DOLAR 32,5741 0.1%
EURO 35,0081 0.47%
ALTIN 2.430,470,31
BIST 9.755,340,34%
BITCOIN 2095457-3,80%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Belediye Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde

Belediye Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde

ABONE OL
1 Ekim 2021 16:16
Belediye Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’li belediyelerin tarıma verdiği desteklerin değerlendirilmesi, kamuoyuna tanıtılması ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi amacıyla düzenlenen “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde Edirne Belediyesi de yer aldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, zirveye katılan 60 belediye ve 300 kooperatife yönelik yaptığı sunumda Cumhuriyet Çiftliği, yerli tohum ve üreticiye destek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İstanbul’daki Avrasya Gösteri Merkezi’nde düzenlenen CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaştı.

Gürkan, bereketli topraklara sahip, iklimi ve coğrafi yapısı ile her türlü gıda maddesinin yetiştiği ülkemizde, Serhad Şehri Edirne’nin verimli toprakları, su kaynakları ve çalışkan üreticileri ile önemli bir tarımsal üretim merkezi olduğunu söyledi.

Köylere yapılan ziyaretlerde ve üreticiler ile yapılan toplantılar sonucunda dile getirilen mağduriyetlerden en önemlilerinden birisinin 2006 yılında çıkartılan 5553 sayılı Tohumculuk Yasası’nın sonuçları olduğunu gördüklerini belirten Gürkan, “Bu yasa ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı yasaklanmış, üretici hibrit tohuma adeta mecbur bırakılmış ve bu durum tarım sektöründeki küçük aile işletmeciliğine de önemli bir darbe vurmuştu. Bu tohumların yerini tek tip hibrit ve GDO’lu tohumlar aldı. Bu da beraberinde yüksek tohum maliyeti ve bitkide birtakım hastalıkları getirdi. Hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaç da yine ekstra maliyet olarak karşımıza geldi. Üreticinin yerli tohum kullanama mağduriyeti tüketicilerde de aranan damak tadının bulunmaması ve artan fiyatlar şeklinde baş göstermeye başladı. Herkes nerede o yediğimiz eski sebzeler demeye başladı. Yerli tohum ekilmemeye kaybolmaya başladı” dedi.

 EDİRNE BELEDİYESİ YERLİ TOHUM BANKASI

‘Yerli tohum yok olmasın’ diyerek, adeta bir tohum seferberliği başlattıklarını ve Edirne Belediyesi Yerli Tohum Bankasını kurduklarını belirten Gürkan, düzenledikleri Edirne Belediyesi Tohum Takas Şenliği’nde 118 çeşit ve bin paket tohumu üreticiler ve toprakla buluşturduklarını söyledi.

50 BİN ADET FİDE DAĞITIMI YAPILDI

Gürkan, ayrıca yerli tohum takas ve dağıtımının yanı sıra Edirneli üreticileri desteklemek amacıyla ilkbahar aylarında üreticilerimize belediyemiz seralarında yetişen başta domates, karaağaç biberi, kış karpuzu, ayşekadın fasulyesi olmak üzere 50.000 adet ücretsiz fide dağıtımı yapıldığını söyledi.

ÜRETİCİ KADINLAR PAZARI

Dağıtılan tohum, fidan ve fidelerin meyvelerini vermesi ile üreticilerin ürünlerini değerinde bir fiyata direk üreticiye satması amacıyla da Üretici Kadınlar Pazarı’nı kurduklarını belirten Gürkan, “Pazar’da 150 üretici kadın yer almaktadır. Pazar’da satılan ürünler kadınların kendi yetiştirdiği ürünler olup, ticari amaçlı halden ya da toptancıdan alınan ürünlerin satışına izin verilmemektedir” ifadelerine yer verdi.

EDİRNE GÜLÜ

Aşkın simgesi, doğanın gülen yüzü, güzel kokuların anası olarak adlandırılan gülün anavatanının Edirne olduğunun yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktığını belirten Gürkan, “Bu gül; Edirne Gülüdür. Belediyemizin Ziraat Mühendisleri Edirne Gülü’nün peşine düşmüş, Bulgaristan’ın Kızanlık Bölgesinde Edirne Gülü’nü tespit ederek Edirne’ye getirmiş, ekim ve çoğaltma işlemlerine başlamışlardır. Başta yağ ve gül suyu elde edilmesi olmak üzere çeşitli şekillerde yararlanılacak Edirne Gülü oluşacak Gül bahçeleri ile de önemli bir turizm destinasyonu oluşturmaktadır. Edirne Gülü’nün lansmanını da kasım ayının başında Karaağaç bölgemizde yapmayı planlamaktayız” diye konuştu.

EDİRNE’DE BİR İLKE İMZA ATTIK

Bayramlarda süt üreticilerinin mağduriyetlerini önlemek adına Edirne’de bir ilke imza attıklarını belirten Gürkan, “Süt üreticilerinin ellerinde kalan sütü Edirne Belediyesi olarak satın aldık ve Edirne’de bir ilke imza attık. Ellerinde kalan sütlerini dökmekten kurtulan üreticiler, aynı zamanda sütlerinin belediyenin alması ile destekleme ödemelerinden yararlanmaya devam etmiş, hem de sütünü piyasa koşullarının üzerinde bir fiyata satma imkanı bulmuşlardır. Üreticiden alınan sütler peynir ve ayran haline getirilmiş, üreticiden tüketiciye zinciriyle Edirne İMECE aracılığıyla ihtiyacı olan vatandaşlarla ulaştırılmıştır. Ayrıca Üretici Kadınlar Pazarında yer alan kadınlarımızın bir araya gelerek daha nitelikli üretim yapabilmesi, daha güçlü olması ve birlikte hareket edebilmesi adına S.S. Edirne Serhad Organik ve Yöresel Ürünler Üretim ve İşletme Kooperatifi kurulmuştur” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.