalmış olan köylerinden biri olan Horozlu köyünde kaderine terk edilmiş mezarlık yıllar sonra İskeçe Milletvekili Burhan Baran’ın girişimleri ile Avdira Belediyesi ekipleri tarafından temizlendi.

07 Ekim – Başkent Atina’daki Temyiz Mahkemesi, Altın Şafak Partisinin suç örgütü olup olmadığıyla ilgili davada kararını açıklayarak Altın Şafak Partisi’nin  suç örgütü olduğuna hükmetti. 5 yılı aşkın süredir devam eden davada mahkeme, Altın Şafak Partisi lideri Nikos Mihaloliakos ve 6 parti üyesi Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos ve Nikos Papas’ın “suç örgütünü yönettiğine”, diğer 18 sanığın ise “suç örgütüne üye olduğuna” hükmetti.

08 Ekim – Avrupa Parlamentosu’nda “İşte bu Türk bayrağı, bununla ne yapılır, yırtıp atılır” diyerek Türk Bayrağı’nı yırtan vekil Ioannis Lagos, üyesi olduğu Altın Şafak Partisi’nin Yunan mahkemesi tarafından ‘suç örgütü’ olarak nitelendirilmesinden sonra tutuklandı.

08 Ekim – Doğu Makedonya Trakya Eyaletinde faaliyet gösteren işletmeler için toplam 90 milyon evro destek programı açıklandı.

12 Ekim – Yunanistan Danıştay Genel Kurulu, Batı Trakya Türk toplumuna ait özerk müftülüklerin yetkilerini ciddi anlamda sınırlandıran ve idari yapısını değiştiren 52/2019 sayı ve tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptali için açılan davayı reddetti. 11 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren ve toplam 26 maddeden oluşan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Batı Trakya Türk toplumunun Gümülcine, İskeçe ve Dimetoka’daki müftülük kurumları idari olarak yeniden yapılandırılarak Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlanmış ve müftülerin yetkileri ciddi anlamda sınırlandırılmıştı.

14 Ekim – Rodop İli KİNAL Milletvekili Av. İlhan AHMET hakkında 14.10.2020 tarihli meclis genel kurulunda oylanan ‘dokunulmazlığın kaldırılması’ istemi reddedildi. İlhan Ahmet ile ilgili yapılan oylamada 286 milletvekili dokunulmazlık hakkının kaldırılması talebine HAYIR oyu kullanarak bu talebi reddetti. Yapılan oylamada Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) Partisi’ne mensup 9 milletvekili ise EVET oyu kullandı.

16 Ekim – İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) Yargıtay’daki (Arios Pagos) davası 16 Ekim 2020 Cuma günü görüşüldü. Davaya İTB yöneticilerinin yanısıra üç azınlık milletvekili de katılarak örnek bir birliktelik gösterdiler. Yargıtay dördüncü dairesinde görüşülen davada taraflar dosyalarını mahkemeye sundu. Duruşmada İskeçe Türk Birliği ve kamu adına Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’nin haricinde davaya müdahil olan Trakya Dernekleri Federasyonu da dosyasını sundu. Yargıtay’ın üç ay içerisinde kararını açıklaması bekleniyor.

17 Ekim – Ermenistan ziyaretinde Türkiye’yi hedef alan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’a cevap veren Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Yunanistan’ın megali idea’dan ve Türk düşmanlığından vazgeçmesi gerekir” dedi.

19 Ekim – Milletvekili Stilyanidis’ten Trakya Kalkınma Komisyonu’nda ayrımcılık içeren konuşma. Rodop Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Milletvekili Evripidis Stilyanidis, Yunanistan meclisinde kurulan partiler arası Trakya Kalkınma Komisyonu’nun toplantısında yaptığı konuşmada hükümetin Batı Trakya’yı demografik açıdan korumasını istedi.

