DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067247-1,89%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Ambalajlı gıda tüketin”

“Ambalajlı gıda tüketin”

ABONE OL
7 Haziran 2023 13:37
“Ambalajlı gıda tüketin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada gelinen noktada sürdürülebilirliğin ve gıda güvenliğinin artık çok daha önemli olduğuna vurgu yapan Zeki Sarıbekir, “Dünyada tüketiciler her geçen gün bilinçleniyor. Bu kapsamda ambalajlı gıdaya olan talep de artıyor. Ambalaj sayesinde gıdada tazelik korunurken, bozulmanın da önüne geçiliyor. Hem sürdürülebilir bir gelecek hem de sağlıklı nesiller için ambalajlı gıdaya daha fazla önem gösterilmesi gerekiyor. İşte bu sebeple ‘Dünya Gıda Güvenliği Günü’ vesilesiyle tüm kesimlere ‘açıkta satılan ürünleri değil, ambalajlı gıdaları tercih edin’ çağrısı yapıyoruz.” diye konuştu.

Dünyada her geçen gün gıdaya olan ihtiyaç artıyor. Artan nüfus yoğunluğu, yaşanan savaşlar, ülkelerin gün geçtikçe artan korumacı politikaları, yükselen enflasyon ve zorlaşan yaşam şartları nedeniyle gıdaya ulaşımın her geçen gün zorlaştığına dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, israfın artmasının da gıda ihtiyacının karşılanmasında sorunlar yarattığına dikkat çekti. 5 Haziran Dünya Çevre Haftası ve 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü sebebiyle konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zeki Sarıbekir, gıdada israfın önüne geçmek ve dünyada artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için ambalajlı gıda ve içecek tüketiminin büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Ambalajın çevre kirliliği yaratan bir unsur olmadığını da belirten Zeki Sarıbekir, “Ambalajları ülkemizin ekonomisi için çok ciddi bir girdiye dönüştürebiliriz, kendi atığımızdan çevre ve ekonomi için artı değer yaratabiliriz. Ancak bunun için ülkemizdeki geri dönüşüm sektörünün daha da güçlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR

Dünyanın yakın zamanda bir pandemi süreci yaşadığını hatırlatan Zeki Sarıbekir, “Ülkeler sınırlarını kapattı, hijyen en önemli gündem maddesi haline geldi. Bu süreçte ambalajlı gıdalar ön plana çıktı. Ambalajın ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de bu yılki Dünya Gıda Güvenliği Günü için ‘Gıda standartları hayat kurtarıyor’ temasını seçti. Bu tema ile gıda güvenliği için küresel kabul görmüş standartların önemine vurgu yapıldı.” dedi. Gıda üretimi, tüketimi ve ticaretinde güvenli, kaliteli gıdaya erişimin sağlanmasına yönelik önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Zeki Sarıbekir, “Gıda standartları, tüketicilerin sağlığı ve güvenliği için önleyici bir koruma mekanizmasıdır. İnsanların ‘güvenli gıdaya’ ulaşması en temel haklar arasındadır. Ambalaj da güvenli gıda için olmazsa olmaz şartlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.” diye konuştu.

ÜRÜNÜN KİMLİĞİ AMBALAJDA

Ambalajlı gıdanın insan sağlığı için çok önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Zeki Sarıbekir, “Ambalaj kullanımının sağlık dışında, israfı önleyerek sürdürülebilirlik ve ekonomi için de çok büyük önem taşıdığını vurgulamamız gerekir. Ambalajların geri dönüşümü ile de sürdürülebilir bir sistem yaratılıyor.” ifadelerini kullandı. Ambalajlı gıdanın insan ömrünü uzattığını, güvenilirliği de beraberinde getirdiğini söyleyen Zeki Sarıbekir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ambalajın üzerinde içerdiği ürünün besin değeri, miktarı, son tüketim tarihi, üreticisinin adres bilgileri yani ürünün muhteviyatı yer alıyor. Ürünün nerede, kim tarafından üretildiği, ürünün içinde nelerin yer aldığı gibi bilgiler ayrıntılı olarak ambalaj sayesinde tüketiciye sunuluyor. Yine ambalaj sayesinde özellikle yaş meyve sebze gibi ürünlerde fire oranlarının düşmesi sağlanıyor. Böylece tarladan sofraya kadar olan süreçte güvenilir bir gıda zinciri oluşturulabiliyor. Tüketicilerimizin de bilinçlenmesiyle birlikte her geçen gün ambalajlı gıdaya olan talep artıyor. Ancak ambalajlı gıda tüketimi hala istenilen seviyede değil. Bu sebeple ‘Dünya Gıda Güvenliği Günü’ vesilesiyle tüm kesimlere ‘açıkta satılan ürünleri değil, ambalajlı gıdaları tercih edin’ çağrısı yapıyoruz. Sağlığımız, çevremiz ve ülkemiz için ambalajlı ürünleri tercih edelim. Ambalajları geri dönüştürüp çevremizi koruyalım.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.