DOLAR 32,6027 0.37%
EURO 34,8015 0.05%
ALTIN 2.501,370,70
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20346281,72%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bebek arabası alacaklar bunlara dikkat!

Bebek arabası alacaklar bunlara dikkat!

ABONE OL
29 Ekim 2021 13:26
Bebek arabası alacaklar bunlara dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda vatandaşların internet reklamlarına aldanarak aldıkları bebek arabalarından zarar ettiğini söyleyen 50 yıllık esnaf Erdem Erişgen, bebek arabası alırken garantisine, Edirne’nin hava şartlarına, bulacakları muhatap bir esnaftan alışveriş yapmaları konusunda uyardı. Erişgen, yerli malı bebek arabalarının Avrupa’dan daha ucuz olduğunun altını çizdi.

“AVRUPA’DA 11 BİN LİRA, BİZDE 2 BİN LİRA”

Ellerindeki bebek arabası ve beşiklerinin yenileri gelmediği için zamsız satıldığını ve Avrupa’ya göre uygun fiyat olduğunu aktaran 50 yıllık esnaf 69 yaşındaki Erdem Erişgen “Arabalarımız zaten bedava. Bizim nüfusumuza göre biraz pahalı olabilir ama zam yapmadık. Çünkü elimizde eski fiyattan var. Yeni mamul gelmediği sürece üzerine zam yapmıyoruz. Son aldığımız habere göre üretim yapan fabrikalarda ham madde noksanlığı var. 5 ayrı ham maddeden üretiyorsa 2’si yok. Zam gelmiş veya üretimler durdu gibi. Hep dövizi kollamaktalar. Biz bebek arabası beşiğini Avrupa’ya göre beşte bir fiyatına satıyoruz. Bu bebek arabaları Almanya’da bin Euro yani 11 bin lira. Burada en güzel Türk malı yerli arabalar 2 bin lira travel sistem. Ama şimdi travel olmayıp Edirne hava şartlarına göre bebek arabaları var onlarda 850 lira gibi. İnanın bedava. Bulgarlar bizim Avrupa’ya ucuz olmamızdan dolayı tercih ediyorlar. Bir bebek oda takımı 7 bin 500 lira. 5 bin liraya da, 4 bin liraya da var. Türkiye’de herkesin bütçesine göre bebek oda takımı var. Beşiklerimiz kampanyalı. Bin 100 lira her şeyi içinde. 200 liraya da beşik var. Bütçeye göre. Ama Avrupa’da böyle bir şey yok. 3 çeşit” dedi.

“İLK SORACAKLARI; GARANTİLİ Mİ?”

Edirne’nin hava şartlarına göre bebek arabası alınmasının uygun olacağını ve arabayı sürecek aile ferdinin fiziki şartlarına göre seçilmesi gerektiğinin önemine değinen Erişgen, “İnsanlarımız bebek arabası alacakları zaman nereden alırlarsa alsınlar ilk soracakları şu; garantili mi? Çok önemli. Biz görüyoruz almış internetten, merdiven altı firmadan, geliyor insanlar her gün bizden parça arıyorlar. Hiç incelemeden, garantili mi diye sormadan alıyorlar. Bir de bizim hava şartlarına uyacak bebek arabası alması lazım. Mesela babanın 1.90 boyu var almış fındık araba, kambur şekilde bebek arabasını itiyor. Buda o kişiyi yoruyor. Kendi vücut şartlarına göre bebek arabası alması lazım. Yazın bizde hava 40 derece. Bebek arabasının şapkası dibe kadar inmeli. Adam Çin malı yapmış ithal, 40 derece sıcakta havlu örtüyor, sonra o çocuğu bunaltıyor. Bir de bebek arabalarının çift taraflı olduğunda her iki tarafa geçmeli. Rüzgar çıktığında rüzgarı arkaya almak için. Bunların hiç araştırmasını yapmadan patır kütür araba alıyorlar, güneşe çıkamıyor, rüzgarda gezemiyorlar. Çin malı, parçası yok. Sonra ikinci arabayı alıyor” dedi.

“İNTERNET REKLAMLARINA ALDANARAK DEĞİL, ESNAFIMIZDAN ALSINLAR”

Bebek arabasının ticareti ile uğraşan bazı kişilerin devamını getirmeyeceği firma ile piyasaya bebek arabası sürdüğü ve vatandaşın reklama aldanarak mağdur olduğunu ifade eden Erişgen “6 ay-1 sene sonra vatandaşın ‘şunun vidasını, parçasını bul bana’ diyeceği yerden alması lazım. Birde fason firmalar var. İnsanlarımız genelde reklama inanıyorlar. İstanbul’da şöyle firmalar var, adam Çin’e gidiyor 10 bin tane araba yaptırıyor. Arabaya da bir isim takıyor. Hemen reklam yaptırıyor, onu Nisan Ayı’nda piyasaya sürüyor, Mayıs ayında firmayı kapatıyor. O reklamlarda her şey garanti, Mayıs ayı gelince öyle bir firma yok. 3 ay sonra müşteri geliyor ‘şöyle bir araba aldım parçası var mı?’ Diyor. O firma kapandı sözüyle karşılaşıyor. Aynı adam seneye bu sefer yine bir araba üretiyor, başka isim koyuyor. Bende diyorum ki. Köklü firmaların bebek arabasını alsınlar. Esnafımızdan alsınlar. Uzun ticaret yapan kişilerden alması lazım. Reklama inanmaması lazım. Parçası yoksa almayacak. Biz Edirneliler bebek arabasını sadece bebek arabası olarak kullanmıyoruz. Pazar’daki poşetlerimizi, çantalarımızı da asıyoruz. Bebek arabası 100 kilo taşıyor. Sağlam dayanıklı araba alması lazım. Bunun içinde sorması lazım şapkası dibe kadar iniyor mu, kollar çift taraflı mı, yedek parçası bulunabiliyor mu? Bunlar yoksa arabanın hiçbir anlamı yok. İsterse olsun 10 bin lira hiç kıymeti yok. Bu Edirnelinin faydasına” şeklinde dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.