DOLAR 32,5912 0.34%
EURO 34,8251 0.19%
ALTIN 2.506,520,90
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20902421,53%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bedesten eski günlerine kavuştu

Bedesten eski günlerine kavuştu

ABONE OL
9 Kasım 2022 10:52
Bedesten eski günlerine kavuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Bedesten Çarşısı eski günlerine tekrar kavuştu. Geçtiğimiz dönemlerde tarihi çarşının iç dükkanlarında bir türlü tutulmayan 14 adet boş dükkan mevcuttu. Edirne Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı ise çarşıya uğranılmaması ve işlerin ilerlemeyişi konusunda yetkililere seslenmişti. Ancak bulunulan bu süreçte artık çantacıdan, bebek giyime, yöresel ürünlerden hediyelik eşyaya kadar 14 dükkanın 14’üde kiralanarak iş yapmaya başlarken, boş dükkan kalmayan Bedesten Çarşısı’nda artık ‘boş dükkan var mı?, boşalacak dükkan var mı?’ soruları yerini aldı. Çarşısında boş dükkan kalmaması ve esnaflarının iş yapmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı, yeni yılda zam kararlarının bu memnuniyet ve iş yapan esnafı kaçırmaması konusunda Vakıfların yardımcı olmasını istediğini belirtti.

“ARTIK BEDESTEN’DE BOŞ DÜKKAN YOK, BOŞ DÜKKAN VAR MI? DİYE SORAN VAR”

Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, “Şu an Bedesten çarşısında boş dükkan kalmadı. 14 tane dükkanın 14’ü de doldu. Hala boş dükkan var mı diye gelip soranlar var. Şehir dışından arayanlar var, çarşıda boş yer var mı diye. Devir olursa nasıl olur diye bilgi alanlar var. Çarşıda boş dükkanımız yok. Hatta boş dükkandan ziyade çarşıda insanlar iş yapmaya başladılar. Yani 90 yıllarda Bedesten Çarşısı gibi, tabii tam o kadar olmasa da yani bugünün şartlarında eskiye nazaran bütün dükkanlar çalışıyor. Bütün dükkanlarda para kazanılıyor. İşler açıldı. Yani bedesten çok öyle Bulgar, Makedon veya Boşnak insanların uğrak yeri de değil. Yani Edirne halkına hizmet eden bir çarşı. Edirne’ye hizmet eden bir çarşı. Edirnelilerin bu çarşıya olan ilgisinin de arttığını görüyorum ben. Yani geliyorlar, alışveriş yapıyorlar. Esnaf mutlu. Herkes mutlu. Şu an bir sıkıntı görünmüyor” dedi.

“KİRALARIN ARTMASI DEMEK ESNAFIN BURADAN ELİNİ AYAĞI ÇEKMESİ DEMEK”

Kiralara esnafları kaçıracak bir zam uygulanmaması temennisinde bulunan Fındıklı, “Tabii bu sıkıntı görünmüyor da yılbaşında esnafın kiraları artacak. TEFE TÜFE oranları ortada. İnşallah makul seviyelerde bir artış yapılır. Ocak ayında ne olacak onu bilemiyoruz yani. Arada bir Aralık kaldı. Hala bir açıklama yapılmadı onunla ilgili. Yani inşallah bir yanlış yapılmaz da bu güzel ortam hava bozulmaz. Çünkü kiraların artması demek esnafın gene buradan elinin ayağının çekmesi demek.  Şu anda böyle tamam alışılmış bir rakam var. Bu rakam üzerinden gidiyor ama bunun üzerine mevcut TEFE TÜFE rakamları eklendi mi, Bedesten’nin bir cazibesi kalmaz. Yani bu kiralar zor ödenir hale gelir. İnşallah Vakıflar da yardımcı olur bu konuda da sıkıntı olmaz” diye söyledi

“VAKIFLAR ÇARŞIMIZLA YAKINDAN İLGİLENİYOR”

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Bedesten Çarşısı ile ilgilendiğini, çarşının güzelleşmesi için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Hakan Fındıklı “Vakıfların da çarşılara bakışı iyi. Yani bu son dönemde yangınla ilgili bir alarm tesisatı kurdular. Saatlere bakım yaptılar. Şimdi elektrik tesisatıyla ilgili, dış cephe aydınlatmalarıyla ilgili projeleri var. Onlar da çarşının güzelleşmesi için, çarşının daha cazip olması için her türlü imalatı yapıyorlar, destek oluyorlar. Yani kendilerine şu anda sadece teşekkür edebiliriz” dedi.

“YENİ VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRÜ EDİRNE İÇİN BİR ŞANS, ÇÜNKÜ EDİRNE’Yİ, ESNAFI BİLEN BİRİ”

Yeni göreve gelen Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç’ın Edirne’yi bilen bir kişi olması, esnafı tanıyan biri olmasından ötürü Edirne için önemli olduğunu işaret eden Fındıklı, “Yeni atanan Vakıflar Bölge Müdürü zaten daha önce burada çalışan bir arkadaşımızdı. O zamandan kendisini tanıyoruz. Bu arada kendisine de tekrar hayırlı olsun. Yani iyi bir arkadaştı. 2007’de burada çarşı restorasyonu devam ederken kendisi de burada İnşaat İşleri müdürüydü. Çarşıyı, Edirne’yi, esnafı bilen bir arkadaş. Yani onun olmasını bence bir şans Edirne için. Hiç bilmeyen birinin gelip burada uğraşacağımıza, bizi tanıyan, bizim onu tanıdığımız birbirimizi bildiğimiz birinin gelmesi, ben çarşılar için de şans olarak görüyorum. Yani inşaat işlerinden geliyor olması çarşılar için ekstra bir kazanç. Çünkü mesleği zaten o, branşı o. Çarşıyla ilgili her türlü eksiği hemen giderecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.