DOLAR 32,3237 0.21%
EURO 35,1211 -0.03%
ALTIN 2.298,940,96
BIST 9.059,682,87%
BITCOIN 2286549-0,55%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı

Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı

ABONE OL
19 Nisan 2022 19:33
Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve bu kapsamda Edirne’de de Valilik himayesinde İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde 3 gün sürecek olan Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı.

Madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve adına ‘Ben Olsaydım’ verilen çalıştayda alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda düzenlenen çalıştayın açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışa; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Edirne İl Jandarma Komutanı Albay Abdulkadir Selvi, T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, kurum müdürleri, STK Temsilcileri ve oda başkanları çalıştaya iştirak etti.

“NEDEN BU ÜLKELER UYUŞTURUCUYU YASAL HALE GETİRDİ”

Edirne Valisi Ekrem Canal, bugün bir çok Avrupa ülkesinde ve gelişmiş ülkelerin bazılarında uyuşturucu türlerinin yasal hale getirildiğini belirterek, “Sormak gerekir. Yüzyıllardan beridir bu ülkeler bu şekildeki uyuşturucu türlerine karşı mücadele ediyorlardı. Ve bu uyuşturucu türleri yüzyıllar boyunca bu ülkelerde illegaldir. Ve bunu piyasaya sürenler, kullananlar cezalandırılıyordu. Peki ne oldu ki bu şekilde yüzyıllar boyunca illegal olan bu uyuşturucuların artık legal hale getirmek için bir seçenekle bu ülkeler karşı karşıya kaldılar? Uyuşturucu türleri insan sağlığı için, toplum için tehlikeli olmaktan çıktı diyebilecek kimse var mı? Bu işte türleri nasıl ki yüzyıllar öncesindeler insan birey sağlığı için tehlikeliydiyse aynı şekilde tehlikeli olmaya devam ediyor” dedi.

Vali Canalp, Türk Polisi ve Jandarma’nın uyuşturucudaki mücadelesine değinerek, Avrupa ülkelerinde yakalanan uyuşturucuyu Türk polis ve jandarmasının tek başına yakalandığını ve bunda polis ve jandarmada branşlaşmış olan narkotik birimlerinin büyük payı olduğuna dikkat çekti.

Edirne Valisi olarak 3,5 yıl önce göreve başladığında şikayet edilen konulardan bir tanesinin uyuşturucu satıcılarının yakalanmamasına yönelik şikayetler olduğunu dile getiren Vali Canalp, “Polisimiz ve jandarmamız kendini yeniden motive etti. Yeniden organize etti. Ve çok seri şekilde biz uyuşturucu satıcılarını yakalamaya başladık. Edirne polisi, yakalamış oldukları uyuşturucu miktarıyla bir yıl içerisinde büyükşehir olmayan iller kategorisindeki 51 ilin içerisinde Türkiye’nin birincisi oldu. Polisimizi de jandarmamızı da tebrik ediyorum. Yine jandarmamızda yakalamış oldukları uyuşturucu miktarında Türkiye’nin en iyi ikinci performansını sergiledi” dedi.

“GENÇLER VE YETİŞKİNLERİN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI”

Teknoloji bağımlılığının, uyuşturucudan farklı olduğunu kaydederek genç ve yetişkinlerdeki teknoloji düşkünlüğünün altını çizen Vali Canalp, “Teknoloji bağımlılığıyla mücadele etmek, uyuşturucu ile mücadele etmek gibi değil. İnternet herkese açık. Gençler TikTok’ta vakit geçirmeye bayılıyorlar. Sadece gençlerimiz değil. Bazen yetişkinlerimiz de saatler boyunca ellerinde cep telefonuyla bir şekilde teknolojik bağımlısı olmuş haldedir. Lütfen çocuklarımızın bu şekildeki verilerine bir bakın. Bazen de kendi verilerimize de bir bakın. Ve eğer makul saatlerin çok daha öncesinde ortalama zaman geçirdiğinizi düşünüyorsanız lütfen hiç kimse çekinmesin, evlatlarımızın da kendimizin de teknoloji bağımlısı olduğunu kabul edin. Çünkü talep yönlü mücadelenin bir numaralı kuralı kabullenmektir” dedi.

“HAYATIMIN 15 YILINI SİGARA BAĞIMLISI OLARAK GEÇİRDİM”

Kendisinin de bir dönem sigara bağımlısı olduğunu ancak artık kurtulduğu için şükrettiğini örnek veren Vali Canalp, “Bu salondaki herkes muhtemelen belki herkeste değil ama pek çok insan hayatının bir döneminde bağımlı olmuştur. Ben hayatımın 15 yılında bağımlı olarak geçirdim. Sigara kullanıyordum. Düzenli olarak kullanıyordum. Ama 20 yıl önce sigarayı bıraktım. Şükürler olsun bıraktım. Ve 20 yıldan beridir de bir tane sigara daha içmedim. Ya siz 50 yaşınızda da, 60 yaşınızda da, 65 yaşınızda da sigarayı bıraksanız bu sizin hayatınızdaki yaşam uzunluğunuzu pozitif yönde etkiliyor. Ama 30’lu yaşların başında bırakırsanız bu sizin çok daha en üst düzeyde, en maksimum düzeyde olumlu şekilde etkiliyor” dedi

“EL ELE OMUZ OMUZA VEREBİLİRSEK BU MÜCADELEYİ KAZANABİLİRİZ”

Çalıştayın öneminden bahseden Vali Canalp, “Bu çalıştayı lütfen çok önemseyiniz. İlçede çalıştayların benzerini yaptık. Şu anda Edirne’de yapıyoruz. Ve bu çalıştaylar da ortaya çıkmış olan sonuçlar hepsi Bağımlılıkla Mücadele Şura’sında ülkesel olarak yani buralar olarak da değerlendirme imkanı olacak. Eğer sizler, eğer bizler hepimiz bir örgütün olarak üniversitelerimizden, sivil toplum kuruluşlarımızdan, kamu kurumlarımızdan, güvenlik güçlerimizden, yerel yönetimlerimizden ve vatandaşlarımızdan el ele, omuz omuza verebilirsek bu mücadeleyi kazanabiliriz” dedi.

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım da 3 gün sürecek çalıştay da mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amacıyla uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji ve davranışsal bağımlılık konuları ele alınacağını söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.