DOLAR 32,3787 0.18%
EURO 35,0555 -0.16%
ALTIN 2.324,980,25
BIST 9.099,460,21%
BITCOIN 2272623-0,59%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anket sonuçları, meclise beş parti girecek diyor

Anket sonuçları, meclise beş parti girecek diyor

ABONE OL
8 Ekim 2021 18:45
Anket sonuçları, meclise beş parti girecek diyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Trend Sosyolojik Araştırma Merkezi tarafından 3-10 Ekim 2020 döneminde yapılan ulusal temsili anket sonuçlarına göre bugün seçim olsa Meclise kesin olarak beş parti girecek. Sosyologlar ayrıca vatandaşların koronavirüsün yayılmasına yönelik tutumlarını da inceledi.

Her geçen gün artan vaka sayısına paralel olarak koronavirüsün kitlesel bir salgına dönüşmesi korkusu da artıyor, ancak yine de her iki vatandaştan biri salgına karşı daha katı önlemlerin geri getirilmemesi gerektiğine inanıyor.
İki aydır iktidar partisine verilen halk desteğinin azalması ve meclis dışı muhalefet partilere verilen halk desteğinin artmasının ardından ekim ayında en büyük iki muhalif siyasi gücün aldığı destek oranları sabitleşti.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ve Bulgaristan İçin Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakı halktan eşit destek alıyor.

Trend Sosyolojik Araştırma Merkezi kurucularından politika uzmanı olan Dimitır Ganev, meclis seçimlerinde iki partinin oy oranları birbirine yakın olacağını öngörüyor.

Anket sonuçlarına göre bugün seçim olsa Meclise 5 parti girecek. Anket sonuçları, GERB’in yüzde 24,1 oyla, Bulgaristan İçin BSP İttifakı’nın yüzde 23,6 oyla, Slavi Trifonov’un kurduğu “Böyle Bir Halk Var” partisinin yüzde 15,9 oyla, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) yüzde 10,2 oyla ve Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı’nın yüzde 8,8 oyla meclise gireceğini gösteriyor.

Maya Manolova’nın “İzpravi Se.BG” Sivil Platformunun yüzde 3,9 oyla ve Birleşik Vatanseverler İttifakı’nın yüzde 3,8 oyla meclise girme şansı var.

Önceki aylara kıyasla daha küçük partilerin destek oranlarında bir değişiklik yok.

Ekim ve Eylül ayı verilerinin karşılaştırmalı analizi, Meclis, hükümet ve Cumhurbaşkanına yönelik tutumlarda önemli bir fark olmadığını göstermekte.

Ulusal Meclis çalışmalarını olumsuz değerlendirenlerin oranı, tüm devlet kurumlarını olumsuz değerlendirenlerin oranları arasında en yüksek olmaya devam ediyor. Bulgaristan vatandaşlarının dörtte üçü Meclis çalışmalarını olumsuz ve yalnızca % 14’ü olumlu değerlendiriyor.

Hükümetin çalışmalarını olumlu değerlendirenlerin oranında büyük bir değişiklik yok. Ekim ayı verileri de eylül ayı verileri gibi, her beş kişiden birisinin kabinenin çalışma şeklini sevdiğini gösteriyor.

Vatandaşların % 48’i, Cumhurbaşkanının çalışmalarını olumlu değerlendirirken % 39’u ise olumsuz değerlendiriyor. Ağustos’tan şimdiye kadar Cumhurbaşkanının çalışmalarını olumsuz değerlendirenlerin oranında hafif bir artış eğilimi gözleniyor.

Mahkeme ve savcılık makamlarının çalışmalarını olumlu değerlendirenlerin oranı protestoların başlangıcından bu yana düşmeye devam ediyor. Her iki kurum da vatandaşların yaklaşık beşte birisinden olumlu not alırken yüzde 60’ından olumsuz not aldı.

Sosyologlara göre polisin çalışmalarını değerlendirme sonuçlarında da değişiklikler var. Protesto eylemlerinden önce polisin çalışmalarını olumlu değerlendirenlerin oranı yüzde 48, olumsuz değerlendirenlerin oranı ise 38 iken şimdi bu oranlar yüzde 43 ve yüzde 45 olarak değişti.

Ordunun çalışmalarını olumlu değerlendirilenlerin oranı yüzde 47, olumsuz değerlendirenlerin ise yüzde 31 olmaya devam ediyor.

Bulgaristan Merkez Bankası yüksek reytinge sahip. Vatandaşların % 43’ü bankanın çalışmalarını onaylıyor, % 29’u ise onaylamıyor.

Bulgaristan Kamu Denetçisinin değiştirilmesinden sonra Kamu Denetçiliği Kurumuna onay verenlerin oranında düşüş yaşandı, ancak buna rağmen Ekim ayında da Kamu Denetçisinin çalışmalarını olumlu değerlendirenlerin oranı olumsuz değerlendirenlerin oranından daha yüksek.

Trend Sosyolojik Araştırma Merkezi, Mart ayından bu yana her ay vatandaşların COVID-19 konusundaki tutumlarını da ölçüyor. Tedbirlerin serbestleştirilmesinin ardından gelen ilk rahatlamadan sonra insanların korkuları giderek arttı.

Ekim ayı verilerine göre, Bulgarların üçte ikisi veya yüzde 66’sı, koronavirüs salgınının giderek artmaya devam edeceğine ikna olmuş durumda. Ağustos’ta bu oran yüzde 48 idi. Ağustos’ta vatandaşların yüzde 34’ü salgının azaldığını söylüyordu, şimdi bu oran ancak yüzde 15 seviyesinde.
Hastalığın yayılmasına karşı önceden alınan önlemlerin bazılarının geri getirilmesi gerektiğini düşünen vatandaşların oranı Eylül’de yüz 25 iken şimdi yüzde 32’ye yükseldi.

Bununla birlikte vatandaşların % 50’si, ülkede daha ciddi ve katı bir kısıtlayıcı tedbir rejiminin uygulanmasına karşı çıkıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.