DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2066950-2,32%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

91 yıldır aynı heyecan

91 yıldır aynı heyecan

ABONE OL
21 Aralık 2021 18:00
91 yıldır aynı heyecan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 91’inci etkinlikleri sabah saatlerinde İnönü İlkokulu önünden Atatürk Anıtı’na kortej yürüyüşüyle başladı. Ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu tarafından anıta çelenk sundu.

Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşımız okundu.

ATATÜRK ODASI ZİYARET EDİLDİ

Atatürk Anıtındaki törenin ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu Atatürk’ün 21 Aralık 1930 tarihinde Edirne ziyaretinde konakladığı Edirne Belediyesi binasında bulunan Atatürk Odası’nı ziyaret etti.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDE TÖREN

Protokol üyeleri Atatürk Odası ziyaretinin ardından Halk Eğitim Merkezi’nde Edirne Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan kutlama programına katıldı. Programda Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişini simgeleyen Türk Bayrağı’nı öperek kendisine teslim eden öğrenciden Edirne Valisi Ekrem Canalp bayrağı öperek teslim aldı.

“EDİRNE HALKI ULU ÖNDERİ GÖREBİLMEK İÇİN YOLLARA DÖKÜLMÜŞTÜR”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Lisesi Müdürü Recep Şentürk yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, savaşlar, kongreler, milli mücadele ve cumhuriyet için biri bitmeden diğer adımı planlayarak geçen bir hayat yaşadığını belirten Şertürk, “1930’un Kasım ayında başlayan 52 ili kapsayan bir yurt gezisi ve 21 Aralık’ta Serhat şehrimize, Edirne ye gelişi. Basit bir geliş değil.  Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin emeklemeden yürümeye geçtiği adımların, Edirne’ye gelişidir. Gittiği yerde tahtanın başına geçerek öğretmen, traktöre binerek modern tarımın öncüsü bir çiftçi, milletin efendisi köylüyü dinleyen bir belediye başkanı.  Savaştan çıkmış bir ulusa demokratik, akılcı, çağdaş ulusları yakalamayı hedef gösteren bir geliştir bu.  Ne tren garına atılan ilk adım ne de anlatılması kolay bir geliştir bu.  Cumhuriyetin düşüncelerinin, hedeflerinin yüzyıllar geçse de unutulmayacak Edirne’ye gelişidir bu. Büyük bir mücadele ile kazanılan bağımsızlık savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her alanda gelişmesi, kalkınması ve medeni devletler seviyesine ulaşması için yapılan çalışmalarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt gezilerinin yeri çok önemli olmuştur. Atatürk’ün Edirne’yi de kapsayan yurt gezilerine ilişkin bilinen bir başka gerçek ise bu gezilerin genellikle öngördüğü yeniliklerin aktarılması ve tanıtılması yönünde planlanıp gerçekleştirilmiş olmasıdır.  Edirne, Türk ulusunun yaşadığı bütün acı ve tatlı olaylara tanıklık etmiş; yüzlerce yıl, Balkanlar’dan gelen insanlarımıza kucak açan ve düşmana karşı kahramanca direnip, işgal acılarını yaşamış bir şehirdir. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 21 Aralık 1930’da, Cumhurbaşkanı olarak Edirne’mize gelmiş ve 4 gece kalmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne ziyaretinde genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile tüm Edirne halkı, ulu önderi görebilmek, onun sıcaklığını hissetmek, duygularını paylaşabilmek umuduyla yollara çıkmışlardır. Türk milletinin yüksek vasıflarına güvenen, kazanılan her türlü zaferin milletin eseri olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüreğimizdeki yeri hiçbir zaman değişmeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle büyük önder Atatürk’ü bir kez daha sevgi, saygı ve gönül borcuyla anıyor, serhat şehri Edirne’mize gelişinin 91. yıl dönümünün gururunu hissediyor ve paylaşıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Edirne Lisesi öğrencilerince oratoryo sergilendi ve ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu sahneye çıkarak öğrencilerle toplu fotoğraf çekilmesi ile program sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.