DOLAR 32,3624 0.13%
EURO 35,0311 -0.15%
ALTIN 2.446,051,83
BIST 9.133,450,59%
BITCOIN 2266965-0,29%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akıl Fakirleri

ABONE OL
17 Eylül 2020 10:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri Ağırnaslı Mimar Sinan tarih bilginlerine göre matematik dehasıdır.

Yaşamı boyunca, 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yaptığı tarihi kayıtlar da yer alır.

Günümüzde bile eserlerinin şifreleri çözülemeyen Mimar Sinan’ın Kanuni’nin biricik kızı Mihrimah Sultan’a olan aşkını eserlerinde şifrelediğini yazar tarihçiler,

Son dönemde televizyon dizilerin de magazinleştirilerek izlediğimiz Mihrimah’ın iki talibi vardır,

Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa ve Mimar Sinan

Emri ferman üzerine Mihrimah şehrimizde de Kervansaray yaptıran Rüstem Paşa ile evlenir,

Gel gelelim Mimar Sinan unutamadığı Mihrimah aşkına eserlerin de hayat verir,

Nasıl yani demeyin,

Mimar Sinan önce,  1540-1548 arasında İstanbul’da Üsküdar İskele Camii, medrese, ilkokul ve hastaneden oluşan Mihrimah Sultan külliyesini inşa eder. Bittiğinde ‘eteklerini giymiş bir kadın’ silueti çıkar ortaya.  Camiinin çinilerinin olabildiğine aydınlık olmasıyla da aşkının iç güzelliğini anlatmak ister.

Ardından da, 1562-1565 arasında İstanbul’un en yüksek tepelerinden Edirnekapı’ya çeşme, hamam ve medreseden oluşan Mihrimah Sultan Camii ve külliyesini bitirir. Camii bittiğinde, incecik kubbesi, üzerinde 161 penceresi ve 38 metrelik tek minaresiyle de, Mihrimah Sultan’ın yalnızlığını, minare kenarlarındaki işlemeleriyle ise aşkı Mihrimah Sultanın, o güzel ayak topuklarını kadar uzanan saçlarını tasvir ettiğini yazar tarihçiler.

Tarihçilerin yazdığına göre;

Mihrimah, Farsçada “güneş” ve “ay” anlamına gelir ve Sultan 21 Aralık günü doğmuştur.

Her yılın, 21 Aralık günü; hem Üsküdar’dakini, hem de, Edirnekapı’da inşa edileni görebilecek yüksek bir tepeye çıkıldığın da, gözlenecek manzara Mimar Sinan’ın aşkını iki esere nasıl gizlediğini ortaya koyar.

Edirnekapı’daki 38 metrelik tek minarenin arkasından güneşin battığının izlerken,  ayni anda gözlerinizi Üsküdar’daki camiinin iki minaresinin arasından çevirdiğiniz de ise, ay doğduğunu fark edersiniz,

Bu görsel şöleni izlenirken, büyük usta Mimar Sinan’ın, büyük aşkı Mihrimah Sultan’ın doğum gününün 21 Aralık ve adının anlamının, ‘güneş’ ve ‘ay’ olduğuna dikkat çeker tarihçiler.

Bir taraftan güneş batarken, diğer taraftan ay doğmaktadır.

Peki,

Eserlerinde ki,  matematiği bugüne kadar çözülemeyen, her detayı düşünen, yaptıkları günümüze kadar gelen Mimar Sinan’ın ustalık eseri hangisi,

Şehrimizin simgesi Selimiye Camii,

Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’nin kubbesini o genişliğe oturtmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi matematiğin bilinen 4 ana işleminden farklı beşinci bir işlem bularak çözdüğü söylenir.

Heyyy akıl fukaraları,

Torunun mezarı Edirne’de bulunan, minarelerin şerefelerine çıkanların yolda birbirlerini görmemelerini düşünen bir mimari dehanın ustalık eserinin önüne, vasiyeti üzerine ‘kubbe kubbe üstüne’ tekniğiyle, iki katlı olarak ortasında şadırvanı ile inşa edilen ancak öldüğü yıl tamamlanan Yemişkapanı’nın kurtarılmasına neden karşı çıkarsınız.

Eyyy bre cahiller bilmez misiniz ki,

Yemişkapanı’nın Sultan III. Murat tarafından, Selimiye Camii ile müştemilatına akar olmak üzere inşa edildiğini,

Selimiye Camii’ni hepimiz günümüz görünümüyle hatırlıyoruz,

Yemişkapanı’nın 1937 yılında bakımsızlık nedeniyle yıkıldığını, ülkenin 2. Dünya Savaşı nedeniyle içinde bulunduğu ekonomik sorunlar nedeniyle tamir edilmediğini ve 1960 yılında tamamen yıkıldığını anlatılmıyor.

Sanki bu han hiç yokmuş, şimdi de sonradan yapılacak gibi bir algı var,

Oysa kazın ayağı öyle değil,

Şimdi çıkmış aklı evveller,

Bir ucube dikip, sanki Selime Camiinin önüne eskiden var olmayan bir yapı inşa edilecekmiş algısı yaratmak istiyor,

Biz bu algı yöntemini hangi örgütün kullandığını iyi biliyoruz.

Yapmayın efendiler, kıymayın cambazlar,

Eyyy akıl fukaraları,

Bu gerçekleri de ortaya koyun,

Koyun ki,

Sağlıklı bir karar verilsin,

 

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.