DOLAR 32,5260 -0.05%
EURO 34,9972 0.42%
ALTIN 2.431,130,34
BIST 9.806,210,87%
BITCOIN 2064161-4,46%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Alman plakalı keyif

Alman plakalı keyif

ABONE OL
5 Ekim 2022 10:43
Alman plakalı keyif
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’un yurtdışında oturumu olması nedeniyle oğlunun yıllar önce Türkiye’ye getirdiği lüks cip ile gezdiği ve görevi gereği birçok protokol görüşmelerine katıldığı ortaya çıktı.

Vergi ödememek için yasaların oğluna verdiği, ancak kendisinin kullanması yasak olan otomobil ile seçim turlarını sürdüren Zıpkınkurt’un bu güne kadar nasıl olup güvenlik güçlerinin kontrolüne takılmadığı anlaşılamadı.

Edirneli iş insanı ve Kırkpınar eski Ağalarından Mustafa Altunhan’ın, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un Alman Plakalı lüks bir cipi kaçak olarak kullandığı yönündeki iddiası gündemi sarstı.

Edirne iş dünyasının en önemli sivil toplum kuruluşu başkanının topluma örnek olması gerektiğinin altını çizen Altunhan, “Ancak vergi ödememek için maalesef bugün Edirne sokaklarında kaçak olarak nitelendirilebilecek bir araç ile geziyor, üstelik bununla devletin düzenlediği toplantılara katılıyor” dedi.

KİMİN AKLINA GELİR

ETSO Başkanının yetkisi olmayan bir araç ile gezebileceği konusunda kamu görevlilerinin doğal olarak şüpheye düşmeyeceğini, çünkü bu tür makamları işgal edenlerin böyle bir şeye tevessül etmemesi gerektiğini kaydeden Mustafa Altunhan, “Bu güne kadar bu nedenle denetlenmediğini düşünüyorum. Düşünün bu araçla protokol toplantılarına gidiyor. Vali’nin, Emniyet Müdürünün olduğu yerlerde geziyor. Ama nerden insanların aklına böyle bir şey yapacağı gelsin” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’DE 5 MİLYON

Edirneli iş insanı Mustafa Altunhan, düzenlediği basın toplantısında ETSO Başkanı Zıpkınkurt’un kaçak kullandığı lüks cipin Türkiye’de fiyatının 5 milyon lira olduğunu, yurt dışında ise 1 milyon lira olduğunun altını çizerek, “Oğlu yurtdışında kalıyor. Yasanın verdiği hak ile 3-4 yıl önce Türkiye’ye kendi adına Alman plakalı lüks bir otomobil getiriyor. Aslında böyle bir dünya yok, bu kadar süre araç Türkiye’de kalamaz. En çok 2 yıl kalabilir. Her şeyi illegal, o kadar illegal ki kaçakçılıkla eşdeğer. Kimse yanlış anlamasın abartmıyorum. Ticaret Odası Başkanı kaçak arabayla geziyor. Bu kadar olmaz dedirtiyor insana, protokollere gidiyor” dedi.

İNKAR EDEMEZ

ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un ‘suskun’ kalarak ortaya atılan iddiaları unutturmaya, zamana yayıp geçiştirme taktiği izlediğini kaydeden Altunhan, “Çıksın ben kaçak arabaya binmiyorum desin. Kaçak araba kullanırken görüntüleri var. MOBESE kayıtları var, istenildiği zaman bulunur. Şimdiye kadar o kadar suç işlemiş zincirleme hala gelmiş suçları. Bir başkan yurtdışından getirdiği arabayı kesinlikle kullanamaz. Araç bağlanır. Türkiye’de aracın değeri 5 milyon liraysa dörtte biri kadar ceza kesilir. Bunu ben ilkokul mezunu olduğum halde öğrendim biliyorum” dedi.

YURTDIŞINA ÇIKTI

Lüks cipi getiren Zıpkınkurt’un oğlunun yurtdışına çıktığını bu süre zarfında da arabanın babası tarafından kullanıldığını anlatan Mustafa Altunhan, “Ya araba ile yurtdışına çıkması lazım veya gümrüğe bilgi verip bir yere bırakması lazım. Ama buna gerek duymuyorlar. Cürete bak. Nasıl olsa ben ETSO Başkanıyım, beni kim durdurup kontrol edecek diye düşünüyor. Elini kolunu sallaya sallaya fingir fingir geziyor. Ya kimse bu araç sahibi kim diye merak etmiyor mu? Yabancı plakalı bir aracı böyle kimse kullanamaz. Yani her ailenin yurtdışında tanıdığı var herkes getirsin vergi ödemesin. Yurtdışından ucuz aldığı arabayı kullansın” diye konuştu.

ÖRNEK OLMALI

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı koltuğunu işgal eden birinin örnek olması gerektiğini hatırlatan Mustafa Altunhan, “ETSO Başkanı Edirne’de yabancı plakalı arabayla gezer mi? Bizler iş insanlarına örnek olmamız gerekiyor. Garibin bir arabası var sigortası olmayınca, muayenesini geçirince polis durduruyor bağlıyor. Serveti belli olmayan birisi kaçak olarak yabancı plakalı lüks ciple bedavadan geziyor. Ben burada olayın kanunsuzluğuna bakıyorum. Buradan suç duyurusunda bulunuyorum. Bu cesareti kimler veriyor, kimlerden alıyor. Bu işin peşindeyim. Bu kadar da olmaz dedirtiyorlar insana” dedi.

MAKAMA YAKIŞSIN

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakında seçimlerinin olacağını hatırlatan Altunhan, “Bak yeni meclis üyeleri sonra başkan seçilecek. Bu makama yakışanlar seçilsin istiyorum. Toplum bunları bilsin diye konuşuyorum. Benim başkanlık gibi bir niyetim yok yanlış anlaşılmasın. Ben kamuoyunu aydınlatıyorum. Yaptığı suç, şu anda aracın sahibi yurtdışındaydı belki yeni gelmiş olabilir. Bekleyip göreceğiz bakalım ne olacak” dedi.

VEKALETLE KULLANAMAZ

Yasalara göre, yurtdışından getirilen aracı sadece sahibinin veya yine yurtdışında 6 aydan fazla kalan diğer bir deyimle araç getirme hakkı olan aile yakınının kullanabileceğini ifade eden Mustafa Altunhan, “ETSO Başkanının yurtdışından araç getirme hakkı olmadığına göre, oğlu da olsa vekaletle kullanamaz. Ben gümrük kanunlarına çok dikkat ederim, çok büyük cezaları var. Eskiden ünlü bir futbolcu bu şekilde yakalandı ve hapis yattı” diye sözlerini tamamladı.

YASA NE DİYOR?

Yurt dışından yabancı plakalı araçların ülkemize getirilebilmesi için o ülkede bir yılın en az 185 gününü ikamet ediyor olması şartı aranır. Bunu resmi belgeler ile birlikte ilgili yerlere sunması gerekiyor.
Yurt dışından yabancı plakalı araçları Türkiye’ye yalnızca yurt dışında ikamet eden kişilerin getirme hakkı bulunuyor. Daha önce yurt dışına çıkmamış ya da yurt dışında ikamet etmeyen kişiler yabancı plakalı araçlar ile ülkede bulunamazlar. Getirilen yabancı plakalı araçların sürücüsü de pasaporta işleneceğinden dolayı 24 ay boyunca aracı 3. şahıslar kullanamaz. Aracı 3. şahısların kullanabilmesi için mutlaka araç pasaport sahibinin arabanın içinde bulunuyor olması gerekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.