DOLAR 32,3402 0.27%
EURO 35,1387 -0.02%
ALTIN 2.308,661,38
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22852382,30%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başpehlivan Ali Gürbüz

Başpehlivan Ali Gürbüz

ABONE OL
11 Kasım 2021 22:48
Başpehlivan Ali Gürbüz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl 658’ncisi gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanlık müsabakasında rakibi son başpehlivan Orhan Okulu’yu yenen Ali Gürbüz Kırkpınar’ın ve Türkiye’nin Başpehlivanı oldu.

FİNALİN ADI; OKULU VE GÜRBÜZ

 658’ncisi gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanlık müsabakası Antalyalı pehlivanlar Orhan Okulu ve Ali Gürbüz arasında yapıldı.

ER MEYDANI’NDA DEV TÜRK BAYRAĞI

 Başpehlivanlık final güreşleri öncesinde görev yapan hakemler dev Türk bayrağı açarak tribünleri dolaştı. Güreşleri izlemek için gelen TBMM Başkanvekili Levent Gök, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem İmamoğlu, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Milletvekilleri, protokol üyeleri ve güreş severler ellerine aldıkları Türk bayraklarını salladı. Tribünler de Türk bayrağının geçişini ayakta izledi ve alkışlarıyla destek verdi.

ALTIN KEMER İÇİN GÜREŞE TUTUŞTULAR

 Başpehlivanlık final güreşinde Antalyalı pehlivanlar Orhan Okulu ve Ali Gürbüz, Başcazgır Şükrü Kayabaş’ın maniler okumasının ardından Er Meydanı’nda peşrev çekerek tribünleri selamladı. Ardından Hüsnü Patron’un yönettiği müsabakada Başpehlivanlar Okulu ve Gürbüz kol bağlayarak güreşe tutuştu. Şimdiye kadar Kırkpınar Başpehlivanlık final müsabakasında hiç karşı karşıya gelmeyen iki güreşçi Okulu ve Gürbüz, güreşe temkinli başladı.

PASİF GÜREŞİNCE İHTAR ALDILAR

 Final güreşinin ilk dakikalarında iki pehlivanın üstünlük sağlayamadığı ve birbirlerini denediği gözlendi. Müsabanın 25. dakikalarında iki tarafta pasif güreşince kule hakemleri tarafından Okulu ve Gürbüz’e birer ihtar verildi.

BAŞPEHLİVANLIK ALTIN PUANLA GELDİ

 Altın kemerin sahibi olmak isteyen Okulu ve Gürbüz birbirlerine uzaktan oyunlarla sonuca gitmeye çalıştı. Ancak Pehlivanlar, güreşin 40 dakikalık normal süresinde birbirine üstünlük sağlayamayınca süresiz altın puana geçildi. Mücadelede Okulu, Gürbüz’ü paçasından yakalayarak kündeye gertirmeye çalıştı. Buradan kurtulan Gürbüz, rakibi Okulu’yu yanbaş atarak puan aldı ve Kırkpınar’ın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Başpehlivanı oldu.

“BABAMA KEMER BORCUM VARDI, ÖDEDİĞİM İÇİN ÇOK MUTLUYUM”

 Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 7 yıl sonra Başpehlivanlığı kazanan Ali Gürbüz müsabakanın ardından yaptığı açıklamada, “Bu sahada sadece güreş müsabakası vermedim, aynı zamanda bir onur mücadelesi verdim. Bu sahada kazandığımız için çok mutluyum. Biz dar yollardan geçtik, karanlıkları aştıkta geldik. Çok çalıştım, çok sabrettim. Ve sonunda Allah’ım bana bu kemeri nasip etti. Antalyalı Recep Gürbüz tribünü var. Oradan beni izlediğine inanıyorum. Benim ona bir kemer borcum vardı. Bunu ödediğim için çok mutluyum. Aynı zamanda Antalya Büyük Şehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’inde ablası vefat ettiği için bugün gelemedi. Yağlı güreşe ve güreşçiye büyük emek veriyor. Bizlere bir abi gibi davranıyor. Ona baş sağlığı diliyorum” dedi.

