DOLAR 32,5675 0.07%
EURO 34,8958 0.15%
ALTIN 2.426,940,17
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2088525-3,38%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altun, “Vaka artışını tetikler”

Altun, “Vaka artışını tetikler”

ABONE OL
4 Mart 2022 13:56
Altun, “Vaka artışını tetikler”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 84 milyon nüfusun üçte birinin 3 doz aşı yaptırdığını ve nüfusa oranla düşük aşılanma döneminde açık alanlarla maske kullanımının kaldırılması ve HES kodu istenmeyecek olmasının vaka artışını tetikleyeceğini belirterek, kalabalık ortamlarda maske ve mesafeye uyulmalı çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açık alanlarda maske kaldırılması, HES kodu istenmemesi ve kapalı ortamlarda havalandırmaya göre maske takılmayabileceğini söylemesi kamuoyunda tartışmaları beraberinde getirdi.  Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, bunun üzerine, serbest bırakılmanın vaka artışını tetikleyeceğinin altını çizerek kalabalık ortamlarda mesafenin korunması, maske kullanımı ve aşı olunmasının altını çizdi.

“TEMMUZ AYI’NDA BERİ BAŞI BOŞ BIRAKILDI”

Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun “Buradaki asıl kritik olan şu; ‘Kapalı mekanlarda havalandırması iyi olan mekanlarda da gerek yok’ deniliyor açıklamada. Şimdi havalandırmanın iyi olduğunun kriteri nedir? Eğer serbest bırakılıyorsa en az açık alandaki kadar iyi olması gerekli.  Buradaki asıl sorun kapalı alanlardaki maske kullanımının geri çekiliyor olmasıdır. Yeni kararlarla test sayısı düşecek o yüzden vaka sayıları da düşecektir. Pratikte de bunu bir aydır yapıyorlardı. Bir aydır test yapmıyorlardı.  Biraz baskı yapınca test yapıyorlardı. Dolayısıyla test sayıları azalacağı için hasta sayıları oranı da azalacaktır. Dolayısıyla normale dönüyor olacağız hızlıca.  Hastalığa bağlı ölüm oranları da muhtemelen bu şekilde kademeli olarak azalacaktır. Temmuz ayından beri olan bir süreç var. Hiçbir önlem alınmamakta. O tarihten beri bu konu komple başı boş bırakıldı” dedi.

“3’TE 1’İ AŞILANMIŞ NÜFUSUN SERBEST BIRAKILMASI SIKINTI YARATIR”

84 milyon vatandaşın 27 milyonunun 3 doz aşı yaptırdığını belirterek yeterli aşı oranına ulaşılmadan serbest bırakılmasının sıkıntılı süreç oluşturacağına değinen Prof. Dr. Altun, “Şu anda Avrupa’da maske kaldırılıyor. Danimarka gibi birçok ülke maske kaldırdı. Buradaki temel nokta şu, aşılanma oranları gerçekten çok yüksek. Ülkenin yüzde 85’i. Bu oran yaş grubuna göre verilmiş bir oran değil. Ülkenin tamamına göre yüzde 80-85 oranında aşılanma var.  Maskenin kaldırılması ve kısıtlamaların kaldırılması aşılanma oranlarıyla ilişkilendirilmeli. Aşılanma oranları yüksek olan bazı ülkelerde maske kaldırıldı. Bizim Sağlık Bakanlığı 18 yaş üstü diye açıklıyor. Dolayısıyla o tür ülkelerde açtılar, sıkıntı yok.  Ama bizde aşılanma oranları gerçekten çok düşük.  Türkiye bu konuda dezavantajlı bir durumda. Bakıldığında bir bireyin aşılı sayılabilmesi için 3 doz aşısının olması gerekli. Bizim ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 27 milyon insan 3 doz aşısını yaptırmış. Bu da şu anlama geliyor, nüfusun üçte biri yani nüfusun yüzde 30-33’ü aşılanmış. Yani bu kadarlık tüm nüfusa oranlanan düşük aşılanma oranıyla bu şekilde serbest bırakılması sıkıntı yaratır. Vaka sayısının artışına yol açacaktır. Başka türlü olmaz bu. Bunu birlikte değerlendirmek lazım. Tamam herkes çok bunaldı. Ama, çok sıkılmış bunalmış olmak demek, bu hastalığa davetiye çıkartmak olmamalı. Çünkü en temel bireysel korunma yöntemidir maskedir” dedi.

“MESAFEYE DİKKAT ETMEZSEK BULAŞININ ARTACAĞI ÇOK NETTİR”

Maske ve mesafeye dikkat edilmediği takdirde hastalığın artacağına dikkat çeken Gürcan Altun “Bu hastalıkta sayısal anlamda hala yüksek gidiyoruz. Vaka sayıları hala çok yüksek seyrediyor. 50 bin ile 70 bin seviyelerinde seyrediyor. Dolayısıyla en temel sıkıntı hastalığın bulaşması. Maskesiz eğer kapalı yerlerde bulunuyorsak, toplu taşıma araçlarında bulunuyorsak, mesafeye de dikkat etmezsek, bu hastalığın bulaşının artacağı nettir. Çok nettir. Çünkü damlacık yoluyla bulaşan bir hastalıktır” dedi.

“AŞILI OLMAK VE KALABALIK ORTAMLARDA MASKE TAKMAK GEREKLİ”

Maske kaldırılması ile alakalı kalabalık ortamlarda maske takılmasını önererek aşı olunmasına dikkat çeken Prof. Dr. Altun, “Evet bazı ortamlarda maske serbest bırakılmış olsa da kapalı alanlarda hala maske takmaya devam ediliyor olunması lazım. Açık ortamlarda çok kalabalık bir yer değilse bulunduğu yer maske takmayabilir. Ama kalabalık ortamlarda maske takmamız gerekli. Bu hastalıktan başka bireysel korunma yöntemimiz yok. En temel korunma yöntemimiz aşı olmak. Aşı oranımız hala çok düşük. O yüzden bireylerin bireysel korunma yöntemlerini bırakmaması gerekli” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.