DOLAR 32,5195 -0.09%
EURO 34,7943 -0.22%
ALTIN 2.419,70-0,41
BIST 9.674,610,31%
BITCOIN 21701810,91%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Berber ve kuaförler sıkıntıda

Berber ve kuaförler sıkıntıda

ABONE OL
27 Ekim 2020 11:12
Berber ve kuaförler sıkıntıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs salgını ile birlikte randevu ile çalışmaya başlayan berber ve kuaförlerin müşterileri ciddi oranda azaldı. Vatandaşın ekonomik durumunu da göz önünde bulunduran bazı berber ve kuaförler yeni fiyat tarifesini müşterilerine yansıtmazken, salgın ile birlikte tek kullanımlık ürünlerin fiyatında yaşanan artışlar ise berber ve kuaförleri zorluyor.

Edirne’de Makas Kuaför İşletmecisi Bülent Serbest, hijyen kuralları çerçevesinde hizmet verdiklerini belirterek, ancak koronavirüs bulaşacağı korkusuyla berber ve kuaföre gitmeyen müşterilerinin ya saç uzattıklarını ya da evlerinde makine alıp kendi saçlarını kestiklerini söyledi.

Salgınla birlikte tedbirler çevçevesinde sabun, şampuan, kolonya, tek kullanımlık eldiven ve havluların ekonomik olarak kendilerini zorladığını belirten Serbest, yeni tarife geldi ama asmaya korkuyoruz” dedi.

“İLK ZAMANLARDA BİZDE KORKUYORDUK”

Bu süreçte hijyen için her türlü önlemleri aldıklarını söyleyen Makas Kuaför Sahibi Bülent Serbest “ilk zamanlarda bir durgunluk vardı işlerimizde, bu durgunlukta insanları tabi tedirgin olması, bizimde tedirgin olmamız. Biz bile korkuyorduk acaba insanlardan bize bir şey, bir korona bulaşır mı? diye. Sonra ekstra önlemlerimizi aldık, tek kullanımlık saç kesim önlükleri, hastalığı öldürebilmesi için ultraviyole ışığı değil de ısıtıcı ameliyathane düzeyindeki dezenfekte aletimizi aldık. Ona dayanıklı makas ve taraklar aldık. Her şeyi tek kullanımlık kullanıp, diğer bazı uygulamaları yapamıyoruz. Çünkü maskemizi çıkartmamız gerekiyor. O yüzden bazı uygulamaları yapamıyoruz”dedi.

“HALA PANDEMİDEN KORKARAK SAÇLARINI KESTİRMEYEN MÜŞTERİLERİMİZ VAR”

Pandemi başladığından beri tıraş olmayan, kendi makinesi ile evinde traş olanların olduğunu söyleyen Bülent Serbest “İlk önce insanların alışık olmaması ve düzen böyle devam ettikçe bu düzene de alışmaları kolay olmadı aslında. Ama hala gelmeyen, tedirgin olup evde saçlarını uzatan, makine alıp evde saçlarını kesen müşterilerimizde var. Ya da 4 aydır, 6 aydır gelmeyen, saçları uzun olup ‘uzun zamandır görüşemedik neredesin?’ Dediğimde o zamandan beri saçlarımı kestirmiyorum diyerek uzun saçla gelenlerde var. Tabi Edirne ekonomisine etkisi de oldu. Bizimde işlerimiz düşmedi değil. Bir eksiklik var bu payda. Bir kere Edirne’yi kaldıran öğrencilerimiz yok. Onun dışında evde traş olanlar var” dedi

“PANDEMİDE RANDEVU SİSTEMİNİ OTURTTUK”

Kuaförlere gelen kurallarla müşteri sayısında zorunlu azalma olduğunu, ama bu süreçte oturmayan randevu sisteminin artık müşteriler tarafından alışıldığını söyleyen Bülent Serbest “Pandeminin ize bir de ek maliyetlerde oldu. Ek maliyetlerde tek kullanımlık eldivenler, sterize ürünler, sterilizasyon aletinden tut, onun ilaçları bunlar bize ek maliyet oldu. Biz bu kurallara devam ediyoruz. 3 koltuğumuz var. Ortadaki koltuğu iptal ettik, sadece 2 koltuk çalışıyoruz. Sosyal mesafe kurallarına uyalım diyerek. Buda bizi etkiliyor. Müşteri sayımız azaldı. Bekleme süreleri, içeri aldığımız müşteri sayıları azaldı. Randevu ile çalışıyoruz. Bu randevu sistemi de bir taraftan güzel oldu. Senelerdir oturtmaya çalıştığımız bir sistemdi bu. Ama şimdi insanlar alıştı. Müşterilerimizin yüzde 80’i arayıp geliyor. Tabi bize gelen zammı da müşterilerimize yansıtmadık. Zaten ekonomik olarak herkes zor durumda. Bu şekilde çalışmaya devam ediyoruz”dedi.

