DOLAR 32,5640 -0.01%
EURO 34,8784 -0.05%
ALTIN 2.422,73-0,29
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2086877-3,20%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Arabacı, “Üretici olarak israfa üzülüyoruz”

Arabacı, “Üretici olarak israfa üzülüyoruz”

ABONE OL
18 Ocak 2020 11:56
Arabacı, “Üretici olarak israfa üzülüyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Türkiye’de gıda israfının 26 milyon ton olduğu yönündeki bir araştırma sonucuna değinerek, “İsrafları duyunca biz üretici olarak üzülüyoruz. Hepimiz alışverişlerimize dikkat edersek ihtiyacımız olduğu kadar alıp gereğinden fazlasını almazsak bu israfı bir nebze önlemiş oluruz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu’nun Türkiye’de yaşanan gıda israfının 26 milyon ton olduğu yönündeki araştırma sonucuna ilişkin Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı değerlendirmede bulundu.

Türkiye’de üretilen meyve ve sebzelerin tarladan tüketiciye gidene kadar yüzde 53’nün israfa uğradığı araştırmasına yanıt veren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Bu tarz israfları duyunca biz üretici olarak üzülüyoruz. Hepimiz alışverişlerimize dikkat edersek ihtiyacımız olduğu kadar alıp gereğinden fazlasını almazsak bu israfı bir nebze önlemiş oluruz” dedi.

“ÜRETİCİLER OLARAK İSRAFI DUYUNCA ÜZÜLÜYORUZ”

Kimsenin isteyerek israf yapmayacağını düşünen, ama tüketicilerin üretici kesimin çektiği zorluğu ve emeği düşünmesi gerektiğini de söyleyen Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, “tarım gerçekten hem zor hem de çok zevkli bir meslektir. Üretmek ülkenin ihtiyacını karşılamak, gıda ihtiyacını karşılamak. Gerçekten çok keyifli ve zevkli bir meslektir. Tabi burada bu mesleği icra ederken de bir sürü zorluklar yaşıyoruz. Girdi maliyetlerimiz artıyor. Mazot, gübre fiyatları göz önüne alınarak birçok zorluktan geçiyoruz. Ve çiftçi bu işlerden büyük karlar elde etmiyor. Çünkü genelde biz bu zahmeti çekiyoruz. Üretiyoruz sıkıntı çekiyoruz. Biz bunu seve seve yapıyoruz. Bu bizim isteyerek, severek yaptığımız bir meslek bu tarz israfları duyunca biz üretici olarak üzülüyoruz. Burada tüketiciyi daha bilinçli kullanıma ve daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Belirlenen rakamlar ortada ama ben kimsenin isteyerek israf da bulunduğunu düşünmüyorum. Bazen ummadığımız şeylerde olabiliyor. Üretici ve tüketici fark etmez hepimiz alışverişlerimize dikkat edersek ihtiyacımız olduğu kadar alıp gereğinden fazlasını almazsak bu israfı bir nebze önlemiş oluruz. O yüzden herkesin bu konuda duyarlı olmasını diliyorum” dedi.

“HEPİMİZ İHTİYACIMIZ KADAR ALIRSAK, İSRAFI ÖNLERİZ”

İnsanların ihtiyacı kadar almasının hem maddiyat açısından hem de israfı önlemek açısından önemli bir hareket olacağını söyleyen Başkan Arabacı, “Herkes kendi ihtiyaçlarını neler kullanabileceğini biliyor aslında biz ihtiyacımızdan fazlasını bunu da alayım dursun kenarda deyip de çok fazla da almaya gerek yok. Çünkü bu ürünler her an raflarda her istediğimiz ürüne istediğimiz dakika ulaşabiliyoruz. O yüzden hepimiz ihtiyacımız kadar alışveriş yaparsak bu tarz israfları önleyeceğimiz kanaatindeyim. En çok meyve ve sebze gibi ürünlerde israf olmasının nedeninin ihtiyaçtan fazla alındığı için diye düşünüyorum. Meyve konusunda çok olgunlaşmış meyveler oluyor. Çok kısa sürede çürüyebiliyor. Eğer biz bir haftada tüketiriz diye alıyoruz. Ama bu arada doğal olarak üreticiden sonra birkaç el değiştirdiği için bu gıdalar ister istemez zarara uğrayabiliyor. Bunu da önceden kestirmek zor aldıktan sonra olgun olduğunu fark ediyoruz. Ben gene de ülkemizde çok fazla israf edildiğini düşünmüyorum. Ama ihtiyacımız kadar alıp daha dikkatli olursak daha iyi olacaktır”dedi.

Uzman Bucatariu’nun araştırmasının sonucunda Türkiye’de 26 milyon ton gıda israf içerisinde çoğunluğu meyve ve sebzenin oluşturduğunu, tüketicilerin yüzde 5,4’ü kalan yemekleri attıklarını, yüzde 23’nün ise tüketilmeden çöpe gittiği, yüzde 31 önceden hazırlanmış listeler ile alışverişe gittiği sonucu ortaya çımkıştı.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.