DOLAR 32,5611 0.02%
EURO 34,8650 -0.05%
ALTIN 2.427,39-0,10
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2105169-3,13%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AFAD son durumu açıkladı: 76 kişi hayatını kaybetti, 440 kişi yaralandı

AFAD son durumu açıkladı: 76 kişi hayatını kaybetti, 440 kişi yaralandı

ABONE OL
6 Şubat 2023 10:17
AFAD son durumu açıkladı: 76 kişi hayatını kaybetti, 440 kişi yaralandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bugün saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatılarak depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 06.30 itibarıyla 42 artçı depremin meydana geldiği belirtildi.

Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.”

AFAD tüm ekipleriyle bölgeye intikal etti

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar da Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı.

Depremin oldukça sığ olduğunu ve çok geniş bir coğrafyada hissedildiğini aktaran Tatar, “Merkez üssü Pazarcık-Kahramanmaraş olmakla birlikte Maraş’ın dışında civar illerde özellikle Gaziantep, Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Adana, Sivas, Niğde, Kayseri gibi çok geniş bir coğrafyada deprem hissedildi.” diye konuştu.

Depremin ardından yıkıcı boyutta artçı sarsıntıların da meydana geldiğini belirten Tatar, artçı sarsıntıların büyüklüklerinin 6’nın üzerine yükseldiğini vurguladı. Şu ana kadarki en büyük artçı sarsıntının büyüklüğünün 6,6 olduğunu aktaran Tatar, şunları kaydetti:

“5 ve 4’ün üzerinde farklı sayılarda artçı sarsıntılar var. Çok geniş bir coğrafyaya yayılan bir deprem. Malatya’dan İskenderun’a, Hatay’a kadar uzanan bir hat boyunca Doğu Anadolu fay zonu üzerinde bir kırılmanın gerçekleştiğini ve bunun sonucunda 7,4 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle hasarlı binalar var çok sayıda. Vatandaşlarımızın ilerleyen saatlerde 6’nın üzerinde artçı sarsıntılarında olduğunu düşünürsek bu binalardan uzak durmaları son derece önem taşıyor.”

AFAD’ın tüm arama kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini dile getiren Tatar, “Şu anki tablo 24 Ocak 2020’de Elazığ depreminin oluşturduğu yani kırıldığı noktaya kadar devam ediyor. Şu anki tablo sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor. Deprem danışma kurulu üyelerimiz, üniversiteden öğretim üyeleri bölgeye gidiyor. Bölgede yapacakları çalışma sonrasında çok daha net bir tabloyu ortaya koyabileceğiz.” dedi.

Depremin olduğu saatten bu yana devletin tüm organlarının teyakkuz halinde olduğunu belirten Tatar, “Çok kısa sürede durum değerlendirmesinden sonra Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla bakanlarımız şu anda bölgeye intikal etmiş durumdalar. Bunun dışında AFAD, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında bütün paydaşlarıyla, tüm kurumlarıyla şu anda teyakkuz halinde. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken diğer yandan da bölgeden gelen bilgiler toplanmaya çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

“Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Özellikle önemli bir değer”

Sonraki dakikalarda bir kez daha gazetecilere açıklama yapan Tatar, bölgedeki yolların açık kalmasının önemli olduğunu, civar illerden arama kurtarma birliklerinin deprem bölgesine intikallerinin sürdüğünü söyledi. Tatar, vatandaşlardan araçlarını kullanmamalarını ve toplanma alanlarında buluşmalarını istedi.

Vatandaşların hasarlı binalardan da uzak durmaları gerektiğini vurgulayan Tatar, resmi görevlilerinin talimatlarına uyulmasının önemine işaret etti.

Depremin Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Irak ve Mısır’da da hissedildiğini belirten Tatar, “Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Özellikle önemli bir değer. 100 ve üzeri galde daha çok yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 gal, AFAD’ın Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezinde ölçülen değer.” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.