DOLAR 32,5062 -0.11%
EURO 34,9501 0.32%
ALTIN 2.430,030,30
BIST 9.803,070,83%
BITCOIN 2075541-3,77%
Edirne
19°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Sorunlar Bakan Kirişçi’ye iletildi

Sorunlar Bakan Kirişçi’ye iletildi

ABONE OL
27 Nisan 2022 10:51
Sorunlar Bakan Kirişçi’ye iletildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konseyi Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliği ve başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. ​

Edirne Ticaret Borsası’nı temsilen toplantıya katılan Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar ile çözüm önerileri dile getirildi.

“FİNANS SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILMALI”

Tarım ürünlerinde enflasyon oranlarının çok üzerinde anormal fiyat yükselişine yakinen tanık olduklarını belirten Öztürk, “Fiyatların geldiği seviye dikkate alındığında, geçmişteki ticaret hacimlerini yakalayabilmek için daha çok sermaye ihtiyacı söz konusu. Üyelerimizin bu konuda ciddi sıkıntıları mevcut. Finans sorunlarının çözümüne yönelik çalışma yapılması gerekli” dedi.

“TRAKYA, YAĞ VE YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜNDEKİ ÜRETİM AÇIĞINI KAPATABİLİR”

Öztürk, tarımsal üretim planlamasının reel olarak yapılması gerektiğini belirterek, “ Kendimize yetecek şekilde üretim yapmamız gerekiyor. Pandemide her ülke öncelikle kendi ihtiyacını karşılamaya çalıştı. Emtiaların dünya ticaretinde satılmasından imtina edilmesi (ihracat yasakları) ile yüksek fiyat ve vergi oranlarıyla satılması senaryoları gündemimizde olmalı. Trakya Bölgesi, petrolden sonraki en büyük ithalat kalemi olan yağ ve yağlı tohumlar sektöründeki üretim açığını kapatabilir” dedi.

“BARAJ YATIRIMLARI TAMAMLANMALI, YERALTI SULAMA SİSTEMLERİ TESİS EDİLMELİ”

Kuraklık gibi etkenlerin daralan piyasaları daha da sorunlu hale getirdiğine işaret eden Edirne Ticaret Borsası Başkanı Öztürk, “İklim değişikliği gerçeğini kabul etmemiz ve tedbir almamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl yağış miktarındaki azalma nedeniyle ayçiçeği ve buğday başta olmak üzere tüm emtialarda üretim miktarı azaldı. Yüzde 50’ye varan kayıplar söz konusu oldu.  Verimliliği artırmak için daha fazla tarım arazisiz açamayacağımız için birim alandan alınan verimi artırmamız gerekiyor. Bölgedeki baraj yatırımlarının tamamlanması ve yeraltı sulama sistemlerinin tesis edilmesi sağlanmalı. Edirne’nin kuzey kısmına baraj yapımı gündeme geldi ve yatırım planına alındı. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde su ve enerjinin dünyadaki stratejik önemi giderek artacak. Su kaynaklarımızın korunması ve etkin kullanımına daha çok eğilmeliyiz. Toprak üstü su kanallarındaki kayıpların azaltılması adına öncelikle ekonomik ömrünü tamamlamış olanlar olmak üzere sulama kanallarının yer altına alınması önceliğimizi olmalı. Tarımsal sulamada (Aslında Hayatımızın Her Alanında) en önemli girdi kalemini elektrik oluşturuyor. Güneş enerjisi başta olmak üzere diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem verilmesi gerekiyor. Bu konuda açıklanan destekleme uygulamalarını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

“PROJEMİZ HAZIR”

Trakya bölgesinin, aşılı hastalıklardan ari bölge statüsüne sahip olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Bölgenin özellikle yeşil alan varlığı, bilgili yetişmiş işgücü ve altyapı imkanları dikkate alındığında, hem alternatif bir istihdam ve gelir kalemi oluşturma hem de gelecekte ithalata ihtiyaç duyulmaması için bölgenin damızlık hayvan üretim merkezi haline getirilmesinin uygun olacaktır. Ülke ihtiyacının karşılanması için yeterli potansiyele sahip olmakla birlikte, AB ülkelerine yönelik hayvan ürünleri ihracat merkezi haline gelebilir. Bölgemizi cazibeli hale getirecek teşvik ve uygulamaların geliştirilmesi gerekli. Aile tipi işletmelerin damızlık hayvan varlıklarının, oluşturulacak ari işletme kanalıyla daha değerli pazarlanmasını hedefleyen projemiz hazır” dedi.

“DESTEKLEME VE TEŞVİK SİSTEMİNDE DÜZENLEMELER YAPILMALI”

Öztürk, son olarak destekleme ve teşvik sisteminde düzenlemeler yapılarak, tarımsal üretimde desteklerin ürün bazlı olması ve üretime başlamadan önce açıklanması gerekliliğine değinerek, “Destekleme kapsamında belirlenen prim miktarları, belirlendiği döneme ait ürün fiyatları dikkate alındığında düşük kalmaktadır. Günün şartlarına göre yeniden düzenlenmelidir. Toprakların korunması ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olması amacıyla, organik gübre ve toprak düzenleyiciler de destekleme kapsamına alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.