DOLAR 32,3787 0.16%
EURO 35,0383 -0.19%
ALTIN 2.324,200,22
BIST 9.100,040,22%
BITCOIN 2271208-0,55%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

3D yazıcı ile ‘siper maske’

3D yazıcı ile ‘siper maske’

ABONE OL
16 Nisan 2021 16:50
3D yazıcı ile ‘siper maske’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de yaşayan ve Marmara Bölgesi’nde 3D yazıcı makine üretimi yapan Fatih Ejder, Pla Flament hammaddesi temin edilirse taşın altına elini koyarak sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan siperlik maskeyi ücretsiz olarak yapacağını söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Edirne’de de salgın hastalık olan koronavirüsü için önlemler alınmaya devam ediyor.  Türkiye’de 3D yazıcı üreticisi 5 kişiden, Marmara Bölgesi’nde ise sadece kendisi olan Fatih Ejder, tüm Türkiye’ye yayılan virüs sebebiyle ambulans şoföründen doktoruna kadar koruyucu siper üretmek için harekete geçti. Elinde hammaddesi olmadığı için yetkililere seslenen Ejder, kendisinin sadece yazıcı ürettiğini ancak tüm halk için elini taşın altına koyarak siperlik üretebileceğini söyledi. Hammadde tedarik edildiği takdirde gece gündüz hiçbir para beklemeden siperlik üreteceğini söyleyen Fatih Ejder “Ben işçiliğe para istemiyorum. Sadece hammadde temini yapılsın. Geri kalan her şeyi gönüllü olarak ücretsiz yapacağım. Sağlık çalışanları hayatta kalırsa bizde hayatta kalırız” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN 2 BİN KİŞİLİK 3 BOYUTLU YAZICI AĞI OLUŞTURDUK”

Türkiye’de 3D yazıcı üreten 5 kişiden biri olan 3D yazıcı üreticisi Fatih Ejder, “Yaklaşık 7 yıldır Edirne Merkez’de bilgisayar danışmanlık faaliyetleri adı altında bir şirketim var. Üretici firma olarak Türkiye’de 5 kişiyiz. Yerli üretim olarak yüzde 86,24’lük yerli üretim belgesi almayı planlıyoruz. Şu an da virüsten dolayı resmi işlerimiz ertelendi. Tasarım yazılım ve donanım bana ait cihazda cihazın adı da belen 3 boyutlu yazıcı Abbas olarak koymuştuk. Şu anda değiştirdik. 7 yıldır Edirne’de bu işi yapıyorum ve Marmara bölgesinde 3 boyutlu yazıcı üreticisi benden başka yok. Sadece makine üretimi yapıyorum. Sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla ilgili Türkiye’mizde bir kampanya başlattık. Yaklaşık 2 bin kişilik 3 boyutlu yazıcı ağı oluşturduk. Edirne’de de benden başka 3 boyutlu yazıcı üreticisi olmadığı için bu görevi ben üstlendim” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAYATTA KALIRSA BİZDE KALIRIZ”

Sağlık çalışanlarının daha virüsten daha çok korunması bu siperliklere ihtiyacı olduğunu söyleyen Fatih Ejder, “Benim talebim ham madde malzeme temini. Çünkü piyasanın durumundan dolayı işlerimiz düşük. Satış yapamıyoruz. Zaten bu işi de kar amacı gütmeden kendi çabalarımızla gönüllü olarak yapıyoruz sağlık çalışanlarımız için. Sağlık çalışanları hayatta kalırsa bizde hayatta kalırız. Amacımız bu. Biz hammadde desteği istiyoruz. Sağlık çalışan personellerimizin hepsi bu maskeden istiyor. Bunun adı aslında maske değil, siperlik. Dış etkenlerden koruyan bir malzeme. Dışarıdan gelecek tükürük olur, solunum olur. Acil müdahalede insanlardan doktorların yüzüne illa ki bir şey gelecek. Onu korumaya yarayan bir malzeme bu. Siperlik diyoruz biz buna. Bunu Edirne’de ki doktorlarımızın çoğu bizden istiyor. Ama yetişemiyoruz. Tek başımayım zaten. Makinede bir yere kadar. Hızı belli, sabit. Hammaddemiz bitmek üzere” dedi.

