DOLAR 32,3698 0.14%
EURO 34,9746 -0.3%
ALTIN 2.324,200,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22758111,07%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD’de Çocuk Hakları Günü

ADD’de Çocuk Hakları Günü

ABONE OL
22 Kasım 2021 12:31
ADD’de Çocuk Hakları Günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi, Millet Mektepleri’ konulu söyleşi düzenlerken 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü de çocuklarla birlikte kutladı.

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Dernek binasında düzenlenen etkinlikte konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, çocuk haklarının hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram olduğunu belirterek, “Çocuk hakları, bir insan hakları meselesidir. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır” dedi.

“HER ÇOCUK VAZGEÇİLMEZ HAKLARA SAHİPTİR”

Özcan “Uluslararası Af Örgütü’nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır. Bu nedenle çocuk hakları büyük bir önem taşımaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, günümüzde çocukların haklarını korumak için en geniş kapsamlı hukuki metin durumundadır. Günümüzde geldiğimiz noktada ise çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olduğumuzu söylememiz maalesef mümkün değil. Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olan Türkiye’de her üç çocuktan biri yoksul. 2014’te Türkiye’de 40 bin ‘çocuğa taciz davası’ açıldı. Sadece 2015’te, 31 bin 337 kız çocuğu evlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de altına imza attığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre her birey 18 yaşına kadar çocuktur. Bunun çiğnenmesini mazur gösterecek herhangi bir açıklamanın geçerliliği de yoktur. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre, her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir. Yaşama ve gelişme hakkı, Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı, Sağlık hizmetlerine erişim hakkı, Eğitime erişim hakkı, insana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı, istismar ve ihmalden korunma hakkı, Ekonomik sömürüden korunma hakkı, Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı, Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı ve Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı, sözleşmede yer alan

Vazgeçilmez çocuk haklarından bazılarıdır. Kısacası, çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var. Çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var. Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, “Her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı var!” diyerek 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününün bütün çocuklarımıza kutlu olmasını diliyoruz” dedi.

‘Dünyayı Verelim Çocuklara’ isimli şiiri Yönetim Kurulu Üyesi Kahmuran Aladağ okudu. Aydınlanma devriminin temeli konulu basın açıklamasını da Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Temsilciliği Saymanı Gökay Bilgin okudu. Millet Mektepleri sunumunu Başkan Celil Özcan, Yönetim Kurulu Üyesi Adem Saldıran, Ertan Çekiç ve Gökay Bilgin yaptı. Program Millet Mektepleri konulu fotoğraf ve film gösterimi ile sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.