DOLAR 32,3382 0.17%
EURO 35,1860 -0.05%
ALTIN 2.243,560,01
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2103913-5,06%
Edirne
11°

KAPALI

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Ayçiçeğinde 3.5 TL ithalatı durdurur”

“Ayçiçeğinde 3.5 TL ithalatı durdurur”

ABONE OL
10 Ağustos 2020 11:21
“Ayçiçeğinde 3.5 TL ithalatı durdurur”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden 1 ton ayçiçeği ithal etmenin maliyetinin yaklaşık 495 dolar olduğunu, dolar kurunun yaklaşık 7 TL olduğuna göre hesap yapıldığında ise 1 ton ayçiçeğinin 3 bin 500 TL olması gerektiğini belirterek, “Madem COVİD sonrası kapılar kapandı, gıdanın önemi anlaşıldı; yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 3.5 TL fiyat ithalatı durdurur” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği fiyatı ve ithalatına yönelik değerlendirme bulunarak, Türkiye’nin ayçiçeğinde hedeflediği üretime ulaşması için önerilerde bulundu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Moldova, Arjantin ve Brezilya gibi diğer üretici ülkelerden ithalat yapmaması için yılda 3 milyon ton ayçiçeğine ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Eğer bu ekiliş gerçekleşirse Türkiye petrolden sonra en çok ödediği dövizi tasarruf ederek yılda 1 milyar dolarlık bir kazanç yapmış olur. Bu mümkün müdür? Evet. Ne yapmak gerekir. Sadece planlı hareket etmek gerekir” dedi.

Türkiye’de ayçiçeği ekilişlerinin geçtiğimiz yıla göre azaldığını belirten Gaytancıoğlu, “Temmuz ayının 2. yarısından sonraki aşırı kuraklıktan ötürü bu yıl 150-200 bin ton düşük, yani 1 milyon 200 bin ton civarında ayçiçeği üretimi bekleniyor. Yani üretim 2020 için düşecek, 2021’de ise dengeleri tersine çevirmek mümkün. Nasıl mı? Yani; hem ithalatı bitirmek hem üretimi artırmak mümkün. Bugünlerde mantıklı bir fiyat ve alım politikasıyla her şey bir anda tersine çevrilebilir” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu, ayçiçeği prim desteğini 4 yıl sonra 40 kuruştan 50 kuruşa çıkarmak ve bu desteği 1 yıl sonra ödemenin marifet olmadığını belirterek, “Desteği 80-90 kuruşlara çıkarmak ve bunu 2-3 ay içinde ödemek akılcı bir politika olur. Ayrıca geçtiğimiz yıl yüzde 40 yağlı ayçiçeğini 2 bin 500 TL’den Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklaması gibi bu yıl yine Bakan Pakdemirli’nin Rus-Ukrayna-Arjantin çiftçisine verdiğimiz fiyatı Türk çiftçisine veriyoruz demesi Türkiye’nin uzun yıllar sonra ayçiçeğinde hedeflenen 2.5-3 milyon tonluk üretime ulaşması demektir” dedi.

“PANDEMİ DE GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİN HAYATİ OLDUĞU BİRKEZ DAHA ANLAŞILDI”

Pandemi sonrası değişen dengeler; Pandemi süreci gıda arz güvenliğinin ülkeler için ne kadar hayati bir konumda olduğunun bir kez daha anlaşılmasına neden olduğuna dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Başta buğday olmak üzere birçok üründe olduğu gibi ayçiçeği üreticisi ülkeler ihracatlarında kısıtlamalara gitmişlerdir. Bunun sonucu olarak dünya fiyatları yükselmiştir. Pandemi öncesi Türkiye teslimi (CIF) 340 dolarlarda seyreden ayçiçeği fiyatları 370 dolarlara yükselmiştir. Fiyatların yükselmesi çok bir önem arz etmemekte olup ithalatta kısıtlamaların söz konusu olması ülkelerin artık kendine yeterli politika uygulamalarının elzem olduğunun göstergesidir. Kısacası paranız olsa da ithalat yapamayabilirsiniz. Kaldı ki Türkiye’nin artık döviz darboğazında olduğunu sağır sultan dahi biliyor.

