DOLAR 32,6359 0.4%
EURO 34,7816 0.04%
ALTIN 2.513,131,17
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 2002077-0,73%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Altun, “Zor bir kış geçirebiliriz”     

Altun, “Zor bir kış geçirebiliriz”     

ABONE OL
11 Ağustos 2021 12:57
Altun, “Zor bir kış geçirebiliriz”     
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edine Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Eylül ayının sonuna kadar bu aşılama takvimini bitiremezsek önümüzdeki kış zor geçecek gibi görünüyor” dedi. 18 yaş üstü 2 doz aşı olanların oranının yüzde 47 olduğunu belirten Altun, herkesin mutlaka aşısını olması gerektiği, kimsenin halk sağlığı ile oynamaya hakkının olmadığını söyledi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Tabip Odası’nda vaka oranları, aşılama ve aşı karşıtlığına yönelik açıklamalarda bulundu.

“18 YAŞ ÜSTÜ 2 DOZ AŞI OLAN KİŞİLERİN ORANI YÜZDE 47”

Aşısız insanların var olduğu müddetçe ya da 2 doz aşısını tamamlamamış insanlar vasıtasıyla virüsün bulaşmaya devam ettiğini belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Altun, “Bulaştıkça ve çoğaldıkça yeni türleri, varyantları ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 18 yaş üstü insanımızın şu anda yüzde 47’si 2 doz aşısını tamamlamış durumda. Bir an evvel Eylül ayının başına kadar bu oranı toplumsal bağışıklık için ön görülen oran yaklaşık yüzde 70 idi. Delta Varyant biliyorsunuz çok hızlı bulaşıyor ve ağır hastalık tablosun yol açıyor. Onun nedeniyle enfeksiyon hastalıkları uzmanlık derneği toplumsal bağışıklık oranın yüzde 80-85 aşılamayla elde edilebileceğini öngörüler açıklamıştı.  O yüzden herkesin en kısa zamanda aşısını olması gerekiyor. Eğer biz Eylül ayına kadar bunu tamamlama şansımız zor görünüyor ama Eylül ayının sonuna kadar bu aşılama takvimini bitiremezsek hedef kitledeki insanları aşılayamazsak önümüzdeki kış zor geçecek gibi görünüyor” dedi.

“BU SALGINDA DÖRDÜNCÜ PİK AŞI OLMAYANLARIN SALGINI”

En son sağlık çalışanı ölüm sayısı 438 dünkü rakamlara göre. Salgının başlangıç ve 1 yıllık süreç içerisinde gerçekten sağlık çalışanın ölüm sayısı çok fazlaydı. Fakat son 3 ay içerisinde sağlık çalışanı ölümü yok denecek kadar az. Bu direk aşılamanın etkisi. Bilindiği gibi ilk önce 65 yaş üzeri ve sağlık çalışanları en riskli grup olarak aşılanmaya başlamıştı. Onun koruyuculuk etkisini burada görüyoruz. Şu anda elde var olan aşı ne ise en kısa süre içerisinde herkesin bunu yaptırması gerekiyor. Yaklaşık bir haftalık bir aşı sıkıntısı yaşandı. Sağlık Bakanlığı Biontech aşısının nakli ile ilgili sıkıntılar olduğundan bahsetmişti. Şu anda yeniden geldi ve aşılama merkezlerinde aşılar sürüyor. En kısa süre içerisinde aşı olmamış yurttaşlarımızın aşılarını yaptırmalarını bekliyoruz. Bu salgın aslında dördüncü pik aşı olmayanların salgını. Şu anda Türkiye’deki hastanelerde yatan, yoğun bakımlarda yatan insanların yüzde 80’inin üzeri aşısız insandır. Ya da sadece tek doz aşı olmuş olanlar. Mutlaka hem kendilerinin hem sevdiklerinin hem ülkemizdeki yurttaşların sağlığı açısından herkesin aşı olması bir zorunluluktur. Bir yurttaşlık görevidir. Tekrar tekrar hatırlatmak yarar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“KISITLAMALAR GETİRİLEBİLİR”

