DOLAR 32,5998 0.37%
EURO 34,8170 0.22%
ALTIN 2.496,080,48
BIST 9.451,35-0,77%
BITCOIN 21159535,71%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayçiçeği lisanslı depoda

Ayçiçeği lisanslı depoda

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:16
Ayçiçeği lisanslı depoda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret Borsası (ETB) tarafından Lisanslı Depoya verilen Yetkili Sınıflandırıcı hizmetlerine Ayçiçeği de ilave edildi. Buğdayda olduğu gibi Ayçiçeği de Lisanslı Depoya teslim edildikten sonra, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) üzerinden alınıp satılabilecek.

Konu hakkında açıklamada bulunan Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Ülkemizin yükselen değeri konumunda olan lisanslı depoculuk sistemine olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

DEPO KAPASİTESİ 60 BİN TONA ÇIKARILDI

2019 yılı Aralık ayında Resmi Gazetede yayımlanan kararla sisteme sağlanan desteklerin süresi 5 yıl daha uzatıldığını hatırlatan Öztürk, “Üyelerimizin ve üreticilerimizin lisanslı depoculuk sistemine sağlanan avantajlardan en iyi şekilde yararlanabilmesi amacıyla, depo kapasitemizi artırarak 60 bin tona çıkardık” dedi.

25 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

Ayçiçeğini de sisteme ilave edebilmek için Ticaret Bakanlığı’na başvuru yaptıklarının altını çizen Öztürk, “Referans Yetkili Sınıflandırıcı olan TMO Ürün Teknolojisi ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü tarafından denetimler yapıldı. Gerekli ekipmanların tedariki ve kalibrasyonları tamamlandı. 25 Ağustos Salı gününden itibaren, üyelerimiz ve üreticilerimiz ayçiçeği ürünlerini lisanslı depoya teslim ettikten sonra Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) üzerinden alım-satım yapabilirler.” dedi.

“BURUK BİR HASAT SEZONU YAŞANIYOR”

Buğday gibi ayçiçeğinin de veriminin düşük olması nedeniyle buruk bir hasat sezonu yaşandığını ifade eden Öztürk: “Maalesef ilimizde hem buğdayda hem de ayçiçeğinde kuraklık nedeniyle tahminlerimizin üzerinde verim kayıpları oldu. Ürünlerin kalitesi ve Borsamızda oluşan fiyatlar tatmin edici seviyelerde oluşmasına rağmen, verim düşüklüğü nedeniyle oluşan maddi kayıpları karşılaması mümkün değil” dedi.

“ACİL OLARAK ÜRETCİNİN BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMALI”

Bu koşullarda gerek kamuya gerekse özel sektöre olan borçların ödenmesinde aksaklıklar yaşanacağına dikkat çeken Öztürk, “Acil olarak üreticinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç var. Diğer taraftan yaşanan kuraklık bölgemizdeki su kaynaklarının etkin şekilde kullanılması ve korunmasının önemini tekrar ortaya çıkarmıştır. Su ve enerjinin dünyadaki stratejik önemi giderek artacaktır. Bölgemizdeki barajların sulama altyapı yatırımlarının tamamlanması ve yer altı sulama sistemlerinin tesis edilmesi ile Edirne’nin kuzeyine hizmet verecek barajın yapılması hususları sektörün gündeminde yer almalıdır” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.