DOLAR 32,5987 0.33%
EURO 34,7794 0.08%
ALTIN 2.500,110,65
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20952821,35%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aksal, “Muhteşem bir eser olacak”

Aksal, “Muhteşem bir eser olacak”

ABONE OL
28 Eylül 2021 11:10
Aksal, “Muhteşem bir eser olacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Selimiye Meydan düzenlemesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yapılacağını belirterek, Selimiye’ye ve Mimar Sinan’a yakışan muhteşem bir eser olacağını söyledi. Aksal ayrıca, Selimiye Camii’nin restorasyonun da yılbaşına kadar başlanacağını ifade etti.

TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, kentte bir otelde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Başkan Yardımcıları Aydoğan Akıncı, Rasim Özgün, Gökhan Balta, Merkez İlçe Başkanı Önder Özcan ve AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanı Mehmet Çapoğlu da katıldı.

“EDİRNELİLER AŞI KONUSUNDA DUYARLI”

Türkiye’nin Covid-19 sürecini en iyi yöneten ülkeler arasında olduklarını kaydeden Milletvekili Aksal, Edirnelilere aşı duyarlığı konusunda teşekkür ederek, Kovid-19’a karşı elimizdeki en büyük silahın aşı olduğunu yineledi.

“EDİRNE’YE ADLİ TIP”

Keşan ve Enez’deki Ağır Ceza ve Adli Ceza Mahkemeleri’nin eksikliği ile vatandaşların mağduriyet yaşadıklarını aktaran Aksal, “Edirne olarak Adalet Bakanımıza taleplerimizi ilettik. Bunlardan bir tanesi Edirne’ye Adli Tıp yapılması yönünde oldu. Diğer yandan Uzunköprü, İpsala Adliyesi’nin bütün çalışmaları yapıldı sadece 2022 yılında ihalesine verilecek onayı bekliyoruz. Edirne nüfus olarak çok büyük bir il olmasa bile ilçeler arası mesafeleri oldukça uzak. Vatandaşlarımız Enez’den Ağır Ceza Mahkemeleri için Edirne’ye geliyorlar. Ciddi bir maliyet ve zaman sıkıntısı yaşanıyor. Keşan’da da Adli Ceza Mahkemesi kurulması ve mevcut adliye binasının genişletilmesi noktasında da taleplerimizi Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül’e ilettik. Sayın bakanımız da bu çalışmaların yapılması konusunda talimatlarını verdi. Ayrıca yakın zamanda TBMM Başkanımız Mustafa Şentop da ilimizi ziyaret edecek” dedi.

“SELİMİYE VE MİMAR SİNAN’A YAKIŞIR ÇEVRE DÜZENLEMESİ”

Selimiye Camii’nin çevre düzenlemesinin önemine değinen Aksal, “En büyük üzüntümüz Selimiye Cami’sinin restorasyonu ve çevre düzenlenmesinin yapılmasıydı. Hepimizin hedefi Mimar Sinan’ın ustalık eseri UNESCO listesine girmiş bir eserin hem kendisinin restorasyonunun yapılması hem de çevre düzenlemesinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü çevresini düzenlemezsek çöpün içerisinde bir mücevher gibi o mücevheri göremiyorsunuz. Nihayetinde Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu çevre düzenlemesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız eliyle yapıyoruz. Selimiye Cami Türk-İslam mimarisinin en önemli eseridir. Selimiye’nin restorasyonu için ihaleye çıkacağız. Biz çok seçiciyiz. Türkiye’de bu işleri özenle yapan çok az kişi var. Biz de en iyisini yapanı seçmeye özen gösteriyoruz. Çalışmalar başladı. Planımız yılbaşına kadar Selimiye Camii’nin restorasyonuna fiziki olarak başlamak. Çevre düzenlemesine gelirsek, orada 2 ayrı proje var. Çevre düzenleme projesinin yer teslimini yaptık. Enez’deki Fatih Camii’ni yapan firma burada da Selimiye Cami çevre düzenlemesini aynı güzellikte yapacaklar. Selimiye ve Mimar Sinan’a yakışır bir düzenleme olacak. Öbür bölümle ilgili belediyenin yaptığı bir proje var. Hala tamamlanmış değil. Anıtlar kurulundan onay bekleniyor. Gerçekleştirilecek projeler ile birlikte muhteşem bir eser olacak” dedi.

“3 NEHİR 1 ŞEHİR PROJEMİZ”

Projenin çalışmasına başladıklarını kaydeden Aksal, “Mehmet Müezzinoğlu Köprümüz onun bağlantı yoluyla ilgili ihalede gerçekleştirildi. Çalışmalar devam ediyor. Edirne üç nehrin kesiştiği nadir şehirlerden bir tanesidir. Nehirlerin etrafının düzenlenmesiyle ilgili ‘3 Nehir 1 Şehir’ projemiz var. O projenin de bir kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı diğer kısmı da Edirne’mizin kendi imkanlarıyla yapacağı bir proje. Kendi imkanlarımızla yapacağımızın projelerin çalışması başlatıldı. Diğer kısmı da TOKİ eliyle yapılacak oraların da çalışmaları devam ediyor. En kısa zamanda uygulamaya geçecek ve Edirne’mize yakışacak bir proje olacak” dedi.

