DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2075865-1,76%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağaç kardeşi oldular

Ağaç kardeşi oldular

ABONE OL
8 Haziran 2023 10:32
Ağaç kardeşi oldular
0

BEĞENDİM

ABONE OL

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “TEMA Vakfı Ağaç Kardeşliği Projesi”ni uygulayan Özel Filiz İlkokulu 4/C sınıfı öğrencilerine, TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, tarafından fidan sertifikaları verildi.

Ağaç Kardeşliği projesi 2016 yılı itibariyle Millî Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle uygulanmaya başladı. Proje ile ilkokula giden çocukların doğayla ilgili deneyimsel tecrübelerini arttırmaları, ekosistem, endemik bitki, biyolojik çeşitlilik gibi kavramları tanımaları ve tohumdan fidan yetişme sürecini gözlemlemeleri ve orman ekosistemi ve biyolojik çeşitlilik konusunda farkındalık kazanmaları hedefleniyor.

TEMA Vakfı, maratonlarda koşan gönüllü koşucuların yarattığı kaynakla hayata geçirdiği Ağaç Kardeşliği projesiyle okullarda eğitim uygulamaları gerçekleştirdi.

“Proje kapsamında yapılan ilk etkinlik ‘Nedir Bu Ekosistem?’ Ekosistemde bulunan varlıkları tanıyan öğrenciler, varlıklar arası etkileşimin farkına varıyorlar. İkinci etkinlik ‘Orman Dedektifler’ bu etkinlik ile öğrenciler ellerinde büyüteçler ile ağaçlarda dedektif gibi incelemeler yapıyorlar. Üçüncü ve dördüncü etkinlikler ile tohumu tanıyan öğrenciler Karaçam tohumunu toprakla buluşturup çimlenme aşamalarını gözlem defterlerine not alıyorlar. Böylece öğrenciler yakın çevresini tanırken bir taraftan da tohumdan fidana fidandan ağaca bitki yetiştirmenin gereklerini öğrenerek ağaç sevgisiyle etkinliklere devam ediyorlar. Fidanların büyümesini izleyen çocuklar programın sonunda; ekosistem, endemizm, biyoçeşitlilik gibi kavramlarla tanıştırılıyor.  Uzun soluklu   bu projede doğa eğitim programıyla çocukların doğada yaparak, yaşayarak öğrenmesi ve doğayla giderek azalan ilişkilerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda oluşturulan Hatıra Ormanları’yla da erozyonla mücadeleye katkı sunulması hedefleniyor.

Projeye katılan öğrencilere gözlem defteri, yaprak çarkı, yaprak kartları ve gözlem kutuları verildi. Etkinlikler sınıf içinde ve bahçede öğrencilerle birlikte uygulandı.   Proje kapsamında eğitim alan her bir öğrenci ve öğretmenler adına Kırklareli’nde dikilen fidanlarla “Hayrettin Karaca Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanı” oluşturuldu. Bu proje kapsamında Türkiye’de 7 bölgede 7 hatıra ormanı oluşturuldu ve toplam 18 bin fidan dikildi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.