DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20832633,09%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Artık zamların zamanı kestirilemiyor

Artık zamların zamanı kestirilemiyor

ABONE OL
19 Ekim 2022 10:21
Artık zamların zamanı kestirilemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tütün ürünlerine gelen 2 liralık zammı değerlendiren Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, ÖTV’den kaynaklı gelen zamların yanında artık artan maliyetlerden kaynaklı tütün firmalarının da yaptığı zamlar nedeniyle kimsenin zam zamanını kestiremediğini belirtti.

Daha önceki süreçte Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artmasıyla yılbaşında ve altınıcı aydan sonra fiyatlarda artış uygulanıyordu. Ancak yaşanan ekonomik süreçle beraber artık tütün firmaları, maliyetleri de fiyatlarına yansıtmasıyla 1 yıl içinde arka arkaya gelen zamlar esnafın, vatandaşın ve yetkili isimlerin de zam öngörüsünü ortadan kaldırmış durumda.

“ARTIK ÖTV HARİCİNDE ARTAN MALİYETLERLE FİRMALAR ZAMLARI FİYATLARINA UYGULUYOR”

Eskisi gibi ÖTV’ye gelen zammın yanında değişen ekonomik şartların etkisiyle tütün firmalarının zam yapmak zorunda kaldığını ifade eden Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Yaşagör, “Fiyat geçişlerinin hızlı olduğu bir dönemde neyin ne zaman zam geleceğini bizim kestirmemizde artık olanaksız oldu. Daha önceki genelde tütün ve alkole özel tüketim vergisinin artmasından dolayı fiyat yapılandırması, zamlar gelirdi.  Dolayısıyla bunları aşağı yukarı üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyorduk. Yani genelde özel tüketim vergileri yetkililerin almış olduğu karara göre yılbaşında ve altıncı aydan sonra bir yapılandırma oluyordu. Bunları biliyorduk. Fakat tabii ki ekonomik şartlar değiştikçe tütün satıcıları, sigara üreticileri de buna maliyetlerini karşılamak için zam yapmak durumunda kalıyorlar. Tabii son günlerde gelen zamlarla fiyatlar epey yukarıya çekilmiş oldu. İnsanlarımız bu konuda tabii ki zor durumda, ama biliyorsunuz tütün ve tütün ürünleri sağlığınızı etkileyen bir nesne. Özellikle bizde içilmesini, genç yaşta başlanılmasını tavsiye etmiyoruz ama neticede bunu kullananlar da daha uygun şartlarda kullanmak istiyorlar.  Ülkemizde biliyorsunuz bir yıldan beri sık sık fiyat geçişleri olduğundan dolayı çok hızlı bir şekilde üst üste zamlar gelmeye başladı. Diğer ürünlerde olduğu gibi bu tütünde de bu şekilde oldu. Daha önceki yıllarda bundan bir, bir buçuk yıl önce bizim dediğimiz gibi özel tüketim vergileri arttığı zaman senede iki sefer yapılan zamlar senede birkaç sefer, üst üste yapılmaya başlandı” dedi.

Sağlık açısından tütün içilmesini tavsiye etmediklerini fakat içenlerinde merdiven altı yerlerden uzak, bandrollü ürünleri tercih etmelerinin daha doğru olduğunu söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.