DOLAR 32,6003 0.38%
EURO 34,8524 0.32%
ALTIN 2.494,990,44
BIST 9.473,14-0,54%
BITCOIN 21097075,68%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başbakandan Edirne uyarısı

Başbakandan Edirne uyarısı

ABONE OL
10 Aralık 2022 15:06
Başbakandan Edirne uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da Şehrin Mimarları buluşmasında belediye meclislerinin gündemlerinin ağırlıklı olarak plan değişikliklerinden oluştuğunu ve muhalefet ile iktidarın bu kararlar alınırken tek sorun çıkmadığını söyledi.

Başbakan Yıldırım imar rantına kurban giden kentler arasında Edirne’yi örnek gösterdi. Başbakan Yıldırım’ın adeta talimat niteliğindeki bu açıklamasından sonra Edirne Belediye Meclisinin başta D 100 karayolunun çekme mesafesi ve bir başka arsaya sağlanan büyük imar rantıyla ilgili kararlarının inceleme altına alınması bekleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta sona Sepetçiler Kasrı’nda Şehrin Mimarları Buluşmasına katıldı. Buluşmada şehrin köken itibarıyla medeniyet anlamına geldiğini, insanların şehirleri meydana getirdiğini, şehirlerin insanların karakterini yansıttığı, duygu ve düşüncelerine tercüman olduğunu dile getirerek, “Dolayısıyla kendi elimizle medeniyetler inşa edebildiğimiz gibi kendi elimizle inşa edilmiş medeniyetleri de yok edebiliyoruz.” dedi.

KATLİAMA ÖRNEK EDİRNEYİ GÖSTERDİ

Edirne Belediye Meclisinin başta Selimiye Camiinin siluetini bozacak D-100 karayolunun çekme mesafesinin 35 metreden 20 metreye düşürülmesi konusundaki çok tartışılan karar konusunda bilgilendirildiği anlaşılan Başbakan Binali Yıldırım, “Medeniyetimizin izlerini taşıyan büyük şehirlerimize baktığımızda, İstanbul, Edirne, Bursa, Konya gibi şehirlerimizde maalesef imar rantıyla geçmişin değerlerinin büyük bir savaşın içinde olduğunu görüyoruz ama ne yazık ki geçmişimiz, medeniyetimiz imar rantına her geçen gün yenik düşmekten kurtulamıyor” şeklinde konuştu.

MECLİS GÜNDEMİ İMAR DOSYALARI

AK Parti olarak yaşanabilir, marka şehirler kurma konusunda söz verdiklerini anlatan Başbakan Binali Yıldırım, belediye meclisinin gündemindeki dosyalarının yüzde 85’nin imar revizyonu olduğuna dikkat çekerek, “Uyarım, tavsiyem; artık kendi ellerimizle şehirlerimizi mahvetmekten, yok etmekten sakınalım, imar revizyonlarına ve dikey yapılaşmalara artık bir ‘Dur’ diyelim.” Şeklinde  konuşarak adeta adını verdiği yerel yöneticileri dikkatli olması konusunda uyardı.

MUHALEFETLE EL ELE

Başbakan Binali Yıldırım, imar revizyonu konusunda da mecliste hiç kavga, gürültü olduğuna bugüne kadar şahit olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, “ Muhalefet-iktidar ayrımı hiç olmaz ve şehri çirkinleştirmekte adeta yarış haline girerler.”dedi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın bu sözleri AK Parti İl Başkanını İlyas Akmeşe’nin D 100 karayolunun çekme mesafesinin 35 metreden 20 metreye düşürülmesi konusundaki kararı savunması ve TEİAŞ yetkilileri ile bu konuda girişimde bulunmasını akıllara getirdi.

GÜNDEM İMAR RANTI

Edirne Belediye Meclisinin TEİAŞ’ın parseliyle ilgili izni olmadan yapılan imar değişikliği ve ardından inşaat yapılması için arsa sahiplerine rant sağlayan şehrin ana yolundaki çekme mesafesinin 35 metreden 20 metreye düşürülmesi konusundaki kararı günlerdir tartışılıyor. Selimiye Camiin siluetini de etkileyecek bu kararda belediye meclisinin CHP ve Ak Partili üyeleri onay övermiş MHP’li üyeler ise karşı çıkmıştı.

Edirne kamuoyu bu büyük imar rantından sonra Öz Ar şirketine ait 1500 metrekare arsanın konut alanından ticarete ve 11 ay sonra bu kez hem ticaret hem konut olarak palan değişikliği yapılması ve inşaat yapma konusunda da yüzde 33 artış getiren bir başka rantı tartışıyor. Söz konusu parselin önündeki belediyeye ait yeşil alanından otoparka dönüştürülerek rekabet şartları oluşmadan yine Öz Ar şirketine verilmesi kamuoyunun büyük tepkisine yol açmıştı.

İMAR DOSYALARI İNCELENECEK Mİ?

Başbakan Binali Yıldırım’ın imar rantıyla ilgili Edirne’yi örnek göstermesinden sonra bu konuda uzman müfettişlerin Edirne Belediyesine gelerek alınan kararları incelemesi bekleniyor. Ayrıca kamuoyunun tartıştığı imar rantı iddialarıyla ilgili olarak adli Başbakan Yıldırım’ın adeta talimat niteliğindeki sözlerinden sonra başlatılması bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.