DOLAR 32,3346 0.25%
EURO 35,0788 -0.16%
ALTIN 2.302,071,09
BIST 9.042,822,68%
BITCOIN 22767660,56%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Batı Trakya Türklerinden Anaokulunda Türkçe Talebi

Batı Trakya Türklerinden Anaokulunda Türkçe Talebi

ABONE OL
24 Mayıs 2020 15:18
Batı Trakya Türklerinden Anaokulunda Türkçe Talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batı Trakya Türk azınlığına ait kurumlar, anaokulu eğitim müfredatına dahil edilecek olan İngilizce’nin yanı sıra Türkçe dersinin de yer almasını talep etti.

Gündem Gazetesi’nin haberine göre konuyla ilgili olarak bir açıklama yayımlayan DEB Partisi, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği, Türkçenin de anaokullarına dahil edilmesi talebinin dikkate alınmasını istedi.

Azınlık kurumları, Eğitim Bakanlığı’nın “Anaokulunda İngilizce Dil Etkinlikleri” adı altındaki pilot uygulama kapsamında İngiliz dilinin yanı sıra azınlığın yaşadığı bölgelerdeki anaokullarında Türk dilinin de aynı yaratıcı faaliyetlerle öğretilmesi talebini dile getirdi. Azınlık kurumları tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklama şöyle:

“LOZAN ANTLAŞMASI’NDA ELDE EDİLEN HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

“Azınlığımız 2010 yılından bugüne kadar Lozan Antlaşması’ndan doğan eğitim hakkını ileri sürerek, azınlık eğitim sistemi içerisinde çift dilde Türkçe Yunanca eğitim verecek anaokulu talebini defalarca dile getirmiştir. Avrupa Birliği (AB) içerisinde çift dilli eğitim veren sayısız anaokulu olduğu gerçeğinden de hareketle, hem Lozan Antlaşması’ndan elde edilen bir eğitim hakkı hem de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’nden doğan bir hak olarak azınlığımızın bu talebi ivedilikle Yunanistan’ın yetkili makamlarında artık karşılık bulmalıdır.

Tüm bunların ışığında Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Taslak Kanunu ve özellikle ilgili Kanunun 2. Maddesi ‘Anaokulunda İngilizce Dil Etkinlikleri’ ile ilgili olarak yapılan istişarede Azınlık kurumları olarak şunları talep etmekteyiz: Seçilmiş pilot okullarda, İngilizce dilinde çeşitli faaliyetlerin organize edilmesi ve uygulanması şeklinde tasarlanan 2. madde, çok dilliliğin bebeklik/okul öncesi döneminden temelinin atılmasına/sağlamlaşmasına katkıda bulunan olumlu bir eğitimsel adımdır.”

Kaynak: http://habermakedonya.net/

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.