DOLAR 32,5895 0.34%
EURO 34,8495 0.32%
ALTIN 2.498,570,58
BIST 9.684,951,68%
BITCOIN 21127854,31%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayçiçeğinde beklenti 17 lira

Ayçiçeğinde beklenti 17 lira

ABONE OL
26 Temmuz 2022 10:20
Ayçiçeğinde beklenti 17 lira
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, ayçiçeğinde fiyat beklentisinin 15 lira artı 2 lira destekle 17 lira olarak bekledikleri belirtti. Son günlerde ayçiçeği üreticisinin korkulu rüyası haline gelen çayır tırtılı zararlısına da değinen Yanılmaz, çiftçilerin derin sürüm yapmaması ve ilkbaharda yeterli zirai ilaçlama uygulamaması nedeniyle çayır tırtılı sıkıntısının büyüdüğünü ifade etti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, düzenlediği basın toplantısında, ayçiçeği hasadı, son günlerde ayçiçeklerine zarar veren çayır tırtılı ve bakanlığın aşçiçeği rekolte beklentisine yönelik açıklamalarda bulundu.

“ÇAYIR TIRTILI’NIN BAZI BÖLGELERDE YÜZDE 40 ZARAR VERECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

Bakanlığın açıkladığı ayçiçeğinde 2 milyon 550 bin rekolte beklentisinin çayır tırtılı zararı sonrası oluşmayacağını savunan Yanılmaz, “Trakya’da geçtiğimiz günlerde bir çayır tırtılıyla karşı karşıya kaldık. Onun her ne kadar bakanlığımız zarar vermeyeceğini açıklasa da Tekirdağ ve Kırklareli illerinde çok yaygın bir şekilde görülmekte. Şu anda Edirne bizde de Süloğlu ilçesinin bazı köylerinde işte Gerdel, Akandere, nispeten görülmekte. Bir zarar vereceği, bazı bölgelerimizde bu oranı yüzde 40’a kadar olacağını tahmin ediyoruz biz. Beklentilerimiz arasında bulunmakta. Bakanlığımız 2 milyon 550 bin ton olarak bu yılki rekolte tahammülünü açıkladı. Fakat bu rakamı bu çayır tırtılından doğan hasarlar sonrası olacağını tahmin etmiyorum böyle bir rakamın. Ortalama Türkiye’deki ayçiçeği üretimi 2 milyon 100, 2 milyon ton civarında. Türkiye’nin de kendi kendini karşılama oranı önceki yıllarda yüzde 78’lerdeydi 2015- 2016’da. Şu anda bu rakam yüzde 60’lara kadar düştü. Geçen yıl ki ithalatımızda da çok rahat bir şekilde ayçiçeği raporlarında görüyoruz” dedi.

“AYÇİÇEĞİ’NDE BİZİM BEKLENTİMİZ 15+2 LİRA DESTEKLE 17 LİRA BEKLİYORUZ”

Ayçiçeğinde destekle beraber 17 lira fiyat beklentileri olduğunu aktaran Yanılmaz, “Şu anda ilimizde hasadın yaklaştığı bir periyoda girdik. Önümüzdeki işte 15 Ağustos’a doğru yaklaşık belki daha da erken olabilir. Bu hava sıcaklığının bu şekilde gitmesi devam ederse yüksek oranlarda seyretmesi belki 15 Ağustos’u da bulmayacak. Çiftçinin fiyat beklentisi gündemde. Bunu da bizim maliyet çalışmalarımız halen devam ediyor. Fakat bu yıllardır bizim buğdayla, ayçiçeğiyle kıyasladığımızda 1.8 kilogram ayçiçeğine 1.0 buğday olarak değerlendiriyoruz. Yani buğdayda verilen fiyat şu anda ofisin 7.45 kuruş. Ofise çift malını teslim eden bin lira destekle birlikte 7.45 liraya mal ürünü satabiliyor. Bu da ayçiçeğinde şu anda bire iki oranladığımızda 15 artı 2 lira da destek olarak bizim beklentilerimiz. Fakat bu destek priminde, zamanında ve gününde verilmesi çiftçinin menfaatine olduğunu düşünüyoruz. Tabii bu desteklerin zamanında ödenmemesi maalesef yıllardır bu devam ediyor. Özellikle semt olarak tabir ettiğimiz bu ayçiçeğini de destekler bir sonraki yıl ta ki ayçiçeğini ektikten sonra Haziran ayında veya Temmuz ayının ilk günlerinde genelde çiftçimize ödeme yapılmakta. Bu desteklerin daha erken aylarda, özellikle ayçiçeği, ekim öncesinde verilmesi daha mantıklı olacağını düşünüyoruz. Yani bizim şu anda  ifade ettiğim gibi 15 bin lira tonu artı 2 bin lira da destekle 17  bin lira gibi bir fiyat beklentimiz bulunmakta. Hem o Ziraat Mühendisleri Odası olarak hem de tarım kesiminde çalışan çiftçilerimiziz beklentisinin bu yönde olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum arkadaşlar”dedi

