DOLAR 32,6027 0.37%
EURO 34,8015 0.05%
ALTIN 2.501,370,70
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20346281,72%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bilirkişilere rapor suçlaması

Bilirkişilere rapor suçlaması

ABONE OL
19 Şubat 2024 23:03
Bilirkişilere rapor suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lütfü KARAKAŞ’ın özel haberi

Edirne’de kamuoyunun çok tartıştığı başta ETUS soruşturması olmak üzere birçok adli soruşturmalara ilişkin yazdığı raporları tartışılan bilirkişi İsmail B., Şerif Ç. ve Volkan M. hakkında Asliye Ceza Mahkemesi’nde ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Saraçlar Caddesinde uzun yıllar döviz sektöründe hizmet veren Boral Döviz’in Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Boral, şirket adına eşi Zehra’ya 355 bin, kızı Didem’e 64 bin liralık borç senedi verdi. Edirne’nin en eski ticarethanelerinden ailenin diğer şirketi Trakya Ticaret adına ise Tamer Boral tarafından yine eşi Zehra’ya 64 bin, kızı Didem’e 54 bin liralık borç senedi düzenlenerek verildi. Anne kız her iki şirketten verilen borç senetlerinin tahsili için icra işlemi başlattı.

Aile şirketinin ortaklarından Ahmet Boral düzenlenen senetlerle, borçlara ilişkin yürütülen işlemlere itiraz etti. Hukuki süreçte, Tamer, Zehra ve Didem Boral, borçlarla ilgili itilafa düştükleri Ahmet Boral hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

BERAAT ETTİ

Soruşturma savcılığı tarafından bilirkişi heyeti İsmail B., Şerif Ç. ve Volkan M. tarafından hazırlanan rapor dayanak yapılarak, Ahmet Boral hakkında 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. Yapılan yargılama sonunda Ahmet Boral, suçun işlendiğine dair her türlü şüpheden uzak delil olmadığı gerekçesiyle beraat etti.

ŞİKÂYET ETTİ

Ahmet Boral, her iki şirkete yönelik başlatılan icra takipleriyle ilgili abisi Tamer, eşi Zehra ve kızları Didem hakkında nitelikli dolandırıcılık ve hileli iflas suçlarından, bilirkişiler İsmail B., Şerif Ç. ve Volkan M. hakkında gerçeğe aykırı rapor düzenledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahmet Boral’ın beraat ettiği soruşturmaya yönelik bilirkişi raporunun şirket kayıtlarına ve gerçeğe aykırı olduğu iddiasıyla Ahmet Boral tarafından suç duyurusu üzerine yeni bir soruşturma başlattı.

SENET İLE HORTUM

Savcılık tarafından üç bilirkişi hakkında yürütülen soruşturma da, Boral Döviz şirketiyle ilgili Yeminli Mali Müşavir Murat Gül tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen, raporda kar ettiği, ortak Tamer tarafından diğer ortaklar Zehra ve Didem’e düzenlenen senetlerle şirketin parasının hortumlandığı yönünde rapor olduğu anlaşıldı.

Aile arasında yaşanan sorunlar nedeniyle mahkeme tarafından Trakya Ticaret’e kayyım olarak atanan Metin Çilkaya tarafından hazırlanan raporda, Tamer Boral tarafından şirket kasasından alınan 1 milyon liranın uhdesinde bulunduğu tespit edildi. Aile arasında devam eden hukuk davasında bilirkişi Ferruh Vardar şirketin borcunun olmadığı, öz sermayesinin 969 bin lira olduğu yönünde bir başka rapor düzenledi.

Soruşturma devam ederken, Ahmet Boral’ın avukatı, kayyım olarak görevlendirilen Metin Çilkaya’ya şirket kasasında bulunun nakit 1 milyon liranın teslim edilmediğini, düzenlenen borç senetlerinin muvazaalı olduğu vekilinin dolandırılmasına yönelik olduğu yönünde savcılığa beyanda bulunuldu.

TARAFSIZ RAPOR YAZDIK

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında savunmaları alınan sanık bilirkişiler İsmail B., Şerif Ç. ve Volkan M.’nin şirkete ait defter ve belgeleri heyet halinde incelediklerini, ön rapor hazırladıklarını, müşteki vekilinin itirazı üzerine kanaatlerini içeren raporu sundukları ve suçlamaları kabul etmediklerini söylediler.

EKSİK, HATALI, YANLIŞ

Edirne Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Tüfekçioğlu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında alınan son bilirkişi raporu ve toplanan deliller sonrası iddianame düzenlendi. Cumhuriyet Savcısı Tüfekçioğlu, iddianamesinde şüphelilerin eylemlerine ilişkin, ‘tespit ve kanaatlerinin eksik, hatalı, yanlış olduğu’ yönünde değerlendirme yaparak, ‘Bilirkişiliğin kaide ve gereklerine uymaksızın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak tanzim ettikleri rapor’ nitelendirmesi yaptı.

1 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Edirne Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Tüfekçioğlu hazırladığı iddianamesinde, şüphelilerin yükümlülüklerine aykırı olarak rapor düzenleyerek Ahmet Boral hakkında kamu davası açılmasına neden oldukları gerekçesiyle, şüpheli bilirkişiler İsmail B., Şerif Ç. ve Volkan M.’nin ‘İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi. Sanıklar önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak.

ETUS RAPORU ÇOK TARTIŞILDI

Bilindiği gibi hakkında ‘İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla dava açılan bilirkişilerden İsmail B., daha önce kamuoyunun yakından takip ettiği ve tartıştığı ETUS’a yönelik yürütülen adli soruşturma kapsamında da görevlendirilmişti. Bilirkişi Bilgi tarafından hazırlanan ilk ETUS raporu basına yansımış ve geniş yankı bulmuş, tartışmalara neden olmuştu. Vergi Müfettişi’nin ETUS’un yaptığı işlemlerle ilgili tespit ve değerlendirmelerinden sonra Bilgi ek rapor hazırlamış ve dosyaya sunmuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.