DOLAR 32,4991 0.15%
EURO 34,7621 0.09%
ALTIN 2.487,901,05
BIST 9.485,74-0,47%
BITCOIN 20384680,46%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

52 ilaç geri ödeme listesinden çıkarıldı

52 ilaç geri ödeme listesinden çıkarıldı

ABONE OL
14 Eylül 2021 10:04
52 ilaç geri ödeme listesinden çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Eczacı Cenk Kes, boğaz spreyleri, ağrı kesici, kas gevşetici krem ve merhemlerinde bulunduğu 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasına değinerek, bu durumun dar gelirli vatandaşları mağdur edeceğini söyledi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Eczacı Cenk Kes, pandemi süreci ve geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçlarla alakalı değerlendirmede bulundu.

Pandemi sürecinde eczacıların bazı basın organlarında farklı algılarla yanlış gösterildiklerini söyleyen Cenk Kes “Biz bu kadar candan, bu kadar toplumu önceleyen, hastasını önceleyen bir şekilde hizmetimizi yapmamıza rağmen bazı basın yayın organlarında başka türlü algılatılmaya çalışıldı. Ama bunlar bizi yıldırmayacak. Terimizin son damlasına kadar bu işi yapmaya çalışacağız” dedi.

“BİREBİR YAŞAYINCA TEHLKİKENİN NE KADAR BÜYÜK OLDUĞUNU ANLIYORSUNUZ”

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Eczacı Kes, “Pandemi ile mücadele devam ediyor. Süreçte hem öğreniyoruz hem de öğrendiklerimizi çabuk unutuyoruz. Bir iki, üç dedik piklere şimdi öyle bir şey yaşıyoruz ki geçen sene bu dönemlerde 50 vefat bin 500 civarı vaka sayısı ile devam ederken şu anda 20 bin 25 bin bandında vaka sayısı, 250 vefata hala bir isim koymuş değiliz. Yeni normalimiz bu mu? Bu dördüncü pik mi? Bunun üstüne pik var mı yok mu işin açıkçası öğrenerek ve yaşayarak göreceğimiz işler diye düşünüyorum. En yakınımızdakileri kaybettik.  Süreyya ve Fikret Abi’yi kaybettik. Bizim buralarda koltuklarımızı dolduran alıştığımız, sevdiğimiz abilerimizdi. Gazete haberi olarak birçok şeye tanık oluyorsunuz. Uzak bir şey gibi geliyor ama bunları bire bir de yaşayınca da tehlikenin ne kadar büyük olduğunu ve sevdiklerimizi ne kadar koparabildiğini o zaman anlıyorsunuz. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğildiğimi ifade etmek istiyorum. Öte yandan çok kısa zaman önce sevinç ablamızı kaybettik. Eczacı odamızın her türlü organizasyonun katılan destek veren, bizleri onurlandıran bir ablamızdı. Onun ani ve zamansız ölümü bizleri gerçekten derinden yaraladı.  Baş sağlığı diliyorum” dedi.

