DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20845400,79%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akaryakıt zamları bisiklete yöneltti

Akaryakıt zamları bisiklete yöneltti

ABONE OL
1 Ağustos 2022 11:26
Akaryakıt zamları bisiklete yöneltti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar vatandaşı bisiklet kullanımına yöneltti. Bir süre önce litresi 30 lirayı gören mazot ve benzin şu anda 23-24 lira seviyelerini seyretse de, vatandaşlar bir depo benzin parasıyla bisiklet alarak tasarrufu seçiyor. İnsanların pandemide olduğu gibi akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin ardından bisiklete yöneldiğini söyleyen Bisiklet satış sorumlusu Mahmut Arı, kömürlüklerde, depolarda unutulan bisikletlerin tekrar bakımları yapılarak gün yüzüne çıktığını dile getirdi.

“ŞEHİRİÇİ ULAŞIMDA ARABASI OLAN BİSİKLETİ TERCHİ ETMEYE BAŞLADI”

Arı, “2022 yılında şöyle bir şey oldu. Bizim sektörümüz dolarla direkt bağlantılı. Fiyatlar tabii biraz yüksek. Ekonominin yüksek olmasıyla birlikte tabii insanlar alım güçleri düşse de bu tarz mobil ulaşım araçlarını seçiyorlar. Motosiklet gibi, bisiklet gibi. Tabi ülkemizde petrol fiyatları, benzin fiyatları da yükseldi. Bu yıl halihazırda elinde bisiklet olup kullanılmayan insanlar bisikletlerini gün yüzüne çıkardılar. Yani bisiklete bir dönüş var. Onun haricinde işine şehir içinde arabasıyla gidip gelen insanlar bisikleti tercih etmeye başladı. Hani bu bisikletimi, arabam yok gidemiyorum, toplu  taşıma kullanmıyorum demek için değil de hani yakıttan tasarruf etmek için, ekonomi yapmak için. Biraz da bizim sektöre bir artısı oldu. Bunun tabii motosiklete yönelik de elektrikli mobil ürünleri artısı da çok fazla var. Sadece bisiklet için değil. Yani bu her yıl böyle karnesini alan genç yaş ilk bisikletini ilk büyük bisikletine geçen çocukların aldığı bu modeller bu popülasyon hep var. Bu hiç değişmiyor

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA CİDDİ ŞEKİLDE BİSİKLETE YÖNELİM VAR”

Sağlık personellerinin bisiklete yöneldiğini, Edirne’nin düz bir coğrafya olması nedeniyle bisiklete elverişli olduğunu da hatırlatan Arı, “Uzun bir aradan sonra bir dönüş yapmak isteyen insan sayısı çok fazla. Özellikle sağlık sektöründe. Hemşire ve doktorlar özellikle bisiklete dönüş yapıyorlar. Hatta kendi aralarında küçük böyle gruplar kurup tur düzenleyebiliyorlar. Hastane bünyesinde burada fakültemizde belli bir sağlık personeli ekibi var. Bunu yapıyorlar yani. Şehrin uygun olması nedeniyle bir de Edirne düz bir coğrafya. Bisiklet sürüşüne çok uygun. Bizim burada desteğimiz nedir? Her bütçeye, her isteyene uygun bisiklet sunabiliyoruz. Yani bünyemizde 7-8 farklı marka var. Yerli ve ithal olmakla birlikte. Yani bir genç yaş grubu, işte 2 ila 6 yaş grubuna çok rahat böyle bin 400, bin 500 lira bandında bisikletler verilebilir. Bir yetişkin olarak bakılırsa 2 bin, 2 bin 500 aralığından başlıyoruz. Bunlar tabii bisikletin özelliklerine göre fiyat yukarı çıkabiliyor. Aynı zamanda bisiklet kültürü olarak da bizim hani firmamız servis ve garanti hizmeti de vermekte. Müşteri müşterimiz geldiğinde rahatlıkla oturup aksesuar ve ekipman seçebilir. Burada tabii bisiklete özendirme anlamında yapılan da bir şey. Yani dükkanımızın önünde istediğiniz zaman ticaret alışverişi yapmasanız bile oturup zaman geçirebiliyorsunuz. Böyle bir avantajı var. Hani Edirne’de bu tarz yerlerin çoğalması ümidimiz var. Ama ülkemizdeki belli şartlar bizi kısıtlıyor” diye konuştu

“DEPOLARDA, SAKLANAN BİSİKLETLER KULLANILMAYA BAŞLANDI”