“KISA VADELİ BİR EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”

Bazen şok tedbirlerin her şeyi değiştirebileceğini, bu sezon rekoltede yaşanacak olan yaklaşık yüzde 10’luk düşüşün nedenleri irdelenerek ülkemiz için yağlı tohumlar üretiminde kendi kendine yeter seviyeye ulaşılması konusunda kısa vadeli bir eylem planı hazırlanması gerektiğine işaret eden Gaytancıoğlu, “Bu çerçevede, Ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminin ilk etapta 3 milyon ton seviyelerine yükseltilmesi iç talebin yerli üretimle karşılanması noktasında kritik eşik olarak karşımıza çıkmaktadır. Mevcut üretim miktarımıza göre 1.5 milyon tonluk artış hedefi, bu amaca uygun olarak düzenlenecek destek, fiyatlama ve gümrük rejimi modeli ile 1 veya 2 üretim sezonu sonunda ulaşılabilir bir hedef olarak karşımızda durmaktadır”dedi.

“GÜMRÜK VERGİLERİ REKABETÇİ DEĞİL, ARTIK KORUYUCU OLMALI”

Gümrük vergilerinin rekabetçi değil, artık koruyucu olması gerektiğine işaret eden Milletvekili Gaytancıoğlu, “Ticaret Bakanlığınca belirlenen ithalatta uygulanan gümrük vergisi ve gözetim fiyatı seviyeleri ithalatın en azından Ülke üretiminin iç talebi karşılamada yeterli olacağı Ocak-Şubat 2021 sonuna kadar engellenmelidir. Yani Ocak-Şubat 2021’e kadar gümrük vergisi maksimum seviye olan yüzde 26’da tutulmalı, gözetim fiyatı da 600 dolar civarında gerçekleştirilmelidir. Zaten yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 3500 TL/ton fiyat açıklanırsa ithal maliyeti ile aynı olacağı için üreticiye ciddi bir doping etkisi yaratacak ve 2021’in ekiliş alanları kendiliğinden artacaktır” dedi.

NEDEN 3.5 TL OLMALI

Söz konusu önlemleri almak çok basit olduğunu ancak niyetin önemli olduğuna vurgu yapan Gaytancıoğlu, şunları söyledi;

“Pandemi sonrası eğer akıllandık deniliyorsa işte gerçek “yerlilik ve millilik” zamanıdır. Gün bugündür. Tek yapılacak olan Bakan Pakdemirli’nin Rus-Ukrayna-Arjantin çiftçisine verdiğimiz fiyatı Türk çiftçisine veriyoruz demesi ve Tarım Kredi kooperatiflerine alım yapması için kararname çıkartılmasıdır. En büyük alıcı ve işleyici olan çiftçi kuruluşu Trakya Birlik buna uymak zorunda kalacaktır. Özetlersek;

– Pakdemirli, yüzde 44 yağlı ayçiçeği fiyatını ithal maliyeti olan 3500 TL/ton olarak açıklamalıdır.

– Şubat 2021’e kadar gümrük vergisi yüzde 26’da tutulmaldır.

– Gözetim fiyatı 600 $/ton olarak uygulanmalıdır.

– Ayçiçeği destekleme priminde 10 kuruşluk artışla yetinilmemeli, destek primi en az 80 kuruş olmalıdır.

– Destek primleri en geç 2 ay içinde ödenmelidir.

Eğer özet olarak yazdığımız öneriler hayata geçirilirse Türkiye ayçiçeğinde 2021 yılında önce kendine yeterli bir ülke olur, sonrasında ihracatçı bir konuma ilerler. Bilindiği gibi Irak devleti 3 yılda üretim planlaması yaparak buğday ithalatını sıfırlayarak kendine yeterli bir konuma gelmişti. Madem COVİD sonrası kapılar kapandı, gıdanın önemi anlaşıldı; yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 3.5 TL fiyat ithalatı durdurur”

TÜRKİYE TESLİMİ 1 TON AYÇİÇEĞİNİN MALİYETİ

Yağlık ayçiçeği (yüzde 44 yağ) 330 FOB Navlun 28 Gemi ile Sigorta 2 Ürün sigortası Gümrük vergisi (yüzde 26) 93.6 yüzde 26 Gözetim fiyatı (450 dolar) 28.6 Diğer masraflar 12 Hammaliye ve taşıma toplam 494,2 dolardır.Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden 1 ton ayçiçeği ithal etmenin maliyeti yaklaşık 495 $, Dolar kuru yaklaşık 7 TL olduğuna göre hesap çok basit 500×7=3500, yani 1 ton ayçiçeği 3500 TL olmalı” dedi.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.