“DİĞER BİRLİKLER TRAKYA BİRLİĞİ BEKLİYOR, 13 LİRA CİVARI AÇIKLAR DİYE TAHMİN EDİYORUZ”

Trakya Birlik’in 13 lira civarı fiyat vermesi beklentisi olduklarını vurgulayan Yanılmaz, “Şu anda Adana’da ayçiçeği hasat yaklaştı ulusal düzeyde bir fiyat açıklanmadı. Öncelikle büyük bir ihtimalle Trakya Birliği açıklanmasını diğer birliklerin de beklediğini düşünüyoruz. Ama Trakya Birlik’te de herhalde 12 lira veya 12 buçuk, 13 lira civarında bir fiyat oluşacağını tahmin ediyoruz. Mayıs ayında en son Borsada işlem 13 liradan görmüştü ayçiçeği. O fiyat doğrultusunda bir fiyatın açıklanmasını tahmin ediyoruz. Bu da belki de ilk etapta memnuniyetle karşılanabilir ama şu anda hızlı bir şekilde girdilerdeki özellikle tohum ve mazottaki hızlı artış önümüzdeki yılki şimdiden artışıyla karşı karşıya gelirse çiftçi yine daha sonraki aylarda memnun olmayacağını belirtmek istiyorum bu fiyatlarla. Tabii bu desteklerin de zamanında ve gününde ödenmesi her zaman bizim talebimiz oluyor. Fakat tabii bugüne kadarki inşallah Toprak Mahsulleri’ne ürününü teslim eden vatandaşlarımızın Sonbaharda belirtildiği zamanda inşallah bu bin liralık desteği de alır diye umuyoruz” dedi.

“KIŞIN TOPRAĞIN 5-7 CM ALTINDA GEÇİREN ÇAYIR TIRTILI İÇİN TOPRAĞIN DERİN SÜRÜM YAPILMASI GEREK”

Çayır tırtılının patlama sebebinin toprağın derin sürüm yapılmaması ve İlkbahar’da yeterli zirai ilaç kullanılmamasına bağlayan Bu çayır tırtılı da aynı süne gibi sonbahardan sonra kışı toprağın 5-7 santim arasında bir derinlikte geçiriyor. Bu şekilde toprak belirli bir derin sürüm yapılmayınca sirkülasyon oluşmayınca toprakta bu kış şartlarında toprağın altında geçirebiliyor. Bu da özellikle derin sürüm yapmayan alanlarını daha fazla görürdü. Bizim bu bölgede özellikle Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerinde ben de tanık oluyorum derin sürüm genelde yapılıyor. Bu bölgelerde rastlamadık. Biraz da erken ekim yapıldı. Buralarda yok pek. Ama diğer Kırklareli Ziraat Odası’yla görüştüm çok yaygın. Tekirdağ’da Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı meslektaşım olan arkadaşımızla da görüştüm. Burada da çok yaygın şu anda Tekirdağ’da. Buna istinaden bizim beklentilerimiz zararın daha da fazla olacağı yönünde. Bu 2 milyon 550 bin ton rekolteye de bakanlığımızın açıkladığı bu çok afaki olarak görüyorum bu rakamı ben.  Çayır tırtılında da iş derin sürüm, toprağa işlememek, ilkbaharda zirai mücadele ilacı yeteri kadar kullanmamak gibi faktörler buna neden oluyor maalesef” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.