DOLAR 32,5248 -0.08%
EURO 34,8042 -0.2%
ALTIN 2.431,890,09
BIST 9.734,000,92%
BITCOIN 2112437-2,62%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Askıda ekmek ile gönülleri kazanan fırın

Askıda ekmek ile gönülleri kazanan fırın

ABONE OL
28 Ocak 2023 10:58
Askıda ekmek ile gönülleri kazanan fırın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ağaç Pazarı Caddesi’nde bulunan Yeşilbaşak Fırını, açıldığı günden bu yana askıda ekmek uygulamasıyla fakir fukaranın gönlüne dokunmaya devam ediyor.

Edirne’de yaşayan birçok hayırsever, yaptığı bağışların kime gittiğini görmeden fırına belli bir miktar para bırakarak ekonomik zorluk çeken vatandaşların ekmek almasını sağlıyor.

Fırına gelen vatandaşlar hem fırına hem hayırseverlere teşekkür ederken, fırın çalışanı Mehmet Gökbulut’ta ücretsiz ekmek için gelenlerin sayısının çoğaldığı kadar hayırseverlerinde dilden dile yayılarak çoğalmaya devam ettiğini belirtti.

“ÜCRETSİZ EKMEK İÇİN GELEN SAYISI ÇOĞALDI, BİZDE KİMSEYİ GERİ ÇEVİRMİYORUZ”

Fırın açıldığından beri askıda ekmek uygulamasının devam ettiğini, hayırseverlerin gelip bağış yaptığını, bağışlarında ihtiyaç sahiplerine ekmek olarak verildiğini söyleyen Mehmet Gökbulut; “6 yıldır burada çalışıyorum. Benden önce başlamıştı bu askıda ekmek uygulaması. Fırın açıldığından beri askıda ekmek uygulaması yapıyoruz. Bağış yapanlar var Allah razı olsun. Bizde vatandaşları geri çevirmiyoruz. Ücretsiz ekmek için çok gelen var, gittikçe artıyor. Biz hayırseverlere çağrı yapmıyoruz, onlar birbirine çağrı yapıyor. Birbirlerine ‘ben gittim Yeşil Başak Fırını’na şu kadar bağış yaptım askıda ekmek için’ diyor. Ve iyilik elden ele yayılıyor, sağ olsunlar. Maddi durumu olmayanlarımıza da ekmek veriyoruz, geri çevirmiyoruz” şeklinde kaydetti.

“BURASI ÇOK YARDIMSEVER BİR FIRIN”

Mahallesi’nde böyle bir fırın bulunduğu için mutlu olduğunu, fırının maddi durumu olmayan insanları geri çevirmediğini herkesin memnun olduğunu söyleyen Ağaç Pazarı Caddesi’nde oturan Ayşe Paker; “Parası olmayanlara yardımcı oluyorlar. Yardımsever bir fırın. 12 senedir ben buradan alış veriş yapıyorum.  Başka yere gitmem. İyi bir esnafımız çok memnunum. Hayırseverler gelip maddi olarak destek sağlıyor, fakir fukarada onların hayırlarıyla ekmek alıyor. Herkese örnek olması istiyorum. Evinde nüfusu çok olanlar da var, birbirimize sahip çıkmamız gerek” dedi.

“ASKIDA EKMEK GELENEĞİ NEDİR?”

Askıda ekmek, Osmanlı Dönemi’nde uygulanan ve unutulmaya yüz tutmuş bir gelenekti. Ancak son dönemlerde esnafların işin ucundan tutarak günyüzüne çıkarmasıyla birlikte birçok hayırsever ve darboğazda olan vatandaşlar bu uygulamadan tekrar yararlanmaya başladı. Askıda ekmek uygulaması için fırına giden vatandaşlar, kendilerinin ihtiyacı kadar ekmek aldıktan sonra ihtiyaç sahiplerinin faydalanması  için gönüllerinden geçen ekmek sayısının parasını ödeyip ekmek fırınına bırakıyor.  Fırın sahibi de fazladan ücretini aldığı ekmekleri bir tabelaya yazıyor ve o ekmek sayısı kadar ayırdığı ekmekleri ihtiyaç sahiplerine veriyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarda herhangi bir ücret ödemeden ihtiyacı kadar olan ekmeği alabiliyor. Bu uygulamada hayır yapan kişi ve hayrı alan kişi birbirini görmüyor. Böylelikle ihtiyaç sahibi kişinin de gururunu incitmeyen bir işleyiş olduğu için hem esnaflar hem hayırseverler tarafından tercih edilen bir uygulama oluyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.