ALTIN KEMER YOLCULUĞU

 Antalyalı pehlivan Ali Gürbüz 1’inci tur müsabakasında rakibi Abdullah Güngör’ü iç paça kazıkla yenerek adını ikinci tura yazdırdı. İkinci tur müsabakasında Gürbüz, çekilen kura sonucunda Serhat Gökmen ile eşleşti. Antalyalı Ali Gürbüz, rakibi Serhat Gökmen’i çoban bağı adı verilen oyunla yenerek adını bir üst tura yazdırdı. 2011-2012 yılları başpehlivanı Ali Gürbüz, çeyrek final müsabakalarında Faruk Akkoyun ile karşı karşıya geldi. Rakibini sarma kıle oyunu ile yenerek adını yarı finale yazdırdı. Gürbüz, yarı final müsabakasında çekilen kurada Hamza Köseoğlu ile eşleşti. Uzun boy avantajını kullanan Gürbüz, rakibi Köseoğlu’nun paçadan dalma çabalarını boşa çıkardı. Hamzaoğlu’na ayağını takarak sırt açık düşüren Ali Gürbüz adını Başpehlivanlık final müsabakasına yazdırdı.

ALİ GÜRBÜZ KİMDİR?

 Antalya’da başpehlivan Mehmet Öztürk’ün torunu, Kırkpınar başpehlivanı olan Recep Gürbüz’ün oğlu olarak 26 Ekim 1987 tarihinde dünyaya geldi. Gürbüz; yiğit, bahadır manasına gelen güreşin ikinci piri olarak da kabul edilen yiğitliğin simgesi Hz. Ali’nin ismi olan Ali ismini aldı. 2004 yılında lise eğitimini Murat Paşa Lisesi’nde tamamladıktan sonra aynı yıl Gazi üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nu kazanarak lisans eğitimine Ankara’da başladı. Üniversite eğitimi esnasında minder güreşine yöneldi. 2007 yılında Gençler Avrupa Şampiyonası’nda ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda üçüncülük elde etti.

Babası Recep Gürbüz’ün oğlu Ali’nin dünyaya gelmesinden 8 ay sonra 1988 yılında Kırkpınar Başpehlivanı olup ilk defa Antalya’ya kemeri getirmesinin ardından 1 yıl sonra elem vaziyette beyninde meydana gelen tümörden dolayı vefat etmesinden sonra ailesinin, bilhassa dedesi Mehmet Öztürk’ün gayreti ve güreş sever Antalya halkının babasının mirası olan kemerin Antalya’ya gelmesi isteğinin şevkiyle er meydanına çıkıp kemeri kazanma hayali ve inancıyla ilk defa 1998 yılında Kırkpınar’da er meydanına çıktı.

1998 yılı Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katıldığı ilk güreş deneyiminde Minik 2 boyunda ikincilik kürsüsüne çıktı. Daha sonra sırasıyla 2002 yılında Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Tozkoparan boyunda yine ikinci oldu. 2003 yılında Deste Küçük Boyda birincilik kürsüsüne çıktı. 2005 yılı Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Deste Büyük Boyda, 2006 yılında da, Küçük Orta Büyük Boyda birinci oldu. Bu başarının ardından bir yıl sonra 2008 yılında Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Er Meydanında Başaltı Boyunda birincilik kürsüsüne çıkarak Başpehlivan Boyunda güreşmeye hak kazandı. Başpehlivan olarak güreştiği 2009 yılında Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde üçüncü, 2010 yılında ikinci oldu. 2011 yılı 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde final müsabakasında Başpehlivan Recep Kara’yı yenerek ilk defa Kırkpınar Başpehlivanı olarak er meydanında altın kemer kuşandı. Bir yıl sonra 2012 yılında Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde tekrar Recep Kara’yı yenerek Başpehlivan oldu.

Harun Aker / Erkan Ekşi

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.