19 Ekim – Uzun yıllar Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yapan Yorgos Kalancis Batı Trakta Türkleri’nin dini özgürlüklerine yönelik diktatörvari tavırlarına devam ediyor. Trakya Kalkınma Komisyonu’nun toplantısına katılan Kalancis, müftülerin belirlenmesiyle ilgili sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili olarak milletvekili İlhan Ahmet’in sorduğu soruya ‘Müftü belirlenmesi konusunda seçim yapılmayacak” cevabını vererek Yunan devletinin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın dini özgürlüklerini ayaklar altına devam edeceğini bir kez daha ortaya koydu.

19 Ekim – Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği yaptığı açıklama ile Gümülcine ve İskeçe Medreselerindeki Encümen Heyetlerinin yetkileri ile ilgili yapılan yasal düzenlemelerin azınlık insanını yok saymak anlamına geldiğini belirterek, burada bir seçimden söz etmenin mümkün olmadığını, başkanı ve sekreteri tayinle belirlenen bir encümen heyetinin bağımsız karar almasının imkansız olduğunu ifade etti.

28 Ekim – Türkiye Marmara Üniversitesi Mimarlık Tarihçisi Dr. Halaçoğlu, Namık Kemal’in Rodos’ta inşa ettirdiği cami, mektep gibi tüm yapıların İtalya ve Yunanistan tarafından yok edildiğini, sadece Kandilli Mektebinin yıkıntı olarak günümüze ulaştığını söyledi.

31 Ekim – Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu çatısı altında kurulun “Çalışma Grubu” tarafından hazırlanan rapor, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleriyle değerlendirildikten sonra son halini aldı. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın azınlık sorunları, uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan hak ve bunlarla ilgili ihlaller, azınlığın ekonomik geri kalmışlığı ve ekonomik kalkınmadan eşit pay alma talebi, tarımla ilgili sorun ve beklentilerle diğer sosyal sorunların ve azınlık toplumunun talep ve beklentilerinin yer aldığı 16 sayfalık rapor geçtiğimiz günlerde Trakya Kalkınma Komisyonu’na iletildi.

KASIM

04 Kasım – İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesi’nin bina sorununu bir kez daha meclisin gündemine taşıdı. Yaşanan Kovid -19 pandemisinin bina sorununu daha da tehlikeli hale getirdiğini kaydeden milletvekili Zeybek, yaptığı açıklamada İskeçe Belediyesi’nin konuya kayıtsız kalmasına dikkat çekti.

04 Kasım – Yunanistan’ın Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesine ilişkin şikayeti UNESCO’dan döndü. Türkiye’de incelemelerde bulunan UNESCO temsilcisi, Ayasofya’nın cami olmasında bir sakınca olmadığına karar verdi.

06 Kasım – Atina Camisi adıyla Yunanistan’ın dünyaya örnek cami diye yutturmaya çalıştığı depoda ilk cuma namazı kılındı. Tartışmalı süren 14 yıllık plan ve inşa sürecinin ardından 2 Kasım Pazartesi ibadete açılan sözde Atina Camisi’nde Müslümanlar, ilk cuma namazı için saf tuttu.

07 Kasım – Fransa’nın Lyon kentindeki Yunan Ortodoks kilisesi saldırganı bulundu. Saldırganın Yunan Ortodoks Kilisesi’nin iddia ettiği gibi “terörist Müslüman” değil, Patrikhane’ye yakın aşırı sağcı eski Ortodoks keşiş olduğu ortaya çıktı.

13 Kasım – Azerbaycan ordusunun işgalden kurtardığı Dağlık Karabağ‘ın sembol şehri Şuşa‘da 28 yıl sonra cuma namazı kılındı.

23 Kasım –  Yunan komutan tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen İrini Harekatı’nda görevli Alman fırkateyni, Türkiye’den Libya’ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan gemiyi Doğu Akdeniz’de durdurarak uluslararası hukuka aykırı şekilde aradığı bildirildi.

25 Kasım –  Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) 2019 Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı. AGİT bölgesindeki devletlerde yaşanan nefret suçu olayları ile ilgili istatistiki ve betimsel bilgileri içeren raporda, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret temelli saldırılar ve nefret söylemi de yer alıyor.

