DOLAR 32,5755 0.03%
EURO 34,9229 0.08%
ALTIN 2.434,480,19
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2167831-0,03%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Baro başkan adayından sert tepki

Baro başkan adayından sert tepki

ABONE OL
7 Ekim 2020 11:21
Baro başkan adayından sert tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Barosu Başkan Adayı Av. Tacettin Sivrikaya, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı’nın 02.10.2020 tarih, 57 Karar sayılı kararı ile açıkça normlar hiyerarşisine ve hukuka aykırı olarak “Baro Genel Kurul Toplantısının ertelenmesine” karar verdiğini belirterek, “Bulgaristan’dan gelen turistlerin yaşattıkları yoğunluk, maske ve mesafe kurallarını çiğnemeleri ne hikmetse ne İçişleri Bakanlığının dikkatini çekmiş ne de Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı bu konuda bir karar almıştır. Her gün kurallar ile iç içe yaşayan avukatların genel kurullarında ülke sağlığını tehlikeye atacaklarını düşünmek açıkça bir aymazlıktır, kabulü mümkün değildir” dedi.

Edirne Barosu Başkan Adayı Av. Tacettin Sivrikaya, İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek baro seçimlerinin ertelenmesine tepki gösterdi.

Edirne Barosu’nun yapılacak olan 48. Olağan Genel Kurulunda başkan adayı olan Av. Tacettin Sivrikaya, “02.10.2020 tarihinde alınan bir dizi hukuka aykırı kararlar üzerine Edirne’de ve tüm Türkiye’de Baroların Genel Kurul toplantıları, toplantı süreçlerinin başlamasından bir gün önce iptal edilmiştir.  İçişleri Bakanlığı’nın 02.10.2020 tarihli, 16230 sayılı genelgesi ile açıkça yasaya aykırı olarak özetle “kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin etkinliklerinin 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir”. İçişleri Bakanlığı, hukuka ve normlar hiyerarşisine aykırı bu kararına, Sağlık Bakanlığı’nın 01.10.2020 tarih, 1604 sayılı yazısını ve bu yazıya konu Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan “Bilim Kurulu’nun” tavsiye kararını dayanak yapmıştır” dedi.

“TOPLANTI SÜRECİ BAŞLAMASINDAN BİR GÜN ÖNCE İPTAL EDİLDİ”

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi üzerine de Türkiye’deki tüm İl Hıfzıssıhha Kurulları gibi Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı da “Baro Genel Kurul Toplantısının ertelenmesine” karar verdiğini belirten Sivrikaya, “Bununla birlikte Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 02.10.2020 tarih, 256279 sayılı kararı ile kendilerinden istenilen görüş karşısında, yine açıkça hukuka aykırı olarak “İl/ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarının karar alması durumunda baro seçimlerinin yapılamayacağına, siyasi partilerin kongrelerinin yapılmasında sakınca bulunmadığına” karar vermiştir. Bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Edirne Merkez İlçe Seçim Müdürlüğü de 02.10.2020 tarih, 256481 sayılı kararı ile “Baro Seçimlerinin Yapılamayacağına” karar vermiştir. Yukarıda belirtilen bu kararların aynı gün Edirne Baro Başkanlığı’na tebliği üzerine de Edirne Barosu Yönetim Kurulu tarafından 48. Olağan Genel Kurul Toplantısı, toplantı sürecinin başlamasından bir gün önce iptal edilmiştir” dedi.

“SİYASİ PARTİLERİN KONGRELERİNİN YAPILMASINDA SAKINCA BULUNMADI”

İçişleri Bakanlığı genelgesi, Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı kararı, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ve Edirne Merkez İlçe Seçim Müdürlüğü kararlarının hukuka aykırı olduğunu ve normlar hiyerarşisini açıkça çiğnendiğini belirten Sivrikaya, “Hukuka aykırı olarak alınan hıfzıssıhha kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan eden Yüksek Seçim Kurulu kararı ise hukuki bir garabetten öteye geçememektedir, hukukla ve mantıkla izahı yoktur” dedi.

