DOLAR 32,3787 0.18%
EURO 35,0555 -0.16%
ALTIN 2.324,980,25
BIST 9.099,460,21%
BITCOIN 2272623-0,59%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

3 Nehir 1 Şehir Projesi hayata geçiyor

3 Nehir 1 Şehir Projesi hayata geçiyor

ABONE OL
11 Mart 2021 12:54
3 Nehir 1 Şehir Projesi hayata geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 50 milyon TL yatırımla Edirne’de 3 Nehir 1 Şehir Projesi gerçekleştireceklerini söyledi. Kurum, projeyle 5 buçuk milyon kişin gezebileceği yürüyüş ve bisiklet yolu olacağını, yapılacak barajla da üretilen enerjiyle 5 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakını Murat Kurum, dün bir dizi ziyaret ve inceleme kapsamında Edirne’ye geldi. Bakan Kurum ilk olarak Edirne Valiliğini ziyaret etti. Ardından Bakan Kurum, Valilik toplantı salonunda çevre ve şehircilik projeleri ve yeni yatırımların istişare edildiği koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası Valilik önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kurum Edirne’de hayata geçilecek projeler hakkında sırasıyla bilgi verdi. Edirne’de yaklaşık 50 Milyon TL yatırımla, 3 Nehir 1 Şehir Projesi’ni hayata geçireceklerini söyledi.

3 NEHİR BİR ŞEHİR PROJESİ

3 Nehir 1 Şehir Projesi’nin detaylarına da değinen Bakan Kurum bahseden Kurum, “Meriç Nehrimizin kenarında bir proje gerçekleştiriyoruz. 3 Nehir 1 Şehir projemizin ismi. Tüm kamu kurumlarının içinde bulunduğu ortak bir proje yürütüyoruz. Bu proje kapsamında Meriç Nehri güzergahı içerisindeki tam 30 km bisiklet yolunun içinde barındırıldığı, Meriç Nehrinin hem sağında hem solunda yürüyüş ve bisiklet yolunun olduğu ekolojik dengeye zarar vermek adına, 3 tane ekolojik köprümüzün olduğu ki; oradaki doğal hayatın korunması için çok önemli, içinde tüm vatandaşlarımızın, Edirne’ye gelen 5 buçuk milyon ziyaretçimizin gezebileceği, tarihi eserlerimize sahip çıkacağımız bir çevre düzenlemesi, bir millet bahçesi projesini Edirne’mize kazandırıyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 100 bin metre karelik alan üzerinde 7 gün 24 saat yaşayabilecek ve Edirne halkımızın, Edirne’ye gelen vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak çok önemli bir projeyi yürütüyoruz. Bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle bu projeyi inşa edecek. Yaklaşık 50 milyon lira yatırım bedelli bu projeyi bu yıl içerisinde başlayıp 2022 yılı içerisinde de Edirne’mize ülkemize kazandırmış olacağız. Bu projenin diğer bir kısmı da, nehirden valiliğimizin yürüteceği ve nehirden elde edeceğimiz, arşimet tribünleri, yapılacak barajla yeşil enerji elde edeceğiz. Bu kapsamda yaklaşık 5 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir projeyi de Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz bünyesinde yapacak ve Edirne’mize kazandıracak. Hem çevreyi koruyacak hem Edirne’mizin tarihi, doğal güzelliğine değer katacak bir projeyi Edirne’mize kazandırmış olacağız” dedi.

ATIK SU ARITMA

Meriç’in kirliliğine sebep olan atık su arıtma problemi olduğuna değinen Bakan Kurum, “Bu kapsamda İller Bankası Genel Müdürlüğümüz, belediyemizle birlikte bir proje yürütüyor. Finansmanını İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün sağladığı proje yüzde 70 seviyesine geldi. İnşallah bu yıl sonu itibariyle hizmete açacağız. 82 Milyon TL yatırım bedeli olan 2033 yılına kadar 216 bin kişiye hizmet verecek projemizi tamamlamış olacağız. Edirne’nin tamamının atık sularını arıtarak Meriç Nehri’ndeki kirliliğe de bu anlamda son vermiş olacağız” dedi.

