DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20840242,47%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Başarılı dönüşüm, yerel yönetime bağlı”

“Başarılı dönüşüm, yerel yönetime bağlı”

ABONE OL
15 Kasım 2021 18:15
“Başarılı dönüşüm, yerel yönetime bağlı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Kömür madenciliği faaliyetleri yürüten bölgelerin başarılı dönüşümü yerel yönetime bağlı

Bu ise iklim değişikliklerini durdurma hedefi ile ilgili. Yeni politika, ekonominin çevreyi kirleten sektörleri ile beraber toplumsal hayatı ve bazı kişilerin bireysel hayatını da etkileyecek.

En başta en fazla sera gazına sebep olan enerji sektörü, ulaşım, tarım sektörlerini zorluklar bekliyor.

Uzmanlar, Bulgaristan enerji çeşitliliğinin yüzde 40’nı oluşturan Termik Elektrik Santralleri’nin kapatılması illa da şart olmadığını düşünüyor. Çünkü bu santrallerin sadece kömür ile çalışması şart değil, ancak kesinlikle kömür madenciliğinde çalışanları etkileyecektir.

WWF Bulgaria’dan Georgi Stefanov BNR Stara Zagora muhabirimiz Anna Turlakova’ya şu yorumu yaptı: “Gerçekte bölgelerin düşük karbonlu ekonomiye geçmesi sürecinde yerel yöneticiler anahtar figür görevinde”.

WWF organizasyonu, Almanya Çevre ve Sular Bakanlığı’nın Orta ve Doğu Avrupa’ya yönelik özel program kapsamında 107 bin avro destek aldı. Amaç iki buçuk yıl içinde Güneybatı ve Güneydoğu Bulgaristan’da bulunan kömür üretilen bölgelerde yeni ekonomik faaliyetler ve yeni işyerleri açılmasına yönelik raporun hazırlanması. Analiz, Bulgaristan’ın üç kömür madenciliği bölgesi olan Bobov dol, Pernik ve Stara Zagora bölgelerinde temiz enerjiye geçiş için adil bir geçiş planı hazırlanması.

Bu yılın güz sezonunda Stara Zagora’da 10 Avrupa ülkesinden kömür madenciliği olan belediye başkanları ve muhtarların katılımı ile dördüncü forum düzenlenecek. Çevre uzmanı Georgi Stefanov, etkilenen tarafların endişeleri ve beklentileri konusunda açık konuşma yapılması gerektiğini düşünüyor.

İnsanların kendi bakış açılarını dile getirmeleri ve bunun da dikkate alınması, başarılı model de budur, diye vurguladı Georgi Stefanov.

Georgi Stefanov’a göre, geçiş dönemindeki bölgeler için daha büyük katma değerli ekonomik faaliyetler seçilebilir, bu da insanların daha iyi maaş almalarını sağlayacak.

Kömür madenciliği sektöründe faaliyetleri olan bölgelerde hazırlanan adil geçiş planları, sendikalar ve danışman Pricewaterhouse Coopers arasında düzenlenen görüşmelerde de tartışıldı.

KNSB’de ulusal danışman olan Ognyan Atanasov, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmalarının ise Eylül ayının sonuna kadar olacağını söyledi ve şöyle devam etti:

“Madenciler ve enerji sektöründeki federasyon başkanları memnun, çünkü bundan önce planlar yapılırken bu şekilde yorumlanmadılar. Sendikalar, yerel iktidar v.s, bütün ilgili tarafların bu istişarelerde aktif katılımı önemli.”

KNSB uzmanı, “önümüzdeki 15 yıl içinde kömür madenlerinde işlerinden çıkacak insanların yeniden kalifiye olmasından söz etmeden önce, onlara ne sunduğumuza bakmalıyız”, diye vurguladı.

Ognyan Atanasov’a göre, bu sektörde çalışanların temel sorunlarından birisi Hükümet tarafından sunulan geleceğe yönelik net bir plan eksikliği:

“Ancak bizler, ne olduğunu anlayana kadar işyerlerinin azaltılmasına izin vermeyeceğiz. Çözüm, yeni teknolojilerde ve Orta ve Doğu Avrupa’da bu teknolojilerin geliştirilmesinde. Avrupa Komisyonu, bu göz önünde bulundursun ve yeni teknolojilerin bize de ulaşmasını sağlasın. İşyerleri korunsun, gelirler yükselsin-bu yeni tip ekonomiye geçişin zorunlu bir parçası.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.