27 Kasım – Yeni Demokrasi Partisi (NEA) Rodop Milletvekili Evripidis Stilyanidis, Batı Trakya Türk toplumunu hedef gösteren açıklamalarda bulundu. Stilyanidis, Batı Trakya’da yaşanan sorunların Türk milliyetçiliğinden kaynaklandığını iddia etti.

28 Kasım – Batı Trakya Türklerinin seçtiği İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin kaldığı apartmandaki asansörünün aynasına “İyi Türk, Ölü Türk’tür” ve kendisine hakaret içeren yazılar yazıldı.

ARALIK

01 Aralık – Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği, “Bugün Batı Trakya Azınlık Okullarında Encümen Heyetleri seçimlerinin ilan edildiğini” açıkladı.

03 Aralık – İskeçeli soydaş işadamlarının bağışlarıyla satın alınan oksijen jeneratörü İskeçe Devlet Hastanesi’ne teslim edildi.

03 Aralık – “Miçotakis hükümetinden Türk Azınlığa darbe üstüne darbe” başlıklı ve 1 Ağustos 2020 tarihli haberimizden rahatsızlık duyan “240 İerodidaskalos  Derneği” gazetemize ihtarname gönderdi.

15 Aralık – Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarında 22 Aralık Salı günü yapılması öngörülen encümen heyeti seçimlerinin tarihi 12 Ocak 2021 Salı gününe ertelendi.

21 Aralık – Avrupa İlaç Ajansı, Türk bilim insanlarının çalışması ile BioNTech ve Pfizer’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının Arupa’da kullanma iznini onayladığını duyurdu.

25 Aralık – Ülkemiz Yunanistan’da Kasım ayının ilk haftasından beri uygulamada olan pandemi tedbirleri kapsamında Batı Trakya’daki Müslüman Türk Toplumu da 6 hafta aradan sonra Cuma namazı kılma imkanı buldu.

25 Aralık – Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasıyla ilgili kararnamenin Yunan Danıştay Mahkemesince onaylandığı bildirildi.

25 Aralık – Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kültür ve sanat değerini yansıtan İskeçe Ova bölgesine ait iğne oyaları, akademisyen Dr. Nevval Konuk editörlüğünde Sabriye Kasım Delioğlu tarafından kitaplaştırıldı.

27 Aralık – Gümülcine Medrese-i Hayriye Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği, Okulu’nun tabelasındaki “Azınlık” ibaresinin “Müslüman” şeklinde bir oldubittiyle değiştirilerek darbe yöntemiyle yok edilmek istenmesini ortak açıklama ile kınadı.

27 Aralık – Yunanistan’da Kovid-19 aşıları yapılmaya başlandı. İlk olarak bir hemşire aşı oldu. Aynı gün aşı olan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Yunanistan’da aşı olan ilk siyasetçi oldu.

29 Aralık – Rodop Milletvekili İlhan AHMET, Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nin isminden ‘azınlık’ kelimesinin çıkartılmasını meclis gündemine taşıdı.

29 Aralık – Gümülcine Medrese-i Hayriye Vakıf Azınlık Okulu’nun tabelasındaki “Azınlık” kelimesinin bir oldu bittiyle çıkartılarak yerine “Müslüman” kelimesinin yer aldığı tabelanın 24 Aralık Perşembe günü okul müdürü ve encümen heyetinden habersizce değiştirilmesinin ardından, İskeçe Medrese’sinin tabelasındaki “Azınlık” kelimesi de benzer operasyonla çıkartılarak yerine “Müslüman” kelimesinin yer aldığı tabela 29 Aralık Salı günü değiştirildi.

30 Aralık – Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Gümülcine Medrese-i Hayriye’de gerçekleşen tabela operasyonu ile Batı Trakya Türklerinin “Azınlık” statüsüne vurulan darbeye dikkat çekti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.