“ALGILARA RAĞMEN TERİMİZİN SON DAMLASINA KADAR İŞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İnsanların eczanelere ulaşabilmesi, istedikleri ilaca ulaşabilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini ancak basın organların kendileri açısından farklı algılar yapıldığına ve bunun onları yıldıramayacağına dikkat çeken Kes, “Edirneli meslektaşlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Aslında pandeminin bence gizli kahramanları mı desek, gerçek kahramanları mı desek, hala sağlık sınıfında tanımlanamıyor olmamız bizim ayıbımız mı? Toplumun ayıbı mı? Kurumların ayıbı mı? Devleti yönetenlerin ayıbı mı? Onu bilmiyorum ama hak ettiğimiz değeri hala parasal anlamda değil ama bu tür davranış biçimlerinde bile görmeyince insanda biraz gönül kırıklığı oluyor. Burukluğu oluyor. Biz hiçbir hastamızı kapımızdan çevirmedik. Hastalarımıza sürekli hizmet edebilmek adına bazı tedbirler aldık. Bu tedbirlerin bazıları bize absürt geldi. Bazen bu olmamalı dedik ama hastalarımıza hizmeti sürdürebilmek adına farklı tedbirler aldık ama hiç kesintiye uğratmadık. Eczanelerimizi sürekli açık tutmak hastaların ilaca erişimini sağlayabilmek sağlık alanındaki bilgi erişimini sağlayabilmek adına elimizden ne geliyorsa bu pandemi döneminde yaptık. Öyle şeyler görüyoruz ki sağlık çalışanlarının yaptığı bazı uygulamalar gerçekten de pandemi ile örtüşmeyecek şekildeydi. Biz bu kadar candan, bu kadar toplumu önceleyen, hastasını önceleyen bir şekilde hizmetimizi yapmamıza rağmen bazı basın yayın organlarında başka türlü algılatılmaya çalışıldı. Halbuki olay öyle değil. Ama bunlar bizi yıldırmayacak. Hala bildiğimiz yolda vatandaşın ülkemizde hizmet ettiğimiz, hasta popülasyonunu iyiliği noktasında elimizden geldiği sürece, imkanların el verdiği sürece, terimizin son damlasına kadar bu işi yapmaya çalışacağız. Sağlık ve ilaç hizmetleri açısından bir defa daha meslektaşlarıma teşekkür ve şükranlarımızı sunuyorum” dedi

“ÖNEMLİ OLAN DAR GELİRLİ İNSNALARIN İLAÇLARA ULAŞMASI”

52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasının gelir düzeyi yüksek kesimi değil, dar gelirli kesimi etkileyeceği için alınan bu kararın başkaları tarafından fırsata çevrilerek dar gelirliyi daha mağdur ettiğini kaydeden Kes, “Bilindiği gibi 52 adet ilaç geri ödeme listesinden çıkarıldı. Bu ilaçların içinde tıbbi açıdan kullanmasının gerekliliği tespit ve ispat edilmiş ürün varsa çıkartılsın. Ama raflardan da kaldırılsın. Sadece ekonomik temelli siz bir boğaz spreyini hele pandemi döneminde ya da çocukların ağız sağlığında, diş çıkartma döneminde bir ağız jelini ya da daha ileri yaşta hastalarımızın kullandığı ağrı kesici spreyi listeden çıkartmaya çalışırsanız bu toplumun en alt kesimindeki ekonomik düzeyde hayatlarını sürdürmeye çalışan insanların hem ekmeğiyle hem sağlığıyla oynamış olursunuz. Gelir düzeyi yüksek olan insanları bu durum kesinlikle etkilemeyecek. İlaca parayla ulaşmak açısından da sıkıntı olmayacaktır. Esas önemli olan o emekli, dar gelirli dediğimiz gruptaki insanların bu ilaçlara ulaşamamasıdır. İşin başka boyutu bu ilaçlar geri ödemeden çıkınca daha pahalı olmaya başlayacak. Devlet ödememeye başlayınca başka kanallardan başka bir şekilde kendi ürününü satmaya çalışan ve geri ödemeden çıkmış olan grup fiyatı alıp götürüyor, yükseltiyor. Burada aslında hastaların bu ilaca verdiği ücrette daha fazla artıyor. Veremeyenler ne yapacak? Veremeyenlerde bu ilaca ulaşamıyor. Bizim amacımız toplumun dezavantajlı kesimlerinin ilaca ulaşabilmesini sağlamak. Eczacılarımızı nasıl bir süreç bekleyecek. Çok planlı ve programlı olmadığını düşündüğüm bir uygulama. İnşallah en kısa zamanda bu yanlıştan geri dönülür. Eğer gerçekten tıbbi gerekliliği yoksa sistemden çıkartılsın ama tıbbi gerekliliği olan ilaçlarında geri ödemeden çıkartılması bizim tasvip ettiğimiz bir durum değil” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.