“BU SİPERLİK İÇİN ÇOK İHİTİYAÇ OLACAK”

Kendisinin siperlik üretimi için Edirne’de bu görevi üstlendiğini ve destek geldiği takdirde sayı belirlenmesi ile işe koyulacağını dile getiren Ejder, “Sadece Edirne’ye çalışıyoruz. Oluşturduğumuz grupta il il bölgelere ayrıldı. İl temsilcileri oluşturuldu konuyla ilgili. Ben Edirne’ye bakıyorum. Tüm sağlık çalışan personellerinin ihtiyacı var. Ambulans şoförü, yemekhaneci, hemşiresi, doktoru olsun hepsinin bu maskeye ihtiyacı var. Edirne’de kaç adet sağlık çalışanı var bilmiyoruz. Onun sayısı belirlendikten sonra ihtiyaç için siperlik talebi ortaya konulur. Bu virüs Edirne’de yeni yeni çıktı. Çok ihtiyaç olacak” dedi.

“HAMMADDE ALINSIN, BEN KENDİME PARA İSTEMİYORUM”

Siperlik için hammaddeye ihtiyaç olduğunu kendisinin bu kadar çok siperliği temin edemeyeceğini hammadde sağlandığı takdirde de hiçbir işçilik ücreti istemediğini söyleyen Fatih Ejder “Benim talebim hammadde talebi. Bana hammadde alsınlar ben devamını getireyim. Para beklemiyorum ben kendime. Ama hammadde alacakları yerlerin iletişim numaralarını veririm. Kargoyla bize gelir. Ben işçiliğe para istemiyorum. Gönüllü olarak sadece hammadde temini yapılsın. Geri kalan her şeyi gönüllü olarak ücretsiz yapacağım. Pla flament istiyorum. Bazı yerlerde farklı fiyatlara satıyorlar. Amaç kullanılabilsin ucuzu da pahalı da olur. Türkiye’de zaten bitmek üzere hammadde. Biz hammaddecilere ne kadar maddi destek olursak, onlarda bize o kadar hammadde üretirler. Çünkü onlarında işleri 3 aydan beri çok düşük. Ben iş yapamıyorum malzeme almıyorum, bu sefer o adamda yatıyor. Durum bu” dedi.

“DOKTORLARIN BİZDEN İSTEDİĞİ ÜRÜN BU”

Doktorların kendisine bu siperlikten aşırı talep ettiğini, kendisinin de bu işe gönüllü olduğunu söyleyen Ejder “Korona virüsü ilk çıktığında maske bulamıyoruz biz ülkede. Maske bulsak da bu tale bezinden yapıyorlar. Tale bezide antibakteriyel bir malzeme değil. Koronavirüsü onun dokumalarının arasından geçebiliyor. Çünkü çok ufak bir virüs. Zaten grip havasındayız. Doktorların bizden istediği ürün buydu. Dışarıdan gelecek sıvı ya da hava yoluyla bulaşacak hastalıkları bi siperlik istiyoruz dediler. Bizde onunla ilgili bir çalışma yaptık. Bu siperlik projesi Rusya kaynaklı 3 boyutlu üreticisi çizdi. O alın kullanın ama ticari olarak satmayın diyor kendisi de. Bizde gönüllü olarak ticari olmadan ürünleri veriyoruz” dedi.

“BEN CİHAZ ÜRETİYORUM, SIRF SAĞLIK PERSONELLERİMİZ İÇİN SİPER ÜRETMEK İSTİYORUM”

Edirne ve Türkiye için asıl işi cihaz üretimini bırakıp ilk defa bir ürün yapmak istediğini vurgulayan Fatih ejder “Şu anda 3 tane cihazımız var. Malzeme bekliyorum. Yaklaşık her gün 3’er saatten 20 saat ayaktayım ben. 20 saat çalışacağım, 3’er saatten hesaplarsak günlük 20 adet diyebiliriz. Çünkü buna yetişebiliyoruz. Fazla makinemiz yok elimizde. Bu materyalin hammaddesi iplik. Bu pla dan üretilen bir malzeme organiktir. Mısır koçanlarından araba lastiği üreteceklerdi, o malzeme bu. Sağlığa zararı olan bir malzeme değil. Bize toplar halinde geliyor. Makineye koyduğumuzda makine eriterek şekil veriyor.  Ben sadece 3 boyutlu makine üretimi yapıp satışı yapıyorum, kendi tasarımım. Cihazdan bir şey üretmiyorum. Sadece makine satışı yapan biriyim. Sırf Corona için siperlik üretmek, sağlık personellerimizin işini kolaylaştırmak, ülkeme, insanlarıma bir katkı yapmak istiyorum. Ben herkes için elimi taşın altına sokuyorum” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.