DOLAR 32,5407 -0.01%
EURO 35,0161 0.42%
ALTIN 2.435,190,51
BIST 9.773,710,53%
BITCOIN 2074516-4,12%
Edirne
19°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Adnan usta yılın ahisi

Adnan usta yılın ahisi

ABONE OL
10 Eylül 2021 10:01
Adnan usta yılın ahisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Torna tegahında bir ömür harcayan 45 yıllık torna tesfiye ustası 70 yaşındaki Adnan Varsavaş, 2021 yılının ahisi seçildi. Yılın ahisi seçilmekten onur duyduğunu belirten Varsavaş, şimdiye kadar 100’e yakın kalfa yetiştirdiğini ancak artık mesleğe çırak bulamadığını söyledi.

Edirne’de Sanayi Sitesinde çocukluk yaşlarda başladığı mesleğini 45 yıldır sürdüren torna tesfiye ustası Adnan Varsavaş, yılın ahiliğine layık görüldü.

 “100’E YAKIN KALFA YETİŞTİRDİM”

14 yaşında beri torna tasfiye işinde olduğunu söyleyen yılın ahisi Adnan Varsavaş, “70 yaşındayım. 45 yıllık ustayım, 100’e yakın kalfa yetiştirdim mesleğe şu an devam eden 4 tane kalfa var. Diğerleri farklı işlerde çalışıyorlar. 13-14 yaşında Halil Gümürcineli’nin yanında bu işe başladım. 1967’de kalfalığa geçtim, 1974’de usta oldum dükkan açtım. 1979’da Edirne oto sanayisine geldik. Hala devam ediyoruz. Torna bozulan parçaları tamir etme işi. Getiriyorlar parçayı ayarlıyoruz, ölçüsüne getiriliyor, kaynağa alıyoruz tamamlayıp teslim ediyoruz. Torna tesfiye ince işçilik isteyen bir iş. Genelde araba parçaları oluyor. Kepçe geliyor kepçeyi, traktör geliyor traktörü yapıyoruz. Yılın ahisi seçildim. Bu benim için onur gururdur. Bir sürü adam yetiştirdik hepsi de düzgün insanlardır. Arkadan gelen mesleğe çok kişi yok” dedi.

“KİMSE ÇOCUĞUNUN ELİ KİRLENSİN İSTEMİYOR”

Ailelerin çocuklarını artık zanaat işlerine göndermediğini ve ellerinde cep telefonu olduğunu kaydeden Varsavaş, “Eskiden çocukları getirirler eti senin kemiği benim hesabı yaparlardı. Onlar kalmadı. Eskiden babalar yolluyorlardı zorla çırak olarak aldırıyorlardı. Artık çırak yok. İş zor geliyor. Kimse istemiyor çocuğunun eli kirlensin. Bu zanaatı çok arayacaklar. Analar babalar yollamıyor çocuklar artık telefonlarla oynuyor. Bu iş ölmez, devam eder. Endüstri Meslek Lisesi’nden gelen öğrenci yok. Tesfiyeciler kapandı. Elektronik mühendisliği var hep bilgisayar, bilgisayar. Bu işi yapan yok. Çocuklar bu işe girmek istemiyorlar. Zaten torna tezgahı pahalı. Anne baba destekleyecek ki bu torna tezgahını alsın” dedi.

“BENİ BU ÖZELLİKLERE LAYIK GÖRDÜKLERİ İÇİN ONUR DUYDUM”

Eski işlerin olmadığını ama ahi olarak seçilmesinden onur duyduğunu dile getiren Varsavaş “5 dönüm yer sattım bu tezgah için. 8 bin liraya aldım 5 dönüm yer sattım. Ben çok para kazandım bu işten bereket versin. Ben yalnız çalışıyorum. Zaten yavaş yavaş bırakmayı düşünüyorum. Eski işler yok. Ahilik ahlaklı, dürüst, zamanında işini yapan esnaf demektir. Bu özelliklere beni layık gördükleri için teşekkür ediyorum. Temiz arkadaşlarımız var camiada. Yaştan dolayı beni seçtiler. Bende teşekkür ediyorum onlara” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.