Kömürlüklerde yıllarca bekletilen bisikletlerin gün yüzüne çıkması kadar uzun süre kapalı yerde bırakılan bisikletlerin yıprandığını ve en az 200-300 lira bandında bir bakımla ayağa kalkabileceğini belirten Arı, “Son birkaç yıldır bunun pandeminin inanılmaz etkisi var. Bisiklete çok hızlı bir dönüş var. Yani kömürlüklerde, depolarda, sığınaklardaki bisikletler çıkıyor artık. Bunu seven, devam ettiren insanlar daha iyi bir modele geçmek istiyor çoğu zaman. Bu noktada orta yaş bisiklet kullananı inanılmaz artmış durumda. Yani genç yaş ve yetişkin aralığındaki bu kullanıcı yaş aralığı daha yukarı çıkmaya başladı. Yani 30-40 yaş grubu çok daha fazla bisiklet kullanmaya başladı artık. Uzun süre bir bisikletin kapalı yerde saklanmasıyla belli malzemelerini yıpratıyor. Yani şu anda bir depoda yatan bir bisikletin ayağa kalkması için, lastikleri, patikleri, fren telleri, vites telleri değiştiğinde bu 200 ile 300 lira arasında bir maliyete ulaşıyor” dedi.

“İNSANLAR ARAÇ MASRAFINA VERECEĞİ PARAYI BİSİKLET ALARAK AMORTİ EDİYOR”

Vatandaşların pandemiden sonra petrol krizinden dolayı 1-2 depo benzin fiyatına bisiklet alarak tasarruf yaptıklarını, bisikletin artık eğlence aracından ulaşım aracına dönüştüğünü kaydeden Mahmut Arı “Şöyle de bir şey var, bisikleti insanlar artık eski değerini çocukluğundaki ya da işte gençliğindeki eğlence aracından, ulaşım aracını dönüştürmüş durumda yani. En büyük etken bu. Çünkü çalışan kesim bisiklet kullanıyor. Pandemide kent içindeki şehiriçi ulaşımı sağlayan minibüslere binmemek için bisiklet aldı insanlar. İş yerine, hastaneye gidip gelmek için. Şimdi o topluluk yavaş yavaş bu senemizin krizi de petrol olduğu için hızlı bir dönüş var. Yani burada insanlar şuna bakmıyorlar, ben diyor Şehiriçi ulaşımı her gün kullanıyorum. Arabamı bu kadar masraf yapıyorum. Bir bisiklet aldığımda bunu ben 2 ya da 3 ayda amorti edebilirim deyip böyle çok rahatlıkla aracına 1-2 benzin deposuna verdiği paraya çok güzel bisiklet alabiliyor. Yani onu uzun süre idare edecek bisiklet alabiliyor. Burada tabii tedbir anlamında bisikletli sayısının artması da aslında bir önlem tedbir de gerektirir ama daha çok yavaşız yani. Şu an bebek adımlarıyla gidiyor. Çok daha arttığında çok daha güzel olur. O zaman bisiklet yollarına ulaşmak için çaba olur yani. Şu an sokakta burada geçtiğimizde. Ben de şimdi tabii sokaklarda devam işte evime gidiyorum. Her sokakta bisikleti var. Ama doğru bisiklet değil. Doğru bir yol değil. Yani bir yerden bir yere gidebileceği en kestirme yolu kullanıyor. Bisikletin aslında ana arterde kullanılması lazım. Bir araç gibi en kestirme şekilde. Ama şu anda siz bile bir bisiklet versem size burayı değil dimdik böyle ara sokağa kullanırsın. O da tabii biraz riskli. Her zaman problem yaşatabiliyor” dedi.

“TEK KİŞİLİK VASITALAR İÇİN HÜKÜMET VE BELEDİYEYE TRAFİKTE DÜZENLEME AÇISINDAN İŞ DÜŞÜYOR”

Hükümet ve belediyelerin bisiklet yolları için trafikte düzenlemeler yapması gerektiğini ifade eden Arı “Hedeflerimiz, bisiklet yollarına ulaşmak. Bisikletli ulaşımın artması Tabii bu bencilce değil. Yani mikro mobilite diye geçiyor artık. Yani araç olmayan tek kişi taşıyan böyle küçük araçlar, bisiklet, scooter elektrikli scooter, normal motosiklet gibi araçların yaygınlaşması araç trafiğinin azalması. Tabii bununla birlikte trafikte yeni düzenlemelerin olması kesinlikle gerekiyor. Burada tabii belediyemize, hükümetimize iş düşüyor.  Burada bizim hani temel hedefimiz bisiklete dönüş.

“BİSİKLET EN BÜYÜK ÖZGÜRLÜKTÜR, BİSİKLETE GERİ DÖNELİM”

Spora tekrar bisikletle geri dönülebileceğini ve bisikletin spor kadar ulaşım aracıda olduğunu ifade eden Arı, “Burada vatandaşlara çağrımız bisiklet, spor ve sağlık aracıdır. Aynı zamanda bir ulaşım aracıdır. Tavsiyemiz bisiklete ve spora bisikletle tekrardan başlayabiliriz. Hiçbir zaman zor değildir. Bisiklet en büyük özgürlüklerden biridir. Tavsiyemiz bisiklete geri dönelim” şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.