DOLAR 32,6023 0.38%
EURO 34,7624 0.02%
ALTIN 2.496,580,51
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20252132,11%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aksal’dan koronavirüs uyarısı!

Aksal’dan koronavirüs uyarısı!

ABONE OL
24 Kasım 2020 11:20
Aksal’dan koronavirüs uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Fatma Aksal, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemiz ve Edirne’de de koronavirüs vakalarının arttığını ve il genelindeki hastanelerin kapasitelerinin artırıldığını belirterek, “Şu an için tedavi etme sürecinde herhangi bir sıkıntı yok. Ama kurallara uymazsak sıkıntı yaşayabiliriz” dedi.

Geçtiğimiz hafta sonu partisinin ilçe başkanlığında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resmen onaylanan Keşan Gıda İhtisas OSB hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal, ardından Ülkemizde ve Edirne’de de artışa geçen koronavirüs vakalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Edirne’deki koronavirüs vaka sayıları günlük olarak aldığını belirten Milletvekili Aksal, “Edirne şuan Türkiye’de çok yüksek risk grubunda değil aslında. Bir tarafta Avrupa işte Bulgaristan. Çok zor bir karar. Bir taraftan Bulgaristan kapıları kapansın diye söyleyenler var. Öbür tarafta çok ciddi bir ticaretimiz var Bulgaristan ile. Esnaflarımız o kapının kapanmasını istemiyor. Çok ciddi bir gelir var. Öbür yanımızda İstanbul. İnanılmaz bir ihracat var. Giden gelen TIR’ları görüyorsunuz. Çok yüksek bir risk grubunda bir il olmamıza rağmen gerçekten biz bu süreci çok iyi götürdük. Ama bütün dünyada da vaka sayıları artıyor. Bütün dünya da arttığı gibi Türkiye’de de vaka sayıları artıyor. Edirne’de de vaka sayıları artıyor. Ama bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Biz şimdiye kadar ülkenin hiçbir yerinde hastalarımıza müdahale edemeyecek bir duruma gelmedik” dedi.

“DÜNYANIN BAZI ÜLKELERİNDE TEDAVİ OLAMAYAN İNSANLAR VAR”

Dünyanın bazı ülkelerinde ve Amerika’da sağlığın pahalı olduğu için insanların tedavi olmadığını anlatan Aksal, “Ben Amerika’da on yıl kaldım. Orada arkadaşlarım var, İtalya’da arkadaşlarım var. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkesi dediğimiz ama Amerika’da inanın insanlar tedavi olamıyorlar. Çok pahalı. Bugün Amerika’da korona tedavisi olmanın maliyeti 35 bin dolar. İsteseler bile para bulsalar bile bu sağlık imkanına ulaşamıyorlar. İtalya’da insanlar bir tane ağrı kesici bulamıyorlar. Belçika en kötü olan ülkelerden bir tanesi. Biz şuan itibariyle ülkemizde kesinlikle her hastamızı tedavi ediyoruz. Hastane ihtiyacı olan her insanı hastaneye alıyoruz. Yoğun bakımlarımızda hala yer var ihtiyaç duyulanları oraya alıyoruz. Ben gerçekten rica ve istirham ediyorum. Ne olur çıkmak zorunda değilseniz dışarıya çıkmayın. Hani bazılarımız çıkmak zorunda. Çalışıyoruz, çalışanlar çıkmak zorunda. Temizlik çok önemli. Özellikle ellerimizin hijyeni çok önemli. Çünkü bize en yakın şey olan ellerimiz. Elimiz kirlenmişse bizim bulaşsız kalmamız çok zor. Ellerimizi yıkayalım, yıkama imkanımız yoksa kolonya, dezenfektan bunları kullanalım. Maske takmak çok önemli. Mümkün mertebe sosyal mesafeyi koruyalım” dedi.

“KURALLARA UYMAZSAK SIKINTI YAŞAMA İHTİMALİMİZ VAR”

Koronavirüs kurullarına uymazsak dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık sisteminde bir sıkıntı yaşama ihtimalinin olduğunu belirten Aksal, “Keşan’da da sayılar çok yükseldi, Edirne’de de sayılar çok yükseldi. Sizin bin tane günlük vakanız varsa beş yüz çıktığında belki yüzde 50 artıyor ama sizin günlük 50 tane vakanız varsa bu yüze çıktığında yüzde yüz artmış oluyor. Edirne’de gerçekten rakamlar çok düşük olduğu için yüzdelik oranları çok yüksek görünüyor. Hala panik yapmamız gerekmiyor ama çok iyi ihtiyatlı olmamız gerekiyor. Bu hızla artmaya devam ederse sıkıntı yaşayabiliriz. Kimseyi korkutmak istemiyorum. Ama bu işin yönü bu işin tek şeyi şu an için kurallara uymak ve bu açıdan belli yasaklar getirildi. Bir süre belli kural ve kısıtlamalarla yaşayacağız. İnşallah bu haftaya bu kısıtlamaların sonucunu alabiliriz” dedi.

“YOĞUN BAKIN YATAK SAYILARI İKİ KATINA ÇIKARILIYOR”

Edirne’deki hastanelerin yoğun bakım yatak sayısını iki katına çıkartıldığını belirten Aksal, “Hastanelerimizin kapasitelerini arttırıyoruz. Keşan’daki yoğun bakım yatak sayımızı iki katına çıkartıyoruz. Edirne’de fakültemizde bitmek üzere olan ama hala tamamlanmamış yoğun bakım yataklarımız var, onları da aktif hale getiriyoruz. Sığınıklarımızdaki yoğun bakım yataklarımızı aktif hale getiriyoruz. Şu an için tedavi etme sürecinde herhangi bir sıkıntı yok. Ama kurallara uymazsak sıkıntı yaşayabiliriz” dedi.

“YERLİ AŞININ NİSAN GİBİ HAZIR OLMASINI BEKLİYORUZ”

Devam eden aşı çalışmalarına da değinen Aksal, “Aşı çalışmaları da devam ediyor. Şu an için Türkiye’de Çin’den gelen bir aşı var. Belli bir grup insana özellikle sağlık çalışanlarımıza uygulandı. Gerçekten çok umutluyuz. Gönüllü denekler üzerinde uygulanıyor. Aralık 15’ten sonra öncelikle yüksek risk grubundaki insanlarımızdan sağlık çalışanlarımızdan başlamak üzere aşılamayı, kendi yerli aşımızın da işte Nisan gibi olmasını bekliyoruz. Ondan sonrada kendi insanlarımızı aşılayacağız. Ama tabi ki bu süreçte sosyal mesafe, maske ve hijyene dikkat edelim. Belki bir gün hepimiz korona olacağız ama ne kadar geç korona oluyorsak o kadar hafif atlatıyoruz bunu. Onun için dikkat edelim diyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.