DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20909011,07%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

60 yıllık kemanı müzeye bağışlandı

60 yıllık kemanı müzeye bağışlandı

ABONE OL
18 Kasım 2021 11:22
60 yıllık kemanı müzeye bağışlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, Kırkpınar Marşı’nın yazarı ve bestekarı emekli müzik öğretmeni merhum Beyazıt Sansı’nın 60 yıllık yoldaşı kemanı vasiyeti üzerine ailesi tarafından Kent Müzesi’ne bağışlandı.

“BEYAZIT HOCAMIZIN KEMANI KENT MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK”

Burada konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Beyazıt Hoca’yı anlatmaya gerek olmadığını ve Edirnelilerin onu yakından tanıdığını belirterek, “O Kırkpınar Marşı olmak üzere, yapmış olduğu çalışmaları yapmış olduğu, yazmış olduğu şiirleri beste haline dönüştürdüğü o yadigar kemanını Sansı Ailesi, Beyazıt Hoca’mızın vasiyetine uygun şekilde sürekli sergilenmek üzere bugün Kent müzemize bağışlıyorlar. Bizde bu maaşı büyük bir gurur ve mutlulukla kabul ediyoruz. Bir insan ancak onu anan son kişi öldüğünde ölür derler. Beyazıt hocamızın kemanın sürekli sergilenecek olması onun isminin sürekli yaşatılması anlamına gelecektir. Ben hocamızın bu şehri emanetleri olan değerli eşini evlatlarına ailesine de belediyemize bir kez daha hoş geldiniz diyorum” dedi.

“KEMANINI EMİN ELLERE TESLİM EDİYORUZ”

Beyazıt Sansı’nın eşi Semra Sansı da Beyazıt Sansı’nın hastalığı döneminde kemanını Edirne Kent Müzesi’ne bağışlamalarını vasiyet ettiğini belirterek, “Bugün vasiyetini yerine getirmenin sevincini huzurunu yaşıyoruz. Tarihte kaybolup gitmemesini adının, eserlerinin, hatıralarının gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak üzere kemanını emin ellere teslim ediyoruz. Gözü arkada  kalmayacak. Ruhu şad olsun. Eşim birçok müzik aletini isteyerek severek çalardı. Müziğe ilk kaval sonra flüt ve mandolin ile başladı. Arkasından cümbüş, ud, keman ile devam etti. Onlar da çocuk şarkısı, marşı, Gurbet, Ayrılık, aşk şarkıları sonradan da kurum ve kuruluşlara marşlar yazıp bestelemiştir. Ama asıl kemanını önemli kılan Kırkpınar resmi marşıdır. Kemanı, Kırkpınar Marşı’nın resmi kahramanıdır. 1995 yılında Kırkpınar Marşı’nı yazmış ve tarihe kaydetmiştir. Bu düşüncelerle eşimin 60 yıllık arkadaşı, dostu, can yoldaşını kemanını Edirne Kent Müzesi’ne bağışlıyoruz. Hayırlısı olsun. Kemanından müzik tutkusu, kemanının tellerinden parmak izleri kaybolmasın. Tarihte ismi baki kalsın inşallah. Yanımızda bizimle olan Beyazıt Sansı isminin yaşatılmasına büyük katkıları olan Sayın Belediye Başkanımız Recep Gürkan ve belediyenin diğer üyelerine sonsuz teşekkürler ediyoruz” dedi.

Oğlu Seven Sansı babasının kemanıyla Kırkpınar Marşını çalıp söyleyerek yad etti.

“İNSAN UNUTULDUĞU ZAMAN ÖLÜR, BİZ ONU YAŞATMAYADEVAM EDECEĞİZ”

Kemanının babasının 60 yıllık hayat arkadaşı olduğunu belirten Beyazıt Sansı’nın kızı Gül Sansı ise “Benim birçok fiziksel özelliğim ve manevi değerlerim babama benzemiştir. Fakat bir farklı özelliğimiz var. O hiç heyecanlı olmazdı. Ben çok heyecanlıyım. Annemle babam 48 yıllık hayat arkadaşı. Fakat Kemanı onu 60 yıllık hayat arkadaşıydı. Biz bugün onu annemin de dile getirdiği gibi emin ellere teslim ediyoruz. Ve onun vasiyetini yerine getirdiğimiz için son derece gururluyuz, onurluyuz. İnsan unutulduğu zaman ölür. Biz onu yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Semra Sansı, Seven Sansı ve Gülsevil Sansı’ya vasiyeti yerine getirdikleri için belge takdim etmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.