DOLAR 32,5257 0.3%
EURO 34,6178 0.3%
ALTIN 2.500,080,69
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 20466270,81%
Edirne
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Adli yıl törenle açıldı

Adli yıl törenle açıldı

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:36
Adli yıl törenle açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

20 Temmuz’da başlayan adli tatil sona erdi. Adli yılın başlaması nedeniyle Edirne’de Atatürk Anıtında tören düzenlendi.

Yeni adli yılın başlaması nedeniyle Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılım ile gerçekleştirildi. Anıta çelek sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti. Ardından Edirne Barosu Başkanı Avukat Alper Pınar bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına hayatını kaybeden meslektaşlarına Allah’tan rahmet, aile ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Baro Başkanı Pınar, koronavirüs salgınının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de her kesimini etkilediğini ve avukatlık mesleği de en olumsuz etkilenen sektörlerden biri olduğunu söyledi.

“Yeni adli yılın açıldığı bu ilk günden itibaren gecikmeksizin, avukatlık mesleğinin bu olumsuz süreçten nasıl kurtulacağına dair düşünmeye, çözüm üretmeye ve de çözümleri hayata geçirecek mekanizmaları devreye sokmaya mecburuz” diyen Pınar, “Baroların ve de Türkiye Barolar Birliğinin, kendi iç çekişmelerini bir kenara bırakıp asli görevlerine, baroları oluşturan avukatların gerçek ve de önümüzde apaçık duran sorunlarına çözüm üretmek noktasında birleşmeleri zorunludur” dedi.

“ORTAK PAYDALARIN TEMELİ VE HAMURU ADALETTİR” 

Pınar, adaletin her zaman olmazsa olmazları olduğuna, bu doğrultuda geliştirdikleri hukuk nosyonundan vazgeçmemeleri gerektiğine olan inancının geçmişte olduğu gibi bugün de tam olduğunu belirterek, “Bizi adalet çizgisinden, hukuktan, hak arama özgürlüğünün yasal çizgilerinden ayırmak ve hukuk dışı yollarla hukuk yaratmak isteyenler tarihte olduğu gibi gelecekte de var olacaktır. Ancak bizler bu anlayış ve düşünceye karşı daima mücadele edeceğiz. Beyninde, ruhunda, adalet ve hukuk olgusunu içselleştiren ve bu olgudan taviz vermeyen, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her köşesinde yaşayan avukatlar, bu mücadelenin neferleri ve savunucularıdır. İmkânlarımız ve geldiğimiz yerler farklı da olsa birleştiğimiz ortak paydalar, devlet, vatan, bayrak, insan ve adalet olmalıdır. Bu paydalarda birleşmemek olası değildir ve bu paydaların harcı, temeli ve de hamuru adalettir” dedi.

Halkın adalet arayışında empati kültürünün azalması, vatandaşı anlamak noktasında ki umarsızlık, kurumları halktan uzaklaştırmaya başladığını belirten Pınar, “Oysa ki yapmamız gereken, vatandaşı anlamak noktasında empati yapmak, sorunları ile öz olarak ilgilenmek, gerçekten bir adalet yakarışı içinde olduklarını hissetmektir. Devir, adaleti her zamankinden daha fazla içselleştirme, üretme, araştırma, gelişmelere ayak uydurma, halkı anlama, adalet yakarışlarına doğru yaklaşım gösterme, onlara doğru mesajlar verme devridir. Bu anlamda; çözüm basittir. Olayları, karmaşık hale getirmek gereksizdir. Her zaman basit düşünmek, basit ve akılcı çözümler üretmek ve empati yapabilmek doğru sonuca ulaşmak için geçerli bir kılavuzdur” dedi.

Kapılarını çalan ve adalet arayan vatandaşların istediğinin, hukuki problemine çare bulmak olduğunu belirten Pınar, şunları söyledi;

“Yargıya başvurduğunda, hakkını koşulsuz arayabileceğini, kanun önünde eşit olduğunu, karşısında kim olursa olsun hukuk ve yasalar çerçevesinde haklı ise mutlaka adil bir sonuç alacağını ve de bu sonucu makul ve en kısa sürede alabilmek istediğini hissetmektir. Hak arayan vatandaş, ben hakkımı aradım, bana tamamen eşit davranıldı, yargılama tamamen adil yapıldı verilen karar aleyhime de olsa tamamen adil olduğuna inanıyorum diyebilmelidir. Devletimizin bekası, milletimizin refahı için bunu başarmaya ve adaleti tek kılavuz olarak kabul ederek, kendimiz için istediğimiz adaleti herkes için istemeliyiz. Biz avukatlar bu adalet mücadelesini büyük bir sadelik, dürüstlük içerisinde yapmak zorundayız ve bunun karşılığını da alabilmeliyiz. Kurumların, biz avukatlara bakışı sözde değil özde değişmelidir. Kürsüye ve adalet arayışının kutsallığına saygı gösteren biz avukatlara da aynı saygı gösterilmelidir. Avukata gösterilen saygı, hakkını ve adaletini arayan vatandaşımıza saygıdır.  Avukatlar olarak bizler, hukukun üstünlüğü ilkesinden, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyetinden ve de Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan ve de ilkelerinden taviz vermeden bu mücadeleye devam edeceğiz.   Sizleri, yeni adli yılda da bu ilkelere sahip çıkmaya, bu uğurda mücadele etmeye, tüm zor koşulların üstesinden gelerek, adaleti, adil yargılanma ilkesinden ayrılmadan, en makul sürede bulmaya davet ediyorum.”

Erkan Ekşi

 

 

 

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.