DOLAR 32,3875 0.2%
EURO 35,1110 -0.04%
ALTIN 2.325,530,28
BIST 9.147,980,75%
BITCOIN 2278307-1,02%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD Sabahattin Ali’yi andı

ADD Sabahattin Ali’yi andı

ABONE OL
2 Nisan 2021 10:04
ADD Sabahattin Ali’yi andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Celil Özcan, Türk edebiyatının usta şair ve yazarlarından Sabahattin Ali’yi katledilişinin 73’üncü yılında saygıyla andıklarını söyledi.

Türk edebiyatının klasikleri arasına giren “Kürk Mantolu Madonna” ve “Kuyucaklı Yusuf” gibi pek çok önemli roman, öykü ve şiirin yazarı olan Sabahattin Ali, ölümünün 73’üncü yılında anılıyor.

ADD Başkanı Celil Özcan, Sebahattin Ali’nin ölümünün 73’üncü yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, 25 Şubat 1907 tarihinde Gümülcine Sancağı’na bağlı Eğridere’de doğan Sabahattin Ali’nin, edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttığını belirterek, “Kendisinden sonraki cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir isim haline geldi. 2 Nisan 1948’de 41 yaşında iken Kırklareli’de katledildi” dedi.

Sabahattin Ali’nin hikaye, öykü, roman ve şiir tarzında eserler vermiş bir yazar olduğunu belirten Özcan, Hayatı boyunca çok fazla hikaye ve yazı kaleme aldı. Bunların çoğunu da çıkardığı ve çalıştığı dergilerde yayınladı. Bazıları ise ölümünden sonra derlenerek kitap haline getirildi. Yazarın öykü tarzında verdiği eserleri arasında; Değirmen (1935), Kağnı (1936), Hanende Melek (1937), Ses (1937), Yeni Dünya (1943), Sırça Köşk (1943), Bir Orman Hikayesi ve Kamyon yer almaktadır. Sırça Köşk kitabı bir dönem Bakanlar Kurulu tarafından toplatılmıştır. Bu kitapların içerisinde uzunlu kısalı toplamda 60 öykü bulunuyor. Öykülerinin çoğunda mekan olarak Anadolu’yu ve köyleri ele aldı. Konu olarak işlenen ise toplumsal sorunlar, sevgi, aşk ve kırsal kesimin yaşadığı zorluklardır. Şiirlerinin derlendiği bazı kitapları; Dağlar ve Rüzgar, Kurbağanın Serenadı ve Öteki Şiirler’dir. Bazı şiirlerine ise günümüzün en sevdiğimiz şarkılarında rastlıyoruz. Yazarın bestelenerek şarkı yapılan bazı şiirleri şunlardır: Aldırma Gönül, Leylim Ley, Dağlardır Dağlar, Çocuklar Gibi, Kız Kaçıran, Göklerde Kartal Gibiyim, Kara Yazı, Eskisi Gibi ve Melankoli.

Sabahattin Ali’nin her yazdığının olay olduğunu, hayatının en verimli çağlarını hapishane duvarları arasında geçirmiş ve ölümünün de bir o kadar acı verici olduğunu belirten Özcan, “Fakat o 41 yıllık kısacık ömrüne kocaman bir hayat sığdırmış. Hepsi birbirinden değerli ve ders alınası eserler bırakmıştır. Defalarca hüküm giymesine, ekonomik sıkıntı çekmesine, yazma özgürlüğü kısıtlanmasına rağmen hayata hep pozitif bakmış. Hücre cezası alıp okumasının bile yasaklandığı bir gün, cama yapıştırılan gazete kağıdını sökerek okuduğu anlatılır” dedi.

Özcan, “Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, “Biz istiyoruz ki, bu memlekette yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, bu toprakları dolduran milyonların yararına olsun” diyen, 41 yıllık kısa sayılabilecek yaşamına çok önemli roman, şiir ve hikayeleri sığdıran Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli yazarlarından Sabahattin Ali’yi 73. ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.