DOLAR 32,5147 0.2%
EURO 34,8609 0.36%
ALTIN 2.487,131,02
BIST 9.578,360,50%
BITCOIN 1994262-3,31%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Balkan Tarih Müzesi kapılarını açtı

Balkan Tarih Müzesi kapılarını açtı

ABONE OL
31 Aralık 2021 12:27
Balkan Tarih Müzesi kapılarını açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aslına uygun olarak restorasyonunu tamamlanarak Balkan Tarih Müzesi olarak işlevlendirilen, Balkan Savaşlarındaki Edirne Savunmasının simge mekanı Hıdırlık Tabya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyon çalışmalarına başlanan eserleri incelemek ve Balkan Tarih Müzesi olarak işlevlendirilen Hıdırlık Tabya’nın açılışı yapmak üzere Edirne’ye geldi.

BAKAN ERSOY’UN İLK DURAĞI VALİLİK OLDU

Kette gelişinde ilk ziyaretini Edirne Valiliğine yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada Edirne Valisi Ekrem Canalp ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Valilik şeref defterini imzalan Bakan Ersoy, ardından makamda basına kapalı görüşme gerçekleşti. Vali Canalp tarafından günün anısına Bakan Ersoy’a isminin yazılı olduğu kispet hediye edildi.

SELİMİYE’YE ZİYARET

Bakan Ersoy Valilik ziyaretinin ardından partisinin il başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. Bakan Ersoy buradaki temaslarının ardından geçtiğimiz günlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonuna başlanan tarihi Selimiye Camii’nde incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy’a burada Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren tarafından yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Bakan Ersoy, ayrıca çalışmaları devam eden Selimiye Camii ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenlemesi Projesi’nde hakkında da bilgi aldı.

MAKEDON KULESİ’NDE İNCELEME

Bakan Ersoy daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığınca Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu Projesi kapsamında önceki gün yer teslimi yapılarak restorasyonuna başlanan Makedon Kulesi’nde incelemelerde bulundu. Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk tarafından Bakan Ersoy’a yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 

“HIDIRLIK TABYASI 135 YILLIK TARİHİ SÜRECİN ŞAHİTLİĞİNİ YAPMIŞTIR”

Bakan Ersoy’un kentteki son durağı ise aslına uygun olarak restorasyonu tamamlanarak  Balkan Tarih Müzesi olarak işlevlendirilen Hıdırlık Tabya’nın açılışına katıldı.

Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hıdırlık Tabyası’nın 135 yıllık bir tarihi sürecin şahitliğini yaptığına vurgu yaparak, “Bu süreçte, özellikle Balkanlar’daki Türk varlığının dönüm noktalarına karşılık gelen 19’uncu yüzyılın sonu ve 20’nci yüzyılın başları; yaşanan savaşlarla ve bugün dâhi vicdanlarımızı kanatan insanlık dramlarıyla çok ayrı bir öneme sahiptir. Hıdırlık Tabyası’nın şöyle kısaca bir tarihine baktığımızda, Balkanlar’dan gelecek bir hücumun önünü kesmek için inşa edilen 24 tabyanın en büyüğü olduğunu görüyoruz. Burası aynı zamanda Balkan Savaşları’ndaki Edirne savunmasının karargah binasıdır. Şükrü Paşa, emrindeki askerlerle burada bir destan yazmıştır. Kendisinden 40 günlük bir müdafaa beklenmesine rağmen, o ve birliği Edirne’yi tam 5 ay 5 gün kahramanca savunmuştur. Bu vesileyle o büyük kahramanları, bütün şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle, saygıyla anıyorum” dedi.

“HIDIRLIK TABYASI 51 MİLYON LİRALIK YATIRIM”

Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılı anısına Hıdırlık Tabyası’nın restorasyonunu başlattıklarını belirten Bakan Ersoy, “Aslına uygun şekilde 2015 yılında tamamladık. Madem tarihi ihya ediyoruz o halde dünü bugüne taşıyalım ve geleceğe miras bırakalım istedik. Dolayısıyla restorasyon sonrası da düzenlemeler yaparak Balkan Tarihi Müzesi projesini hayata geçirdik. Yaklaşık 1800 metrelik çevre uzunluğuna sahip ve 60 dönümlük bir alanı kaplayan Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi’nde 22 adet karargâh odası, 4 adet dehliz odası ve 18 adet topçu odası olmak üzere toplam 44 adet odayı, teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında düzenledik. Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1912-1913 Balkan Savaşları sonrasına kadar, Türklerin Balkanlar’daki yaklaşık 600 yıllık tarihi burada ziyaretçileriyle buluşacak. Edirne’mize yaklaşık 51 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirmiş olduk. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Balkan tarihi noktasında gerçekten çok değerli bir eser teşekkül etti” dedi.

