DOLAR 32,3458 0.25%
EURO 35,0958 -0.18%
ALTIN 2.307,231,32
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22855212,78%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Bedesten ulaşılmaz hale geldi”

“Bedesten ulaşılmaz hale geldi”

ABONE OL
13 Ağustos 2021 10:42
“Bedesten ulaşılmaz hale geldi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, Bedesten Çarşısı’nın çevre faktörleri sebebiyle ulaşılamaz hale geldiğini, acilen çevre düzenlemesi yapılması gerektiğini belirterek, çarşı için gerekenler yapılmazsa Bedesten’in müzeye dönüşeceğini dile getirdi.

“BEDESTENİN ÖNÜNDE BOŞ BÜFE VE KÖPRÜ VAR, KALDIRIN BUNLARI”

Bedesten çarşısının çevre faktörlerinden çok etkilendiğini ve çevre düzenlemesi ile çarşıya ulaşılabilirliğin sağlanmasını isteyen Fındıklı, “Bedesten çarşısına ulaşım. Şu anda esnaf bile ulaşamıyor. Müşterinin gelmesini geçtik, esnaf kendisi bile çarşıya ulaşamıyor. Dubalar sabah 8 ile 10 arasında açılıyor. Bu saatler arasında da tavuk dönerciler, ciğerciler köfteciler masalarını çıkartıyorlar. Onun dışında o dubalar hep kapalı. Bedesten’in etrafından otopark yok arabasını çeksin. Karşımızda bir kadın hakları parkı var. Yıllardır yaşadığımız bir sorun. O parkı bir türlü toparlayamadılar. Topu topu 300-400 metrekare bir alan. Orda bir düzenleme yapılamadı. Ne istiyoruz. Orasının eski camii ile bedestenin arasında hiçbir şeyin olmaması istiyoruz. Orasının düz Eski Cami’den bedestene akar bir yol istiyoruz. Daha önce oraya bir kuğulu park yapıldı. O parka her çiçek ekme sezonunda 4 araba toprak getirip çiçek ekiyorlar. Bedesten çukurda kaldı. Her yaz 4 araba toprak geliyor. Bunlara gerek yok açın orasını insanlar yürüsün. Gelsin gitsin. Eski Camii önünden geçen yol şu anda kervansaraya bağlıyor. Eski Cami’den Bedesten’e geçen yolda şu anda köprü var. Düz yolda köprümüz var. Kaldırın bunları. Üst tarafa bakıyorsunuz üç tane büfe. Bunlardan biri 5 yıldır boş duran bir büfe. Bu büfeyi alın. Bedesten görünsün. Çevre düzenlemesi istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. Bedesten’in görünür olmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Birde oraya bir bebek emzirme kabini getirdiler. 2 yıldır da kapalı. O ada önümüzü kapattı. Bedesten görünür değil. bedesten ulaşılır değil” dedi.

“ÇOK UZUN KALMAZ BEDESTEN’DE MÜZE OLACAK”

Başkan Recep Gürkan’ın kendilerine 3 sene önce söz verdiğini hatırlatarak Bedesten için gerekenler yapılmazsa yakında müze olacağını söyleyen Fındıklı, “Bedesten’e 1 yıldır kiraya verilemeyen dükkanlar vardı. Birkaçı verildi. Hala verilmeyi bekleyen dükkanlar var. Çok uzun kalmaz Bedesten’de müze olacak artık. Hiçbir yerden Bedesten’e ulaşım yok. Araçla da ulaşamıyorsunuz. Yürüyerek de ulaşamıyorsunuz. Yollar sizi alıp başka yerlere götürüyor. Edirne’ye ziyaretçi gelmiş Eski camiden çıkıyor, o yoldan doğrudan kervansaraya gidiyor. Veya çıkıyor o yoldan doğrudan Saraçlara gidiyor. Burada çevre düzenlemesinin acilen yapılması lazım. Belediye başkanımız 3 sene önce söz vermişti ama daha hala yapılamadı. Daha 2023’e zaman var. İnşallah bu düzenlemeyi yapacaktır. Daha zamanımız var. Ondan beklentimiz büyük” dedi.

“ESNAF ELİNDE KALAN KİŞLİK ÜRÜN İÇİN KİŞ AYİNİ BEKLİYOR”

Esnafta genel ekonomik sıkıntı olduğunu savunan Fındıklı “Çarşının içerisinde esnafın kendisine yapacağı işler var. Esnaf kendini biraz daha toplamalı. Tezgahını toplamalı. Dükkanını daha albenisi olan tezgahlar haline getirmeli. Dükkanını temizlemeli. Dükkanlarımızda da sıkıntı var. Esnafımız da genel bir sıkıntı var. Biz bunu da arkadaşlarla paylaşıyoruz. Ama boş dükkanlardan kaynaklanan bir rahatsızlık var. Oralar kiraya verildi. İnşallah o da düzelir. Esnafın, kapalı olması ekonomik sıkıntı iki sefer iki ay kapandı çarşılar. Bu arada kiralar ödendi. Esnaf kendini düşünmekten dükkanını düşünemez oldu. Mal koydu malını satamadı. Kışlık mal aldı. Kışlık mallar tezgahta duruyor. Bekliyoruz yeniden kış gelsin de esnaf elindeki malını satsın” dedi.

“ÖDEYEMEZSEK HAPSE GİRECEĞİZ”

Borçlarının taksitlendirileceğini ancak ödeyemezlerse hapse gireceklerini söyleyen Fındıklı “Şu an zaten kiraları ödemekte zorlanıyoruz. Ödeyemeyen esnafımız çok. Kapanma olması demek dükkanlarımızın kapanması demek. Devlet destek vermedi. Kiralar ödeniyor. SSK, BAĞ-KUR, vergi konularında yapılandırma var. Ama vakıflar bu konuda hiçbir düzenleme yapmadı. Şu anda vakıflar bu konuda yardımcı oluyor. Faiziyle yapılandıracak. Taksitlendirecek. Bununla ilgili bizden imza alacak , ödeyemezsek hapse gireceğiz. Bugün bu yaşananların hiçbirinin sorumlusu esnaf değil” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.