Eylül ayında tekrar kısıtlamalar olabilir mi sorusuna Gürcan Altun, “Kısıtlamalar bu saatten sonra sağlık kurumlarının tıkanma noktasına gelmesiyle yapılabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu kararı verecek olan hükümet ve onlarında açıkçası bakıldığında bununla ilgili olarak ekonomiyi düşündüklerini görüyoruz. Yurttaşlarımızın sağlığını düşündüklerini görmüyoruz. Ancak sağlık kurumlarının hasta yatış yatak oranları, yoğun bakım yatak oranları ciddi anlamda sıkıntıya girebilecek, sağlık kurumları kitlenebilecek noktaya geliyor yönünde bir öngörü ortaya çıkarsa kısıtlamaların getirilebileceğini düşünüyoruz. Bu arada yine uyarmakta yarar var tam doz aşısını olmuş bireylerinde mutlaka bireysel mesafelerine, kişisel temizliklerine ve maske kullanımlarına dikkat ediyor olmaları gerekiyor. Hiçbir aşı yüzde yüz koruyucu değildir. Ancak hastalanma oranı ya da hastalığı hafif geçirme oranı aşılı bireylerde çok daha hafif olmakta” dedi.

“AŞI KARŞITI DEĞİL AŞI KARARSIZLIĞI”

Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde yatan hastalar konusunda ellerindeki genel verileri şeffaf şekilde paylaşmaları ve vatandaşlara hangi aşının daha iyi olduğunu söyleyerek yönlendirmeleri gerektiğini dile getiren Altun, “Bu arada aşı karşıtlığı sözcüğünü kullanmak istemiyorum aslında, kararsızlığı demek istiyorum. Burada temel nokta başlangıçta temin edilen ülkemize sadece Sinovac Çin aşısı vardı. Onunla ilgili açıklamalar yapılırken diğer MRN aşısı, Biontech ülkemize gelebilecek aşıyla ilgili kullanım sürecindeki bir takım yan etkileri Sağlık Bakanlığı tarafından ön plana çıkarıldı. Dolayısıyla insanlarda bir tereddüt oluştu. Bu tereddüt nedeniylede aşılanma oranında azalma meydana geldi. Çok net dürüstçe söylemeleri gerekiyor. O dönemde sadece ülkemize Sinovac aşısı bulabildik başka aşı yoktu. O aşılamaylada o dönem var olan varyantlara karşı bağışıklık elde edildi. Ciddi anlamda 65 yaş üstü ve sağlık çalışanları ölümlerinde azalma meydana geldi. Ancak süreç içerisinde aşı çeşitliliği sağlandığı için ülkeye Biontech, MRN aşısıda geldiği için ve onun koruyuculuğunun yeni çıkan varyantlara karşı daha üstün olduğu da bilimsel olarak gösterilmiş durumda. Ve dolayısıyla o yönde aşılamalarımız devam ediyoruz şeklinde bir beyanatta bulunulması, dürüstçe insanlarla paylaşılması gerekiyor. Şöyle ki yine Sağlık Bakanlığı’nın elinde çok değerli bilgiler var. Bugün hastanelerde yatan insanların yoğun bakımlarda yatan insanların kaçı 2 doz Sinovac aşısı olmuş, kaçı 2 doz Biontech aşısı olmuş. 3. Doz olanlar var mı? Hiç olmayanlar kimler. Bunların yüzdesel olarak oranlarını şeffaflıkla açıklıyor olmaları lazım. İnsanlara hangi aşıyı olmak isterseniz o yönde bir tercih gösterebilirsiniz diyor. Böyle bir tercih söz konusu değildir. İnsanımızı hangi aşı daha iyi koruyorsa o aşıyı yapmak durumundayız. Çünkü insanımız bunu tercih yapabilecek, gösterebilecek bir bilimsel alt yapıdan yoksun. O alanda eğitim almamış. Bunun karar vericisi Sağlık otoritesidir” dedi.

“20 HEKİME SORUŞTURMA”

Aşı karşıtı paylaşımlarla vatandaşların kafasını bulandıran 20 hekim ve bazı sağlık çalışanlarına soruşturma başlatıldığını söyleyen Altun, “Türk Tabipleri Birliği tarafından 20 hekim hakkında şu anda bir disiplin soruşturması açılmış ve devam etmekte. Bunun yanı sıra hekim olmayan sağlık çalışanları açısından da ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına halkı yanlış bilgilendirmeye, yönlendirmeye paniğe sevk ettiklerinden dolayı suç duyurusunda bulunulmuş durumda. Halkın sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.