ALT YAPI

Her yağışta her selde maalesef sular altında kalıyordu ve ulusal basına da bu konuda gündem olan bir şehrimizdi. Buradaki alt yapı problemlerini de çözmek amacıyla çok önemli bir proje yürütüyoruz. Hem içme suyu hem kanalizasyon hem de yağmur suyu projelerini içeren alt yapı işimiz var.  İş yüzde 40 seviyesine geldi, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz yine belediyemizle birlikte yürütüyor. Bittiğinde inşallah, Edirne’mizin çevresel alt yapı probleminin tamamının çözülmüş olduğu hiçbir selde hiçbir yağışta, taşkında sular altında kalmadığı şehrimizin alt yapı inşasını tamamlamış olacağız. Asbestli içme suyu borularının tamamını yeniliyoruz, vatandaşımız artık daha sağlıklı borulardan içme suyu temini gerçekleştirmiş olacağız.

MERİÇ VE ERGENE NEHRİ KİRLİLİĞİ

Meriç Nehri’nin kirliğiyle alakalı bir proje yürütüyoruz. Meriç’i besleyen en önemli nehirlerden bir tanesi Ergene Nehrimiz. Meriç ve Ergene Havzasında son 2 yılda 3 bin 447  denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler kapsamında 24 Milyon TL idari para cezası uygulandı. Denetimlerimiz aralıksız sürdürülmektedir, 36 tesise kapatma cezası verilmiştir. Fiilen hem Ergeneyi hem Meriç’i koruyacak, doğal güzellikleriyle birlikte gelecek nesillere bırakacağımız adımları kararlı bir şekilde atmaya devam ediyoruz.

KARANFİLOĞLU CADDESİ

Edirne’deki tarihi güzellikleri gün yüzüne çıkaracak projelerle ilgili önemli kararlar aldıklarını belirten Bakan Kurum, “Edirne merkezde Karanfiloğlu Caddemiz var. Vatandaşlarımızın gelen turistlerimizin yoğun bir şekilde kullandığı bu caddede 6 Milyon TL’lik bir sokak sağlıklaştırması projesi gerçekleştiriyoruz. Sokağa bakan bütün binaların cephelerinin iyileştirildiği, tabela kirliliğin kaldırıldığı cephelerin tarihi siluetimize zarar vermeyecek şekilde yenilendiği projeyi, Valiliğimiz ve İller Bankası Genel Müdürlüğümüz birlikte yürütecek. 3 Milyon TL’si hibe, 3 Milyon’da kredi desteği olmak suretiyle inşallah Karanfiloğlu Caddemizi aslına uygun bir şekilde yenilemiş olacağız” dedi.

KALEİÇİNDEKİ TARİHİ KONAKLAR

Kaleiçi’nde 579 tane tescilli tarihi konak olduğunu belirten Bakan Kurum, “Bu tarihi konaklarımızın 86 tanesi maalesef metruk, yıkılmış ya da yıkılmak üzere. Bu konaklarımızı vatandaşlarımızla da görüşerek TOKİ Başkanlığımız eliyle 86 konaktan başlamak üzere bir kentsel yenileme, restorasyon çalışması yürüteceğiz. Bu konakları tarihine uygun şekilde restore edeceğiz. Bu restorasyonlar akabinde; vatandaşlarımız ister kendileri isterse TOKİ başkanlığımızla anlaşmak suretiyle buraları şehrimizin turizmine katkı sağlayacak şekilde yeniden gün yüzüne çıkaracağız” dedi.

SOSYAL KONUT PROJELERİ

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yürüttüğü sosyal konut projelerine de değinen Bakan Kurum, “TOKİ Başkanlığımız eliyle 50 ve 100 bin sosyal konut projeleri kapsamında çalışmalarımızı yürütüyoruz. 1 milyon sosyal konuta ulaştık. İnşallah en yakın zamanda konutların anahtar teslimini Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştiriyor olacağız. Edirne’mize de bugüne kadar yeni yapacağımız konutlarla birlikte 1. 2 Milyar TL değerinde yaklaşık 6 bin 217 konut, bu konutları besleyen ticari üniteler, sosyal donatılar, camiler, eğitim alanlarıyla birlikte konut stoğunu yine alt gelir grubu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Alt gelir grubu vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmelerine imkan tanıma k suretiyle bu projelerimizi gerçekleştiriyor olacağız.”

Bakan Kurum son olarak, Saros Körfezi’nde sahil kısmındaki 6 alanın İl Özel İdaresine tahsis edileceğini sözlerine ekledi.

Bakan Kurum Valilik önündeki açıklamasının ardından Selimiye Camii’ni ziyaret ederek, ardından 3 Nehir 1 Şehir Projesi’nin gerçekleştirileceği Meriç Nehri kıyısında incelemelerde bulundu.

Bakan Kurum, daha sonra AK Parti Edirne İl Başkanlığını ziyaret ederek, Havsa, ve Keşan’da incelemelerde bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.