“BULGAR TURİSTLERİN KURALLARI ÇİĞNEMİSİ NE İÇİŞLERİ NE DE İL HIFZISSIHHANIN DİKATİNİ ÇEKMEDİ”

Ülkemizde ve Edirne’de Kovid-19 salgının başından itibaren alınan kararlar ve yapılan uygulamalar dikkate alındığında, baro genel kurulları ve seçimleri ile ilgili alınan bu kararların sağlık ile ilgili olmadığını öne süren Sivrikaya, şöyle devam etti;

“Hele hele son günlerde Edirne’de yaşanan uygulamalara baktığınızda, Cuma pazarı, Cumartesi pazarı gibi alışveriş yerlerinde, marketlerde, özellikle hafta sonları Bulgaristan’dan gelen turistlerin yaşattıkları yoğunluk, maske ve mesafe kurallarını çiğnemeleri ne hikmetse ne İçişleri Bakanlığının dikkatini çekmiş ne de Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı bu konuda bir karar almıştır. Edirne halkının sağlığı üç kuruş paraya tercih edilmiş, açıkça görevler savsaklanmıştır. Buna rağmen üniversite eğitiminin başlamasından itibaren meslek hayatının sonuna kadar her gün kurallar ile iç içe yaşayan, belirlenen kurallara ve uygulamalara anında uyum sağlayan avukatların kendi genel kurullarında pandemi sebebi ile alınan tedbirlere ve kurallara uymayacağını ve bu nedenle kendi sağlıklarını ve ülke sağlığını tehlikeye atacaklarını düşünmek açıkça bir aymazlıktır, kabulü mümkün değildir. Tüm baro genel kurul toplantıları ve seçimlerin olduğu gibi Edirne Barosunun genel kurul toplantısı ve seçimleri alınan tedbirler çerçevesinde rahatlıkla yapılabilir idi, İçişleri bakanlığı burada ancak gerekli tedbirlerin alınmasını talep eder veya bu konuda talep eden barolara yardımcı olabilir idi. Ancak buna rağmen yukarıda belirtilen kararların alınması hukuk sistemimize büyük zararlar vermiştir. Alınan bu hukuka aykırı kararlara karşı elbette yargı yoluna başvurulacaktır, nitekim birçok Baro Başkanlığı tarafından bu konuda İdare Mahkemeleri’ne davalar açılmıştır. Edirne Barosu Yönetim Kurulunun da bu konuda dava açacağından şüphem yoktur. Ancak, açılan bir kısım davalar sonucunda bazı Mahkemeler yapmış oldukları tensipler ile davalı İdareye otuz günlük cevap süreleri vermiştir. Bu da açılan davaların yaraya merhem olmayacağını, sorunu çözmeyeceğini göstermektedir.

“GEÇ DEĞİLDİR, HUKUKA AYKIRI KARARLAR İPTAL EDİLMELİDİR”

İçişleri Bakanlığı’nın hukuka aykırı genelgesine uyulur ise baro genel kurullarının aralık ayında yapılması gerekmektedir. Oysa her akşam televizyonlarda hekimler kış aylarında salgının daha da yoğun bir şekilde yaşanacağını, kapalı ortamların daha tehlikeli olacağını anlatmaktadırlar. Bu da bu genelgenin sağlık sebebi ile alınmadığını panik ile alınan bir karar olduğunu düşündürmektedir. Ancak geç değildir, yaşanan bu hukuka aykırı fiili durumun telafisi mümkündür, Baro genel kurulları Ekim ayı içerisinde yapılabilir. Sağduyu hakim kılınmalı yukarıda bahsi geçen tüm hukuka aykırı kararlar yine ilgililer tarafından iptal edilmelidir. Baro Yönetim Kurulları daha önce yasal süreçleri başlatarak, süresinde duyurularını yapmış hazirun listelerini ilçe seçim kurullarına vermişlerdir. Bu durumda yaşanan bu fiili durumu sadece bir tarih değişikliği olarak kabul ederek hemen kararlar alıp duyuruları yapmak suretiyle 17 – 18 Ekim 2020 ile 24 – 25 Ekim 2020 tarihlerinde, hava şartlarının uygun olduğu bu dönemde genel kurul toplantılarının yapılabileceğini ve krizin çözülebileceğini düşünüyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.