“EDİRNE’DE NE ÖĞRETMEN NE ÖĞRENCİ CORONAYA BAĞLI SIKINTI YAŞAMADI”

Edirne’deki vaka durumunu değerlendirerek ciddi bir sorun ve endişe edilecek bir durum olmadığını aktaran Fatma Aksal “Edirne ilimizde okullarda vakalarla ilgili kesinlikle ciddi bir sıkıntı yok. Zaten öğretmen pozitifse ve pozitif kaynağı okulsa karantinaya alıyoruz. Öğrenciler hastaysa yine karantinaya alıyoruz. Fakat şu an endişe edilecek bir boyutta değiliz. Ne bir öğretmenimiz ne bir öğrencimiz koronaya bağlı ciddi bir sıkıntı yaşamadı. Yakından takip ediyoruz” dedi.

“YURT SORUNU OLDUĞUNDA KYK ÇÖZECEK”

Yurt sorunu konusunda Edirne’de hiçbir öğrencinin yurt sorunu yaşamayacağını belirten Aksal, “Üniversitelerimiz açıldı. Öğrencilerimiz geliyor. Yurt sıkıntıları ile ilgili haberler yapılıyor. Ben önce Edirne Milletvekiliyim. Cumhurbaşkanımızın bir talimatı oldu. Tüm valiliklere tüm çocuklarımıza yardımcı olun talimatı verdi. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Edirne’de hiçbir öğrencimiz sıkıntı yaşamayacak. 300 sırada bekleyen kız öğrencimiz var. 600 civarında da sırada bekleyen erkek öğrencimiz var. Sırası geldikçe bunlarında kayıtlarını yapıyoruz. Keşan’da erkek öğrenciler ile ilgili bir sıkıntımız var onu da çözmek için çalışmalarımız sürüyor. Edirne Valiliği’nin de konuyla ilgili bir açıklaması oldu. Yurt ile ilgili bir sıkıntı olursa KYK müdürlüğüne başvuru yapıldığında barınma sorununa giderici çözümler yapılacak ve sıra geldiğinde de kayıtlar gerçekleştirilecek” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM SULAMA YATİRİMLARINA CİDDİ BÜTÇE AYRILACAK”

Verim ve üretimi arttırmak için sulama projelerine ağırlık vereceklerini kaydeden Aksal, “İktidara geldiğimiz günden beri sulama yatırımlarına büyük önem verdik. Pandemide sağlıkla birlikte gündeme gelen ikinci konu gıda konusuydu. Gıda olmadan bir gün bile yaşanmıyor. Bu süreçte gıdanın önemini bir kez daha anladık. Edirne verimli topraklarıyla sulama imkanlarıyla ülkemizdeki en bereketli topraklara sahip illerden bir tanesidir. Mehmet Akif Ersoy da şiirinde Türkiye’nin en verimli bölgesi diye bahsediyor. DSİ’nin en çok yatırım yaptığı illerden başında Edirne geliyor. Ama hala sulanacak ciddi topraklarımız mevcut. Kemalköy’e gittiğimizde üçüncü ürünü eken üreticilerimizi gördüm. Verimi ve üretimi arttırmamız lazım. Hamzadere ve Çakmak Barajı’nın yapımları devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de sulama yatırımlarına ciddi bir bütçe ayıracağız. Edirne Merkez’de Meriç Sulamamız var. Orada da 78 bin dekar araziyi toprakla buluşturuyoruz. Bu ülkeyi daha ileriye taşımak için mücadele ediyoruz” dedi.

“AKDENİZ VE KARADENİZ’DE DOĞALGAZ, PETROL ARAMALARI DEVAM EDİYOR”

Cari açığın enerji konusundan oluştuğunu ve 2023’te doğalgaza kavuşulacağını ifade eden Fatma Aksal “Savunma Sanayii’nde geldiğimiz nokta ortada. İHA ve SİHA üretiminde dünyada ilk üçteyiz. Ülke olarak cari açığımızın nedeni enerji konusudur. Bu açığı da kapatmak için Akdeniz ve Karadeniz’de doğalgaz, petrol aramalarımız devam ediyor. İnşallah 2023 yılında kendi doğalgazımızı kullanmaya başlayacağız” dedi.

“BUNU ANCAK BİR YUNANLI SÖYLERDİ”

Akdeniz probleminde CHP Genel Başkan Yardımcısının sözlerine tepki gösteren Fatma Aksal “CHP Genel Başkan Yardımcısı Akdeniz’de olması saldırgan bir politikadır dedi. Gerçekten bunu ancak bir Yunanlı söylerdi. Bir CHP genel başkan yardımcısının söylemesi çok üzücü. Akdeniz’de Türkiye kendi hakları için oradadır. Bizim hiç kimsenin toprağında gözümüz yok. Kendi hakkımız olanı da kimseye vermeyeceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.