DOLAR 32,5318 -0.06%
EURO 34,7936 -0.22%
ALTIN 2.424,51-0,21
BIST 9.727,850,86%
BITCOIN 21664180,46%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD’den Nutuk ve Baykurt söyleşisi

ADD’den Nutuk ve Baykurt söyleşisi

ABONE OL
18 Ekim 2021 10:59
ADD’den Nutuk ve Baykurt söyleşisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından, 15-20 Ekim Nutuk Haftası ve Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Merhum Kurucu Genel Başkanı Fakir Baykurt’un 22.Ölüm yıldönümü sebebiyle ADD Edirne Şube Binası’nda bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşiye ADD Edirne Şube Başkanı ve TÖS Edirne İl Temsilcisi Celil Özcan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Memleket Partisi Edirne İl Başkanı Oktay Bozkurt ve yönetim kurulu üyeleri ile bir çok ADD üyesi de katılım gösterdi.

ADD Edirne Şube Başkanı ve TÖS Edirne İl Temsilcisi Celil Özcan hem Nutuk Haftası hem de TÖS Kurucu Genel Başkanı Merhum Fakir Baykurt için söyleşi düzenlediklerini söyledi.

“ATATÜRK’ÜN SÖYLEVİ’NİN 94.YIL DÖNÜMÜ”

Atatürk’ün 36 buçuk saatte Söylev’i okuduğunu ve bu söylevin Kurtuluş, Kuruluş ve Cumhuriyet’in ilk yılları için bir belge niteliğinde olduğunu aktaran ADD Üyesi Derya Özcan “Nutuk, yalnızca geçmiş devrin bir hikayesi olarak dünümüzü anlatmakla kalmayıp, yakın tarihimizden alınan ibret dolu tecrübelerle, milli varlığımızın bugününe de yarınına da ışık tutabilen bir değer taşımaktadır. Nutuk, Türkiye tarihidir. Kurtuluşun ve kuruluşun belgeselidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması noktasında iç ve dış tehditlere karşı Türk gençliğine yol gösterici niteliktedir. Bağımsızlık ve çağdaşlaşmak yolunda yapılması gerekenleri göstermesi bakımından bağımsızlık mücadelesi veren milletlere ışık tutmaktadır. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından 1927 yılına kadar olan dönemi 400 belgeyle Büyük Söylev’inde anlatmıştır. Büyük Devrimci, Cumhuriyeti, Devrimi ve tüm çağdaş kazanımları emanet ettiği Gençliğe Hitabe ile Söylev’ini tamamlamıştır. 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında, 6 günde (36,5 saatte) okuduğu Söylev’i Kurtuluş, Kuruluş ve Cumhuriyetin ilk yılları için belgesel niteliğindedir. Nutuk, Atamızdan bize en önemli emanettir. ‘Emanet’ kuşaktan kuşağa taşınacaktır, Atatürk’ün Cumhuriyetini, en başta, o emanetin bilincine eren, o emanetin sorumluluğuna varan genç kuşaklar yaşatacaktır” dedi.

“FAKİR BAYKUR’U SAYGIYLA ANIYORUZ”

TÖS Kurucu Genel Başkanı Fakir Baykurt’un 22. ölüm yıl dönümü için bir konuşma gerçekleştiren ADD Edirne Şubesi Saymanı Gökay Bilgin de Baykurt’un 1965 yılında Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu içinden gelen 92 öğretmen ile birlikte Türkiye Öğretmenler Sendikası kuruluşunda yer aldığını ve sendikanın ilk genel başkanı seçildiğini söyledi.

UZUN SÜRE TUTUKLU KALDI

Bilgin, Türkiye’deki tüm öğretmenlerin yüzde 70’ini oluşturan 109 bin öğretmenin katımı ile 15-18 Aralık’ta gerçekleştirilen eylemde 50 bin 300 öğretmen kovuşturma geçirdiğini ve Baykurt da öğretmenler boykotuna katıldığı için 1969’da açığa alındığını belirterek, “12 Mart 1971 Muhtırasından sonra TÖS Davası’nda bir numaralı sanık olarak yargılanan Baykurt, uzun süre tutuklu kaldı. TÖS savunmanı Muammer AKSOY ve TÖS genel yürütme kurulu üyeleri ile uzun süre aynı koğuşta kaldı” dedi.

“KEKLİK ROMANINI CEZAEVİNDEN ÇIKTIKTAN SONRA YAZIP YAYIMLADI”

Baykurt’un 1975 yılında Askeri Yargıtay’da TÖS Davası’ndan beraat ettiğini belirten Bilgin, Cezaevinde iken kurguladığı Keklik romanını cezaevinden çıktıktan sonra yazıp yayımladı. 1976 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emekli olan Baykurt, 1977 Yılında İsveç’te öğretmen yetiştirme çalışmalarına katıldı. Baykurt, 11 Ekim 1999 Pazartesi günü tedavi gördüğü Almanya’da Essen Üniversitesi Kliniği’nde pankreas kanserine yenik düşerek öldü. Fakir Baykurt’un cenazesi, 1977’den beri yaşadığı Duisburg’da düzenlenen bir törenden sonra İstanbul’a getirilerek Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. TÖS Kurucu Genel Başkanı Fakir Baykurt’u ölümünün 22. Yılında özlem, minnet ve saygıyla anıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.