DOLAR 32,5900 0.33%
EURO 34,8141 0.17%
ALTIN 2.509,171,01
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20924462,03%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altun, “Aşı rehavete sevk etmesin”

Altun, “Aşı rehavete sevk etmesin”

ABONE OL
9 Eylül 2021 14:54
Altun, “Aşı rehavete sevk etmesin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

18 aylık süreci değerlendiren Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne Tabip Odası Lokali’nde düzenlediği basın toplantısında gelecek 6 aylık sürecin yıkıcı olacağını söyleyerek “Bu ay yeni pik kaçınılmaz” şeklinde uyarıda bulundu.  Prof. Dr. Altun ayrıca, aşılı olmanın rehavete sevk etmemesi gerektiğini belirterek, bireysel önlemlerinin gevşetilmemesi, aksi halde hastalığın kontrolü mümkün olmayacağını ifade etti.

“BİREYSEL ÖNLEMLERİ SIKI TUTMALIYIZ”

Prof. Dr. Gürcan Altun, “Covid-19 pandemisinin başladığından bugüne 18 ay geçti. Dünyada aşılama çalışmalarının üzerinden geçen zaman süresi yaklaşık 8 ay. Bugüne kadar dünya çapında 5.4 milyar doz aşı yapıldı. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’na en az 1 doz Covid-19 aşısı yapılırken, yoksul ülkelerdeki insanların en yazık ki ancak yüzde 1.8’ine sadece 1 doz aşı yapılabilmiş durumda” dedi.

“KADERİMİZ YA VİRÜSÜN İNSAFINDA YA DA BİREYSEL OLARAK KENDİLERİNİ KORUMASINDA”

Dünyada nüfusun yüzde 27’sinin aşılandığını kaydeden Prof. Dr. Altun “Aşılama çalışmaları homojen devam etmiyor. Yoksul ülkelerde çok daha düşük düzeyde, aşı temin edemedikleri için çok daha düşük düzeyde devam ediyor. Oysaki bu salgın tüm dünyayı tehdit eden bir salgın. Dolayısıyla aşı fazlası olan ülkelerin bir an evvel o ülkelere aşı göndermeleri ve destek olmaları gerekiyor. Dünya genelinde henüz nüfusun yüzde 27’si tam olarak aşılanmış durumda. Bu açıdan bakıldığında Delta Varyantı’nın gerektirdiği toplum bağışıklığından çok uzakta görünüyor dünya. Aslında bakıldığında ülkemiz açısından da durum çok farklı değil. Bu durumda kaderimiz ya virüsün insafına kaldı ya da insanların bireysel olarak kendilerini korumasına kalmış durumda” dedi.

“DSÖ AÇIKLAMASINA GÖRE ÜLKELERİN BİLDİRDİĞİ VEFAT SAYILARI GERÇEĞİ YANITMIYOR”

Sürecin Türkiye’de olduğu gibi dünyada da şeffaf yürütülmediğini aktaran Prof. Dr. Altun, “Ülkemiz açısından bakıldığında pandeminin başlangıcından beri yaklaşık 6 milyon insan hastalanmış durumda. Kaybettiğimiz insan sayısı 53 binlere vardı. Sağlık Bakanlığı verileri üzerinden konuşuyorum. Oysa ki Türk Tabipleri Birliği yaklaşık 1 yıldır, fazladan ölümlere işaret ediyor. Var olan ölümlerin 2-3 katı kadar daha fazla ölüm olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü’de Haziran ayında yaptığı açıklamada ülkelerin resmi vefat sayılarının bildirdikleri rakamların gerçeği yansıtmadığını bu rakamların 2-3 katı kadar ölüm olduğu bir öngörü açıkladı. Süreç ülkemizde olduğu gibi dünyada da şeffaf olarak yürütülmüyor ne yazık ki. Ülkemiz açısından bakıldığında Sağlık Bakanlığı Web sayfasında 18 yaş üstü aşılamalardan bahsediyor.  Yetişkin nüfusunun yüzde 80’i tek doz yüzde 62’sinin tam doz aşıladık gibi birtakım açıklamaları var.  Aslında 3 ay öncesinden Türk Tabipleri Birliği açıklamıştı. 12 yaş üzerindeki bireylere de aşı yapılması gerektiği yönünde bir açıklama vardı. Öncelikli olarak 15 yaş üzerinin aşılanması gerekiyordu. Ancak geçen gün 12 yaş üzerindeki bireylere aşılama izni verildi. Buna yönelik Sağlık Bakanlığı aşı hakkı sistemini e Nabız sisteminden tanımlamış durumda. Onun öncesinde 12-15 yaş üzerinde kronik bir hastalığı olan çocuklara aşı hakkı tanımlanmıştır. Aslında bakıldığında aşılanma oranlarının sadece 18 yaş üstü bireyler değil tüm toplum üzerinden oransal olarak belirtilmiş olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu 18 yaş üzerindeki aşılama oranlarını 83 milyona uyarladığımızda ülkemizde ancak nüfusun sadece yüzde 58’sine tek doz aşı yapıldığını biliyoruz. Tam doz aşıların sayısı da yüzde 45. Yani aslında bakıldığında yolun hala yarısındayız” dedi.

“AÇIK KAPALI ORTAMLARDA MASKE KULLANILMALI”

Kapalı alanlarda maske takılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altun, “Kapalı ortamlarda mutlaka ve mutlaka maske kullanılmalı. Açık ortamlarda da delta varyantı için sosyal mesafe bir buçuk metreye çıktı. Kalabalık açık ortamlarda da maske kullanmak yine hastalığa yakalanmamak ya da bulaştırmamak açısından son derece kıymetli” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.