DOLAR 32,5996 0.35%
EURO 34,8177 0.17%
ALTIN 2.511,681,11
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20928411,94%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD, Velidedeoğlu’nu andı

ADD, Velidedeoğlu’nu andı

ABONE OL
24 Şubat 2023 11:01
ADD, Velidedeoğlu’nu andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, Onursal Genel Başkanları Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun aramızdan ayrılışının 31’inci yıl dönümünde saygıyla andıklarını söyledi.

ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, Onursal Genel Başkanları Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun vefatının 31’inci yıl dönümü nedeniyle Yönetim Kurulu Adına açıklamada bulundu.

Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun 24 Ağustos 1904 yılında İstanbul’da doğduğunu belirten Özcan, “1928 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirmiş olup, 1942 yılında profesörlüğe yükselmiş ve 1948 yılında da Ordinaryüs Profesör unvanını almaya hak kazanmıştır. 1959 yılında hükümetin görevlendirmesi ile “Kat Mülkiyeti Kanunu” ön tasarısını hazırlayan hukukçunun bu çalışması 1965 yılında hemen hemen olduğu gibi kanunlaştırılmıştır” dedi.

Velidedeoğlu’nun, 1960 yılının sonlarında Meclisin Anayasa komisyonuna seçildiğini ve redaksiyon komitesinin başkanı olarak yeni Anayasanın yazıya geçirilmesi işinin doğrudan içinde bulunduğunu anlatan Özcan, “9 Temmuz 1961 anayasa referandumu ile yeni anayasanın halk tarafından kabul edilmesinden sonra kurucu meclisteki görevinden ayrılmış ve üniversitedeki akademik hayatına geri dönmüştür. 1975 yılı itibarı ile İstanbul Üniversitesi’ndeki görevinden emekli olan büyük hukukçu 24 Şubat 1992 tarihindeki vefatına kadar her Pazar Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Ayrıca hukuk, anı, tarih ve siyaset gibi konularda yazdığı kitapları bulunmaktadır” dedi.

Velidedeoğlu’nun Türk Hukukunun gelişiminde önemli katkıları bulunan bilim ve düşünce adamı olduğunu belirten Özcan, “Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun siyasi görüşünü ve yaşamında benimsediği çizgiyi “Türkiye’de Üç Devir” adlı kitabından alınan şu satırlar özetler niteliktedir. “… Atatürk bizlere miras olarak bir de Atatürkçülük İlkesi’ni bıraktı. Atatürkçülük, ülkemiz bakımından, kalıplaşmış ve donmuş reformlar toplamından ibaret olmayıp, ‘Çağdaş, uygarlık düzeyinin üstüne yükselmek’, hiç değilse o düzeye ulaşmak ya da yakınlaşmak için her zaman canlı duran ve canlı kalacak olan bir devrimcilik ruhu, bir devrimcilik felsefesidir.”

Türkiye’nin tanınan birçok hukukçusunun hocası olan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından olup aynı zamanda da derneğin Onursal Başkanı olduğunun altını çizen Özcan, “Onursal Genel Başkanımız Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ömrünü bilime adamıştır ve bu uğurda Cumhurbaşkanı olmayı bile kabul etmemiştir. 1980 ihtilali öncesinde kendisine tüm siyasi partilerin isteği üzerine Cumhurbaşkanlığı önerilmiş fakat bu öneriyi “Bilim adamlığı şahsiyetinde, siyasetin yeri yoktur.” sözleri ile reddetmiştir” dedi.

Özcan, “Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Millet Meclisi’nin kuruluşundan beri, çeşitli yer ve görevlerde, kimi kez de sıradan bir yurttaş olarak, tüm eylem ve yapıtlarıyla Türk Devrimi ve Atatürk İlkelerinin her dönemde inançlı savunucusu olan ve yaşamı boyunca ‘Atatürkçü Düşünce’den ödün vermeksizin tüm bilgi ve yeteneğini bir an bile vazgeçmeden Atatürk’ün amaçladığı Türkiye’nin gerçekleşmesine yönelten, Onursal Kurucu Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nu aramızdan bedenen ayrılışının 31. yılında hiç tükenmeyecek sevgi, saygı ve bağlılıkla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.