DOLAR 32,5754 0.1%
EURO 35,0088 0.49%
ALTIN 2.430,170,30
BIST 9.753,970,33%
BITCOIN 2093853-3,70%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Buğday fiyatı memnun etmedi

Buğday fiyatı memnun etmedi

ABONE OL
7 Haziran 2022 11:20
Buğday fiyatı memnun etmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim buğday fiyatından üreticinin memnun olmadığını belirterek, verilen fiyatın beklentiyi karşılamadığını söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İlçe ziraat odası başkanları ile yaptıkları toplantıda dekar maliyetinin 6 lira olması sebebiyle buğday alım fiyatının kilogramını 8 buçuk lira olarak beklediklerini söyleyen Arabacı, verilen fiyatın beklentiyi karşılamadığını belirtti.

Açıklanan fiyatların üreticileri üzdüğünü ve geçen yıl ile bu yılki giderleri karşılaştıran Arabacı “Geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla bu yıl arasında 1 ton mazot alırken 800 kilograma düşmüş. Geçen yıl 3 ton buğdayla 2 ton gübre alırken bu yıl 3 ton buğdayla 1 buçuk ton gübre alabiliyoruz. Bu bizim refah seviyemizin yükseleceğini daha iyi olacağını ümit ederken bu bir tık daha geriye düştüğünü görüyoruz” dedi.

“8 BUÇUK LİRA BEKLENTİSİ İÇİNDEYKEN BU FİYAT BEKLENTİYİ KARŞILAMADI”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı., 10 gün önce ilçe oda başkanları ile toplantı yaparak maliyet hesabı yaptıklarını belirterek, “Bu hesapta ilimizde aşağı yukarı ortalama verimi 400 kilo baz alarak hesapladığımızda 6 lira gibi dekar maliyeti çıktı. Bizde bunun karşılığında en azından insanların işçiliğini rahat yapabilmesi, çoluğunun çocuğunun geçimini düşünerek hesapladığımızda 8 buçuk lira gibi rakam olmasının uygun olacağını düşünmüştük. Dün Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı 6 lira 5 kuruş. TMO’ya ürünü teslim ettiğimizde 1 lira gibi prim desteği vereceğini söylüyor. O desteği de Sonbahar gibi vereceği bilgisini aldık. Biz 6 lira maliyet 8 buçuk lira fiyat beklentisi içindeyken bu beklentiyi karşılamadı. O yüzden çok memnun olduk demek doğru olmaz açıkçası” dedi.

“BUNLAR BİZİ DÜŞÜNDÜRÜYOR”

Arabacı “Şu an dünya piyasalarına baktığınızda 500 doları geçen fiyatlar var. Biz kendi kendimize yetebiliyoruz. Ama örneğin geçen 41 ilde kuraklık vardı 13-14 milyonda kaldık. Biz ortalama 18-20 milyon ton ürün çıkardığımızda kendi kendimize yetiyoruz. Bizim aşağı yukarı 29 milyon ton ürüne ihtiyacımız var. Dışarıdan buğday alıyoruz, tekrar dışarıya makarna, un gibi ürünleri pazarlıyoruz. Sonuç itibariyle yurtdışındaki fiyatlar bugün alıyoruz dediğinizde 8.250 gibi fiyata tekamül ediyor. Bizim üreticimize verilen rakam tabi bunun altında kalıyor. Biz önümüzdeki günlerde ihale açıp buğday almaya kalktığımızda bu rakamlardan aşağı alma şansımız yok. Bizim refah payımızı düşünerek bu rakamları kendi üreticimize niye veremiyoruz? Bunlar bizi düşündürüyor” dedi.

“REFAH SEVİYEMİZİN YÜKSELECEĞİNİ ÜMİT EDERKEN 1 TIK GERİYE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ”

Geçen yıla göre bu yıl maliyetlerin yükseldiğini ve çiftçinin alım gücünün daha da düştüğünü aktaran Arabacı, “Kıyaslama yaptığımızda geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla 3 ton buğday sattığımızda 1 ton mazot alıyoruz. Bu yıl kıyaslama yaptığımızda 3 ton mazotla 800 kilo mazot alabiliyoruz. Bizim TMO Genel Müdürümüz Aralık ayında Edirne’ye gelmiş, burada yaptığı açıklamada maliyetlerin yükseldiğine bakmayın siz işçiliğinizi yapın, gübreyi, mazotu kısmayın gereğini yapın bizde gereğini yapacağız demişti. Bu söylemin üzerine bizde üreticiler olarak gerçekten biraz rahatlamıştık. Ama şimdi açıklanan fiyatlara baktığımızda. Geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla bu yıl arasında 1 ton mazot alırken 800 kilograma düşmüş. Geçen yıl 3 ton buğdayla 2 ton gübre alırken bu yıl 3 ton buğdayla 1 buçuk ton gübre alabiliyoruz. Bu bizim refah seviyemizin yükseleceğini daha iyi olacağını ümit ederken bu bir tık daha geriye düştüğünü görüyoruz. Biz üreticiler olarak üzdü. Umuyorum ki bakanlık, Cumhurbaşkanlığı değerlendirmeler yapıp destekleme modellerini değiştirerek, arttırarak inşallah üreticilerimize bir miktar desteği verip refah payını yükseleceğini, öyle bir ortam oluşacağını umuyorum” dedi.

“SERBEST PİYASADA BU RAKAMIN ALTINA DÜŞERSE ÇİFTÇİ ÜRÜNÜ TMO’YA VERİR”

Arabacı, “Bugün Edirne borsasında son 1 haftaya baktığımızda tonu 6 bin- 6 bin 100 lira gibi buğday fiyatları gidiyordu. Dün yeni açıklandı, önümüzdeki günlerde ne olacak bilemiyoruz.  TMO 7 lira 5 kuruşa desteği ile beraber ürün alırken tabi ki serbest piyasanın bu rakamın altına düşmemesi gerekiyor ki üreticimizde serbest piyasaya ürünü verebilsin. Altında olduğu takdirde üreticimiz TMO’yu tercih edecektir. Önümüzdeki süreci izleyeceğiz. Serbest piyasada talep, beklenti fiyatlar ne olacak izleyip göreceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.