DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20903961,29%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buğday fiyatı beklentiyi karşılamadı

Buğday fiyatı beklentiyi karşılamadı

ABONE OL
8 Haziran 2023 10:42
Buğday fiyatı beklentiyi karşılamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday alım fiyatının çiftçilerin beklentisini karşılayamadığını ve kendilerinin 10 TL üzeri bir fiyat beklediklerini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ancak 1 TL’lik destek priminin önemli olduğunu vurguladı.

Açıklanan rakamda 1 TL’lik desteğin sadece Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile sınırlı kalmadığını kaydeden Arabacı, ürünün dış piyasaya da satılsa alınabileceğinin önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

Ayrıca Arabacı, TMO’nun üreticiyi serbest piyasada ezdirmemek için enflasyon oranında aylık artışlarla alım yapmasının doğru olacağını söyledi.

“VERİLEN FİYAT BEKLENTİYİ KARŞILAMADI AMA 1 TL’LİK PRİM DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ” Cumhurbaşkanımız fiyatları açıkladı. Biz daha önceki süreçte de buğdayın 10 TL’de üzeri olması gerektiğini söylüyorduk. Yani bizim düşüncemiz 9 TL fiyat artı 1,5 TL prim olması yönündeydi. Yani bu yönde baktığımızda üreticilerin beklentisini fiyat karşılamadı. Ama tabii şu anki verilen fiyata baktığımızda da çok kötü diyebileceğimiz bir fiyatta değil. Ama bu yapılan işlemin içerisinde mesela geçen yıl 6,45 fiyat açıklanmıştı. 1 TL’de TMO’ya ürünümüzü sattığımızda prim alabiliyordunuz. Şimdi bu 1 TL açıklanan prim siz tüccara da, hayriciye de ürünü verseniz yine alacağınız bilgisini aldık. Bu kısmı güzel olmuş açıkçası. Yani ürünü TMO’ya da satsan, dış piyasaya da satsan 1 TL desteği alacaksınız. Yani bu güzel olan kısmı. Ama ben bunu hep zaman zaman söylüyorum, biz şu an TMO’ya ya da piyasa ürünümüzü satıyoruz. Fakat enflasyon durduğu yerde durmuyor. Biz ürünümüzü çıkarıyoruz senede bir kez satabiliyoruz ya da bir kez fiyatlandırabiliyoruz. Bunun değişen bir fiyatı yok” dedi.

“TMO’NUN 12 AY BOYUNCA ALIM YAPMASI GEREKİYOR”

Bakanlığın sanayiciye buğdayı 4,5 TL’den verdiğini belirten Arabacı, şöyle devam etti; “Ve geçen sene bizden 7,5 TL’ye buğday aldı. Yani 7,45’e. 4 buçuğa sanayiciye verdi. Yani bu sistem olduğu sürece bizim ürünümüz, depomuzda da tutsak ya da üreticimiz önümüzdeki dönemde enflasyonunda fiyatlar yükselir, belki bir miktar daha para kazanır düşüncesine girse de zor olur. Bunun için ben hep TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması gerektiğini, yani madem 4,5 TL’ye sanayiciye veriyorsanız, tüketicinin pahalı ekmek yememesini engelliyorsanız, o zaman üreten insanlara da desteklemek gerekiyor. Bunun için de TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması gerekiyor. Hatta bu Eylül ayından sonra enflasyon oranında aylık artışlarla, her ay rutin artış yaparak TMO’nun bir fiyat politikası belirlemesi gerekiyor ki üreticiyi serbest piyasada ezdirmemesi için. Bunları yaptığı takdirde yani bu fiyatı o zaman çok kötü diyemeyiz ama beklenti karşıladı mı derseniz de karşılamadı. Yani bizim beklentimiz en az 10 TL ve üzeriydi. Yani bu da 9 TL fiyat, 1,5 TL prim olur düşüncesindeydik. Bu açıdan beklentiyi karşılamadı. İnşallah bu üreticilerimize hayırlısı olur. İşte bol bereketli bir sezon geçirir. En önemli olan bizim için her şeyden önce verim almak. Yani şu anda bölgemize baktığımızda buğdayların gidişatı durumu güzel gözüküyor ama ufak tefek hastalıklar gözükse de inşallah iyi bir sezon olur. Üreticilerimiz verim alır ve emeğin karşılığını almış olur diye umuyorum. TMO sanayiciye süpansiyel ederek 4,5 TL’den buğday vermeye devam ederse zaten serbest piyasada TMO’nun açıkladığı rakamların üzerine fiyat çıkmaz. Yani TMO eğer ki sanayiciye verdiği bu desteği keserse o zaman önümüzdeki günlerde sanayici şimdi şey düşünüyor, ben zaten şu an piyasadan bunu almak yerine TMO bana ihtiyacım olduğu belli aralıklarla veriyor. Yani ben paramı buraya bağlamak yerine ihtiyacım olduğunda TMO’dan alırım düşüncesi var. Ama TMO bu 4,5 TL’ye sanayiciye bunu vermediği takdirde o zaman sanayici de kendini hazırlamak zorunda. Çünkü onun da bir anlaşmalı olduğu yerler var. O da ona göre alımını yapmak zorunda. O da planlamasını yapıp ürünü almaya çalışacaktır piyasadan. Bu da en azından TMO’nun fiyatlarının bir tık üzerine çıkacağını düşünüyorum böyle olduğu takdirde. Ama bununla ilgili bakanlığımız nasıl politika izleyecek, yine bu yıl aynı desteği vereceğim diyor mu. Tabii bu daha erken, bunu önümüzdeki süreçte hep beraber göreceğiz. Ben sanayiciyi desteklemesin, tüketici pahalı ekmek yesin demiyorum. Ama bunu yapıyorsa üreticiyi de destekleyelim. Yani tek taraflı olmasın. Yani biz insanlar o kadar zor şartlarda sıcağın altında çalışıyor, bir sürü maliyet iş yapıyor. Ama ona rağmen biz ek pahalı ekmek yemeyelim diye üreten insanları ezersek o da olmaz. O yüzden de ben 12 ay boyunca TMO’nun alım yapmasını ve bunun da artan enflasyon oranında artarak alım yapması gerektiğini söylüyorum” dedi.

ÜRETİCİNİN ELİNE BUĞDAYDA TON BAŞINA 9 BİN 250 LİRA GEÇECEK

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk Kabine toplantısının ardından Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak belirlediklerini, bu fiyatlara ilave olarak bakanlığın üretim primi destekleriyle üreticilerin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçeceğini açıkladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.