“SARSILMAZ İRADEMİZ YÜKSELMEKTEDİR”

Balkan Tarih Müzesi’nde restorasyon esnasında açığa çıkan buluntular ve tabyanın faal olarak kullanıldığı dönemi yansıtan materyallerin sergilendiğini belirten Bakan Ersoy, “Balkan Savaşları dönemi ile Erken Cumhuriyet dönemine ait top, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlar; gülleler, bilumum savaş araçları, tıbbi gereçler ve yine dönemini yansıtan askeri kıyafetlerden oluşan 166 eser bulunuyor. Ayrıca Şükrü Paşa, Fatih Sultan Mehmet Han gibi tarihi şahsiyetlere ait olanların yanı sıra revir odası, koğuş odası canlandırması gibi bölümlerde gerçekçi heykeller de teşhirde kullanılmıştır. Gerek restorasyon gerekse müze çalışmalarında emeği ve desteği olan tüm kurum ve kişilere, değerli mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Edirne’mize kazandırdığımız bu eserlerin özellikle çocuk ve gençlerimize ilham olmasını; geçmişten devralacakları sarsılmaz bir iradeyle, geleceğe özgüvenle yol almalarını temenni ediyorum. Konuşmamı noktalarken doğumunun 179. yıldönümünde Türk müzeciliğinin, kültür varlıklarını koruma bilincinin ve ulusal arkeoloji çalışmalarının temellerini atan ünlü ressam, arkeolog ve düşün adamı Osman Hamdi Bey’i saygı ve şükranla anıyorum. Atılan o temellerin üzerinde bugün dünya çapında müzelerimiz, Taş Tepeler gibi tarihi değiştiren arkeolojik keşiflerimiz ve kültür varlıklarımızı ait olduğu topraklarda koruma ve muhafaza etme yolundaki sarsılmaz irademiz yükselmektedir. Hepinize saygılar sunuyorum. Balkan Tarihi Müzemiz Edirne’mize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

 “BİR ANLAMDA ŞÜKRÜ PAŞA’NIN VASİYETİNİN YERİNE GETİRİLMESİ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp de Edirne müdafi Şükrü Paşa’nın “Eğer düşman savunma hatlarımızı geçtikten sonra ölürsem kendimi şehit saymıyorum. Beni mezara gömmeyin itler ve köpekler etlerimi lime lime parçalasın ve yesinler. Ama eğer ki düşman savunma hatlarımızı geçmeden ölürsem beni buraya defnedeceksiniz. Benim kefenim buradadır. İnanıyorum ki ardımdan gelen nesiller benim için burada bir abide inşa edeceklerdir” sözlerini hatırlatarak, açılışı yapılanacak olan Hıdırlık Tabya Balkan Tarih Müzesi’nin bir anlamda Şükrü Paşa’nın vasiyetinin yerine getirilmesi olduğunu ifade etti.

“3 İMPARATORLUĞA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ VE 3 SEMAVİ DİNİN YAŞADIĞI KENT”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da Edirne’nin bir tarih ve kültür kenti olduğunu belirterek, “Sadece Osmanlı’ya başkentlik yapmakla kalmamış, aynı zamanda 3 imparatorluk Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapmış, 3 semavi dinin hala yaşadığı bir kent” dedi.

“EDİRNE VE OSMANLI TARİHİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Hıdırlık Tabyası’nın hem Edirne hem Osmanlı tarihinde önemli yere sahip, mümtaz tarihi eserlerden bir tanesi olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki Osmanlı’nın bütün tarihi geçmişini, köken itibariyle büyük bir çoğunluğunu Balkanlar’dan gelen hemşerilerimizin oluşturduğu Edirne’nin hem Türkiye’de hem Dünya’da tanıtılması anlamında çok değerli işler verecek” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve beraberindekiler Hıdırlık Tabya Balkan Tarih Müzesi’ni gezdiler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.