DOLAR 32,4927 -0.16%
EURO 34,9316 0.2%
ALTIN 2.439,850,70
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2063966-2,22%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

25 bin lira ödüllü Tava Ciğer

25 bin lira ödüllü Tava Ciğer

ABONE OL
3 Aralık 2020 10:41
25 bin lira ödüllü Tava Ciğer
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin kitlesi en geniş yarışma programı MasterChef’te ödül oyunu gecesine Edirne Tava Ciğeri damga vurdu. Program formatında haftada bir bölüm düzenlenen ödül oyunu için ciğer konsepti seçildi. 3 etaptan oluşan ödül oyununda birinci etap Arnavut Ciğeri, ikinci etap Ciğer Şiş olurken, 25 bin liralık ödülü getiren son etap ise Edirne Tava Ciğeri oldu. Ödül gecesinde en zor olan Edirne Tava Ciğeri için yarışmacılar şeflerine birçok kez sorular sorarken, şefler ise Edirne Tava Ciğeri’nin doğranmasından, pişirilmesine kadar ince detayların çok önemli olduğundan bahsetti

“YAĞIN TEMİZ OLMASI, CİĞERİN DOĞRANMASI, SİNİRSİZ OLMASI, CİPS GİBİ OLMASI LAZIM”

Yarışma esnasında diğer etaplardaki ciğerlere göre en dikkat edilmesi gereken ürün olduğu söylenen Edirne Tava Ciğeri için Jüri kadrosundaki Şef Mehmet Yalçınkaya, “Bu anlatacağımız ürün için kilometrelerce yol giden var. Gece yarısı bile kalkıp giden var. Sizden bugün istediğimiz ürün Edirne Tava Ciğeri. Burada en önemlisi yağın temiz olması ve ciğerin doğranması, sinirsiz olması, hiç zar olmaması lazım. Cips gibi olması lazım. Yanına meşhur biberleri kızartın. Çıtır çıtır çok önemli. Bu Edirne Tava Ciğeri’nin en büyük özelliği Arnavut’ta az bir sinir, zar kalabilir. Bu affetmez. Kesim şekli çok önemli. Yaprak yaprak. İnce doğranır, zar olmaz. Ödül oyunu oynuyoruz. Bu oyunun sonunda Edirne Tava Ciğeri’ni yapan bir yarışmacımız 25 bin liranın sahibi olacak. Bu yemekteki en büyük özellik ciğer sinirsiz, doğradıktan sonra yağın kızgınlığı. Yağın kızgınlığını doğru ayarlamazsanız istediğiniz kadar ince doğrayın. Ustaya sordum, ciğeri pişirdiklerinde 3-4 tur sonra yağı değiştiriyorlar. Hep temiz bir yağda pişiriyorlar yanmasın diye. İyi bir Edirne Tava ciğeri yapman için dumanı göreceksin, o derece kızacak. Bizim teknikler gibi 90-100 derece değil. Yağdan dumanın çıktığını göreceksin” dedi.

“CİĞERİ TEREYAĞINA SOKARSAN YUMUŞAR, BİR DAHA EDİRNE’YE GİREMEZSİN”

Yarışmacıya kızarak tava ciğeri doğru yapmasını isteyen ve kendisinin de sırf Edirne Tava Ciğeri’nin Master Class’ını almak için Edirne’ye gittiğini vurgulayan Mehmet Şef, “Ciğer, el ile bütün unda yoğurulur. Tereyağına sokarsan kızarmış ciğer yumuşar. Bir daha da Edirne’ye giremezsin. Ciğer yumuşamaz. Çıtır çıtır olur. Cips gibi yersin kütür kütür gider. Bir de o biberden ısırırsın. Ustalığı zarının alınması ve doğranmasında, un kalmamasında, doğru ısıda bir yağda pişirilmesindedir. Ben sırf Master Class’ını almak için gittim Edirne’ye” dedi.

“TÜRKİYE ÇAPINDA ÜNLÜ OLAN TAVA CİĞERİ İSTEDİM”

Yemeklerin pişirilmesi sonrası Edirne Tava Ciğeri ile son etapla yarışmayı açıklayan Şef  Mehmet Yalçınkaya, “Yaprak ciğer değil. Ben Edirne’nin geleneksel, Türkiye çapında ünlü olan tava ciğerini istedim. Ve 3 oyunda da bulundunuz ama sadece bir kazanan olacak” derken Şef Somer Sivrioğlu ise yarışmacı Eray Aksungur’un başarılı Edirne Tava Ciğeri ile 25 bin liralık ödülü kazandığını duyurdu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.