DOLAR 32,5086 -0.11%
EURO 34,9791 0.38%
ALTIN 2.429,340,27
BIST 9.816,900,98%
BITCOIN 2065801-4,25%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buğday hasadında sona gelindi

Buğday hasadında sona gelindi

ABONE OL
19 Temmuz 2022 10:38
Buğday hasadında sona gelindi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ortalama 400 kilogram verim olacağını tahmin ettikleri buğday hasadında sona gelindiğini belirterek, ayçiçeği sezonun yaklaştığını ve yağmura ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Buğdayda güzel yağışlar olduğunu ancak bu yağışların bölgesel olduğunu dile getiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, her bölgenin veriminin aynı olmadığına değinerek ortala 400 kilo verim beklediklerini kaydetti. Şu anda kurak bir dönem olduğunu ifade eden Başkan Arabacı, ayçiçeğinde verimin iyi olması için yağmura ihtiyaç olduğu sözlerine ekledi.

“ALDIĞIMIZ VERİLERE GÖRE 400 KİLO ORTALAMAYI BOZMADIĞI GÖZÜKÜYOR”

Üreticilerin buğday hasadında sona geldiğini belirten Arabacı, “Balkan kesimlerde, sınır bölgelerinde yüksek kesimlerde çok az bir hasat dönemi hasat kaldı. O da bitmek üzere. Yani Edirne’de hasat bitti denilebilir artık. Genel olarak baktığımızda bölgesel tabii bu kış yağışlarımız güzeldi. İlk yaz üzeri yağan yağmurlar çok bölgesel oldu. Bazı yerlerde güzel yağışlar alındı. Bazı yerlerde fazla yoktu ama her bölgenin verimi aynı olmadı. Düşük de var, yüksek de var. Ama biz Edirne ortalaması her yıl aşağı yukarı 400 kilo üzerinden hesaplıyorduk. Yine gördüğümüz, aldığımız verilere göre bu 400 kilo ortalamayı bozmadığı gibi gözüküyor. Ama tabii tahmini rakamlar ürün satıldığında net rakamlar ortaya çıkacaktır. Orada tabii kış dönemini bulur bunun netleşmesi. Ama şu anki görüntü itibariyle Edirne ortalaması yıllardan beri 400 kilo üzerinden hesap yaparız ve yine o verim olduğunu tahmin ediyoruz. Dediğim gibi bölgesel bazen düşük bölgeler de var. İyi olan yerler de var. Üreteceğimiz malını topladı.  TMO verdiği fiyatın üzerine 40 kuruş daha ilave prim fiyat verdi ve hasat dönemi sonrası bütün üreticilerimizin kendine göre borcu var. İşte mazotu, gübresi, girdi maliyetleri derken ödemeleri var. O yüzden üreticilerimiz şu an ürününü satıyor. Ürünün de büyük çoğunluğu şu an TMO alıyor. İnşallah üreticilerimizin önümüzdeki dönemde rahat işçilik yapabileceği ürününü rahat alabileceği, kazancının bol olabileceği bir yıl olur inşallah. Bol bereketli bir yıl olsun. çıkardığı ürününü değerinde satsın ve işte bu maliyetler karşısında da rahat bir ekiliş yapabilsin ve geçimini sağlayabilsin” dedi.

“AYÇİÇEĞİ SEZONUNA YAKLAŞTIK YAĞMURA İHTİYACIMIZ VAR”

Ayçiçeği sezonunun yaklaştığını ve yağmurun önemini belirten Arabacı “Şu an için kurak geçiyor. havalar sıcak gidiyor bugünlerde de. Yani bu yaz döneminde zaten bunları yaşıyoruz aşağı yukarı. 40 derece sıcakları buluyor Edirne’de uzun zamandır iklimler çünkü değişmeye başladı. Yani şu an için kurak diyebiliriz. Yağmura ihtiyaç var. Özellikle biliyorsunuz ayçiçek sezonuna yaklaştık. Şu an tane besleme döneminde bizim Edirne merkez, hani ilçelerimize daha geç ekilişler var ama yine de işte az önce de dediğim gibi yağışlar bölgesel. Bazı bölgelerde güzel ama birçok bölgede çok az yağış alan bölgeler var. Ayçiçeği için özellikle yağmura çok ihtiyacı var. Üstelik Sadece onun haricinde üreticilerimizin ne buğdaylarını biçti. Yerlerini hazırlayıp tekrar ekilişi hazırlayabilmesi için. Ve önümüzdeki hasat işte en yakın ayçiçek hasadı var. Orada da verimin daha iyi olması için yağmura ihtiyaç var şu an çok kurak diyebiliriz.

“ÜRETCİMİZ ZARARDA OLSA GÜBRESİNİ ATIYOR”

Çiftçilerin gübrelerini zararda olsa attığını vurgulayan Arabacı “Şimdi bununla ilgili tabii çok söylenti bizim üreticilerimiz işte ekiliş döneminde mesela alt gübre dediğimiz gübreyi  bazı üreticilerimiz kullanmadı. İşte ya ileriye doğru üstte azot verdiğimiz dönemlerde üre attığımız dönemlerde. Yani oradan açığı kaparım hücresiyle gübre fiyatları işte bakanlığımız biraz geri gelir mantığıyla hareket etti ama tabii ki yani altına atmadım, üstüne de atmayayım mantığıyla hareket ederseniz doğal verim için alamazsınız. Yani bizim üreticimiz zarar da etmiş olsa 5 kilo kısar 6 kilo kısar dekarından belki ama gübresini yine zarar da olsa atıyor. Yani gübre atmamaktan kaynaklı verim kaybı olur mu? Olan yer belki vardır. Ama genel olarak üreticilerimiz biraz kıssa da yine gübresini kullandı” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.