“SABUN, ŞAMPUAN TEK KULLANIMLIK HAVLU GİBİ ÜRÜNLER BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Çok ciddi zamlar olduğunu dile getiren Serbest “Bu süreçte aldığımız diğer tükenen malzemelerin kesinlikle fiyatlarında artış oldu. Biz en basit temel olarak herkesin bildiği sabun, şampuan ya da kolonya bu ürünlerde ilk etapta Cumhurbaşkanımızın söylemiyle beraber ‘zam olmayacak, fırsat yapılmayacak’ dendi. İlk önce bir zam oldu, daha sonra bu fiyatlar biraz geriledi. Ama şimdi baktığımızda örnek veriyorum biz 20 liraya aldığımız kolonya şu an aynı yerde 70-80 lira. Çok ciddi bir zam oldu aslında. Tek kullanımlık havlu kullanıyoruz. Pandemi öncesinde de normal kullandığımız havluyu işi bittiği gibi çamaşır makinesine atıyorduk. Ama bu olaydan sonra biz tek kullanımlık havluya döndük. Aylık maliyeti 2 günde bir ortalama 2 paket havlu gidiyor. Havlularda 80-90 lira arası. Biz kaliteli havlu kullanıyoruz. Ortalama günde bir havlu gidiyor” dedi.

“KAR MARJIMIZDAN KESİYORUZ İNSANLARA ASIL TARİFEYİ ASMAYA KORKUYORUZ”

Yeni tarife geldiğini ve bunu ekonomik süreçten dolayı vatandaşa yansıtamadıkları için kendi kar marjlarından kestiklerini ve böyle giderse yansıtmak zorunda kalacaklarının altını çizen Bülent Serbest “Elektrik ve su paraları çok yükseldi. Ürünlere zaten zam var. Bizde bunu kar marjımızdan düşüyoruz. İnsanlara yansıtamıyoruz. Aslında yansıtmak istiyoruz, yeni tarife çıktı ama biz tarifeyi asmaya bile korkuyoruz. Yeni tarifeyi astığımızda gören insan, saç sakal tıraşı olacaksa, saç tıraşı olur ya da sakal tıraşı olmaz. Bu şekilde düşünür diye asmıyoruz. Normalde asmamız gerek. Ama bir poşetin içinde askılıkta duruyor. Birisi itiraz eder, kamu görevlisi geldiğinde göstermek için tutuyoruz. Biz insanlara fiyatları yansıtmıyoruz ama böyle giderse yavaş yavaş yansıtmaya başlayacağız ”dedi

“KAPALI OLAN DÜKKANIMIZA ELEKTRİK FATURASI GELMEMESİ GEREKİRDİ”

Devletin zorunlu olarak kapatma kararı aldığı kuaför ve berberlere o süre zarfında elektrik faturası gelmemesi gerektiğini, en azından taksitlendirmeye olumlu yanıt verilebileceğine değinen Kuaför Bülent Serbest “Beklediğimiz talep var. Başıma gelen bir olay var. Dükkanı kapatmadan önce elektrik borcumuz vardı. Ödeme son tarihi gelmeden dükkan kapanmak zorunda kaldı. O arada ödenmeyen faturaları devlet erteleyeceğini söyledi. Elektriklerin kesilmeyeceği söylenmişti. Bende o süreçte ödememiştim. Dükkanı açtıktan sonra 2 ay kapalı olduğumuz süre zarfında bin 552 liralık bir fatura geldi. Bu da ortalaması alınmış. Elektrik kurumuna itiraz ettik. İtirazımız kabul olmadı. Dedik ki en azından bunu geçmiş dönem borcuyla beraber 2 bin 900 lira oldu. Dükkanı açıktan sonra 16 günlük bir fatura ile 850 lira geldi. Biz bunu taksitlendirin dedik onu da yapmadılar. Günü geçtiği için taksitlendirmediklerini söylediler. Haliyle ben çalışmıyorum. Dükkan kapalı. Dükkan kapalıyken fatura gönderiyorsunuz. Bir de utanmadan gelip biz sizin elektriğinizi keseceğiz diyorsunuz. Nerde bu devlet anlayışı. Devlet kredi verdi ama biz gidip istemedik. Bizim kapalı olan dükkanımıza en azından elektrik faturası gelmezdi. Su faturalarında belediye geri adım attı ama elektrik kurumu bunu yapmadı. Bunu sorduğumuzda yeni sistem diyorlar. Devletimiz en azından bunlara yardımcı olmasını isterdik ”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.